Начало
 
 

Корин Велла - сестрата на убитата Дафне Галиция, говори пред БНР

07.11.2020 /18:56 | Автор : Николета Атанасова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корин Велла е сестра на Дафне Каруана Галиция, загинала в жесток атентат в Малта на 26 октомври 2017 г.

Европейският парламент учреди неотдавна награда за журналистика в почит на убитата през 2017 г. малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция.

Корин Велла, сестрата на Дафне Галиция, разказва пред БНР какви бяха разследванията, които доведоха до убийството на Дафне през 2017 г. и защо журналистиката и днес е в опасност:

„Дафне разследваше политическата корупция. Тя разкри много случаи на престъпления с участието на правителствени служители. Пишеше истории, базирани на информация от т.нар. "Панамски документи" – доказа, че министър е притежавал компания в Панама, началникът на кабинета – също.

Разследваше банки, критикуваше практиката малтийски паспорти да бъдат продавани на заможни чужденци. Т.е. де факто продажбата на гражданство за целия ЕС. Работеше по следи, свързващи големи международни корпоративни интереси с политици в Малта.

Това бяха най-големите истории, по които работеше. И откакто започна да се занимава с тези проблеми, ситуацията за нея стана опасна, а накрая беше и убита“. 

Заглушаване на истината  

„Много ясно е, че тези, които направиха това с нея, искаха да я спрат, но също и да изпратят послание към други хора да си мълчат – хора, които имат информация, която биха дали на журналисти, както и към самите журналисти, разследващи подобни казуси.

Убийците не се опитаха на направят смъртта ѝ да изглежда като нещастен случай. Искаха да кажат: „Ето какво може да ви се случи, ако тръгнете по същия път“. Така че, да, журналистите са в опасност“. 

Дипломатически натиск за справедливост   

„На дипломатическо ниво натиск за справедливост от страна на ЕП или ООН би бил много ефективен, не само за нас като семейство или в памет на Дафне. Такъв натиск би бил полезен и за сигурността и безопасността на всички граждани на ЕС.

Защото, например, ако има корупционни практики в банковата система на Малта, това ще има последици за цяла Европа. Безнаказаността за убийството на Дафне би означавало увеличаване на риска за журналисти, които разследват корупцията в други държави.

Означава също така, че ако журналистите ги е страх да работят по такива казуси, ще е все по-трудно да се държи сметка на властта. Тогава корупцията ще си продължава и престъпността ще печели.

Малко след смъртта на Дафне синовете ѝ предупредиха, че същото може да се повтори и на други места в Европа. 4 месеца по-късно Ян Куцяк и Мартина Кушнекова бяха убити“. 

България и Малта – сходните медийни проблеми  

„Много хора и в Малта, а предполагам и в България, не разбират колко важни са свободните и критични медии, за да има безопасна и функционираща демокрация. Често една част от обществото не разбира колко незаменими са медиите в опазването и на гражданските права.

Затова, когато дадени управляващи реагират на журналистически разследвания, не отговарят на въпроси или отказват да дават интервюта, често реакцията на хората е враждебна, без да разбират, че управляващите правят това заради политически, партиен или личен интерес.

Но всеки, който знае как трябва да работи демокрацията, трябва да подкрепя журналистите, независимо дали лично е съгласен с тях“.   

Свързани:   ЕФЖ и МФЖ искат правосъдие за убийството на Дафне Каруана Галиция

Три години след жестокия атентат, отнел живота на малтийската разследваща журналистка, все още няма присъда за виновниците за престъплението. „Безнаказаността не може да продължава!” - алармират 19 журналистически, обществени и правозащитни организации в общо отворено писмо. Сред тях са и ЕФЖ и МФЖ.
Дата: 17.10.2020

ЕП учредява журналистическа награда на името на Дафне Галиция

Европейският парламент съобщи, че за да отбележи 3-тата годишнина от убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция, учредява награда на нейно име, предаде БТА.
Дата: 15.10.2020


 

Сподели в
 

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

23.11.2020/15:19

Изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.(ЗРТ).

19.11.2020/13:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки