Начало
 
 

Австралийският парламент ще разследва медийния бос Рупърт Мърдок

12.11.2020 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Рупърт Мърдок

Австралийският парламент ще започне разследване за собствеността на медиите, обяви сенаторка, след като 500 000 души подписаха петиция срещу господстващото положение на Рупърт Мърдок в този сектор, предаде АФП.

Петицията беше пусната в интернет на 12 октомври от бившия премиер лейбърист Кевин Ръд и събра рекорден брой подписи. Ръд редовно е на прицела на вестниците, собственост на "Нюз Корп" - пресгрупата на магната Рупърт Мърдок.

Австралийският клон на базираната в Ню Йорк "Нюз Корп" е най-голямата медийна организация в Австралия, собственик на вестници в почти всеки голям град, както и на кабелни телевизионни мрежи и на списания.

Сенатор Сара Хансън-Йънг, видна депутатка от партия "Австралийски зелени", каза, че Сенатът е подкрепил искането й да се разследва липсата на многообразие в австралийския медиен сектор.

Хънтър-Йънг написа в Туитър, че е много щастлива, че Сенатът подкрепя тази инициатива и веднага започва разследване.

Австралийците са все по-загрижени от концентрацията на собственост в медийния сектор и от властта и политическото влияние на Мърдок, според Хънтър-Йънг.

"Нюз Корп" е "раково образование" на демокрацията    

Опозиционните партии сформираха общ фронт в Сената, за да заобиколят консервативното правителство. То се радва на широка подкрепя в пресата, собственост на Мърдок, и не последва призива за създаване на кралска анкетна комисия.

При инициирането на петицията Ръд нарече "Нюз Корп" "раково образование на нашата демокрация", което упражнява истински "монопол" върху австралийската преса.

Тази власт редовно се използва за атаки срещу политически и бизнес опоненти и смесва становището на редакцията с информационни журналистически материали, се казва в петицията. Тези факти рушат свободата на изразяване и подкопават обществения дебат, подчерта политикът лейбърист.

Ръд, който беше премиер от 2007 до 2010 г., както и за кратко през 2013 г., отдавна критикува "порочната" кампания чрез тези медии в полза на десницата.

Петицията, която е на сайта на австралийския парламент, е подписана от 501 876 души. Сред подписалите е и бившият премиер либерал Малкълм Търнбул, който беше свален през 2018 г. с вътрешен преврат на консервативната партия, подкрепен от вестниците на Мърдок, който е австралиец по произход.

Свързани:   Експремиерът на Австралия Кевин Ръд поиска да разследват Рупърт Мърдок

Бившият австралийски премиер Кевин Ръд поиска правителството да разследва медийното влияние на притежаваната от Рупърт Мърдок група Fox News и за 2 дни получи над 46 000 подписа в подписка с този призив, предаде Ройтерс.
Дата: 12.10.2020


 

Сподели в
 

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

23.11.2020/15:19

Изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.(ЗРТ).

19.11.2020/13:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки