Начало
 
 

Унгарските медии принуждавани да отразяват „спуснати” новини

14.11.2020 /14:55 | Автор : Питър Мърфи | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сградата на MTVA

Да не се използва думата "бежанец", да се насърчава климатоскептицизма, да се възхваляват правителствените мерки срещу пандемията: журналистите от унгарските обществени електронни медии трябва да възприемат реториката на Виктор Орбан, показват излъчени тази седмица от Радио "Свободна Европа" аудиозаписи.


Повтаряне на посланията   

От завръщането на власт на премиера суверенист Виктор Орбан през 2010 г. ООН, ОССЕ и Съветът на Европа редовно критикуват намеси в медиите.

През 2011 г. стотици служители в унгарските обществени електронни медии бяха уволнени. Обществените медии са събрани в един холдинг, MTVA, като една-единствена централизирана редакция произвежда всички информации.

Оттогава, казва политологът Петер Креко, електронните медии на тази членуваща от 2004 г. в ЕС страна произвеждат фалшиви новини.

През 2016 г. обществената телевизия излъчи кадри от сексуално нападение в Кайро от 2013 г., като я представя за нещо заснето в Кьолн в подкрепа на тезата, че имигрантите са опасни.

Завчера РСВ/РС отиде зад кулисите и показа съществуването на политически инструкции по теми като климата, правата на сексуалните малцинства и приема на кандидатите за убежище.

"Получихме нареждане да не използваме думата "бежанец" при никакви обстоятелства", каза пожелал анонимност журналист.

"Ако тези послания бъдат повтаряни, дори тези, които са критично настроени към миграционната политика на (партията на Орбан) ФИДЕС, ще започнат да й вярват", пише във вътрешноведомствен имейл.

Френската партия "Национален сбор" не трябва да бъде определяна като крайнодясна, а президентът Еманюел Макрон трябва да бъде представян като "бивш социалистически министър". 

"С треперещи ръце"  

Във вътрешно разпореждане представител на редакцията иска от репортерите си да представят под положителен ъгъл мерките на Виктор Орбан за борба с пандемията от COVID-19.

"Целта на целия този цирк е да внушим на хората, че нямаме толкова проблеми, колкото има на други места", уточнява Миклош Беренией.

Журналистите от холдинга, които са разговаряли с РСВ/РС говорят за "мафиотска обстановка" на сплашване в МТВА, която не отговори на молбата на АФП за коментар.

"Ужасно е да гледаш как хора приемат телефонното обаждане на свой висшестоящ с треперещи ръце", споделя служител на MTVA.

През 2018 г. депутати от унгарската опозиция окупираха сградата на обществената телевизия, за да протестират, че никога не се появяват в ефир.

Тази липса на медийна безпристрастност доведе до задействането през 2018 г. на процедура срещу Унгария за нарушаване на ценностите на ЕС.

"Електронните обществени медии излъчват посланията на правителството без никаква критика и не спазват изискванията за прозрачност", беше критикувал тогава Брюксел в свой доклад.

Свързани:   Журналистите в унгарската MTVA са длъжни да са рупор на Орбан

Репортерите в държавната телевизия на Унгария са принудени да се придържат към линията на правителството на националистическия премиер Виктор Орбан. Това показват изтекли записи и свидетелства, разкрити от Радио "Свободна Европа".
Дата: 13.11.2020


 

Сподели в
 

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

23.11.2020/15:19

Изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.(ЗРТ).

19.11.2020/13:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки