Начало
 
 

Унгарските медии принуждавани да отразяват „спуснати” новини

14.11.2020 /14:55 | Автор : Питър Мърфи | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сградата на MTVA

Да не се използва думата "бежанец", да се насърчава климатоскептицизма, да се възхваляват правителствените мерки срещу пандемията: журналистите от унгарските обществени електронни медии трябва да възприемат реториката на Виктор Орбан, показват излъчени тази седмица от Радио "Свободна Европа" аудиозаписи.


Повтаряне на посланията   

От завръщането на власт на премиера суверенист Виктор Орбан през 2010 г. ООН, ОССЕ и Съветът на Европа редовно критикуват намеси в медиите.

През 2011 г. стотици служители в унгарските обществени електронни медии бяха уволнени. Обществените медии са събрани в един холдинг, MTVA, като една-единствена централизирана редакция произвежда всички информации.

Оттогава, казва политологът Петер Креко, електронните медии на тази членуваща от 2004 г. в ЕС страна произвеждат фалшиви новини.

През 2016 г. обществената телевизия излъчи кадри от сексуално нападение в Кайро от 2013 г., като я представя за нещо заснето в Кьолн в подкрепа на тезата, че имигрантите са опасни.

Завчера РСВ/РС отиде зад кулисите и показа съществуването на политически инструкции по теми като климата, правата на сексуалните малцинства и приема на кандидатите за убежище.

"Получихме нареждане да не използваме думата "бежанец" при никакви обстоятелства", каза пожелал анонимност журналист.

"Ако тези послания бъдат повтаряни, дори тези, които са критично настроени към миграционната политика на (партията на Орбан) ФИДЕС, ще започнат да й вярват", пише във вътрешноведомствен имейл.

Френската партия "Национален сбор" не трябва да бъде определяна като крайнодясна, а президентът Еманюел Макрон трябва да бъде представян като "бивш социалистически министър". 

"С треперещи ръце"  

Във вътрешно разпореждане представител на редакцията иска от репортерите си да представят под положителен ъгъл мерките на Виктор Орбан за борба с пандемията от COVID-19.

"Целта на целия този цирк е да внушим на хората, че нямаме толкова проблеми, колкото има на други места", уточнява Миклош Беренией.

Журналистите от холдинга, които са разговаряли с РСВ/РС говорят за "мафиотска обстановка" на сплашване в МТВА, която не отговори на молбата на АФП за коментар.

"Ужасно е да гледаш как хора приемат телефонното обаждане на свой висшестоящ с треперещи ръце", споделя служител на MTVA.

През 2018 г. депутати от унгарската опозиция окупираха сградата на обществената телевизия, за да протестират, че никога не се появяват в ефир.

Тази липса на медийна безпристрастност доведе до задействането през 2018 г. на процедура срещу Унгария за нарушаване на ценностите на ЕС.

"Електронните обществени медии излъчват посланията на правителството без никаква критика и не спазват изискванията за прозрачност", беше критикувал тогава Брюксел в свой доклад.

Свързани:   Журналистите в унгарската MTVA са длъжни да са рупор на Орбан

Репортерите в държавната телевизия на Унгария са принудени да се придържат към линията на правителството на националистическия премиер Виктор Орбан. Това показват изтекли записи и свидетелства, разкрити от Радио "Свободна Европа".
Дата: 13.11.2020


 

Сподели в
 

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

21.02.2021/17:15

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

19.02.2021/16:55

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

18.02.2021/16:50

Най-голямата българска медия в чужбина - BG VOICE, отбеляза 10-ата си годишнина. Тя ще бъде отпразнувана и с виртуален концерт на 20 февруари, съобщиха от медията.

17.02.2021/15:25

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. На 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер.

16.02.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки