Следващите 5: Революцията на дигиталните медии се ускорява

16.11.2020 /10:50 | Източник: Bulgaria ON AIR Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гийта Ранганатан. Снимка: Архив

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

Това казва в специален коментар  Гийта Ранганатан за луксозното бизнес издание The Inflight Magazine, цитиран от  Bulgaria ON AIR.

Пандемията задълбочава проблемите за онези компании, които бяха силно зависими от традиционните телевизионни модели и изчакаха твърде дълго с развиването на стратегии за стрийминг услуги - особено в момент, когато отказът от кабела се ускорява. Разходите за ТВ реклама в САЩ се очаква да намалеят със 17% тази година, и вероятно ще са нужни две-три години, преди посещаемостта в тематичните паркове да се нормализира отново. Повечето компании виждат ясно посланието: единственият начин да оцелеят и да подсигурят бъдещето си е да пренасочат ресурси към стрийминга - един бързо растящ, но твърде непечеливш бизнес. Компаниите в развлекателния сектор вече ще се оценяват на база перспективи за растеж на дигиталния им бизнес, а не по традиционните показатели като обороти и парични потоци.

Платената телевизия

Пакетите с платена телевизия, които толкова дълго бяха гръбнакът на световната медийна екосистема, са в ускорен упадък заради отказа на все повече хора от кабела. Глобалните им приходи ще паднат с 25% до 2025 спрямо върховото постижение от 202 милиарда долара през 2016. Зрителите мигрират от традиционната ТВ услуга към по-евтини стрийминг варианти като Netflix и Disney+. В САЩ традиционните платени пакети са засегнати безвъзвратно, като постепенният отлив се превръща в порой. Очакваме те да загубят около 50% от 100-милионната си клиентска база до 2024 година.

Стриймингът

Пандемията и икономическите й ефекти ще разширят потенциалния пазав за стрийминг услуги, ускорявайки прехода от традиционните телевизионни услуги. Карантината и стоенето по домовете бе благословия за този бизнес и доведе, според нас, до трайни промени в поведението на потребителите. Абонатите на стрийминг услуги почти ще се удвоят до 1.2 милиарда през 2025 спрямо 2019. Половината от световните абонаменти ще се падат на Netflix, Disney+ и Amazon Prime. Приходите от стрийминг също ще последват тенденцията и ще се удвоят до около 100 милиарда долара през 2025. Над половината от това ще се пада само на САЩ и Китай, според Digital TV Research.

Рекламата

Дигиталната революция в медиите вероятно ще продължи да се ускорява в следващите години. Това личи ясно от глобалния рекламен пазар, където приходите от дигитални канали надхвърлиха тези от традиционна телевизия още през 2016 година, благодарение на играчи като Facebook и Google, които отмъкнаха рекламните долари от конвенционалните платформи. Но макар тенденцията да изглежда доста сурова за телевизионната реклама, с очакван отлив на приходи от порядъка на 15 милиарда долара само на американския пазар, големите медийни групи като Disney и ViacomCBS може да успеят да отклонят 50-70% от тези средства чрез своите видеоуслуги като Hulu и Pluto TV.

Широколентовият интернет

Covid-19 тласна силно нагоре широколентовия достъп и може да доведе до 30-процентно нарастване на клиентите в САЩ. Все повече домакинства, ползвали досега безжичен достъп, се прехвърлят към фиксиран доставчик, за да покрият нарастналите си нужди от капацитет. Пандемията бе катализатор домакинствата да се откажат от скъпите видео пакети и да предпочетат абонамент камо за интернет - което може чувствително да увеличи приходите на доставчиците, защото високоскоростните интернет планове са средно с 80% по-скъпи от стандартните. По-високите маржове напълно компенсират спада във видео бизнеса, и водят до печалба преди данъци от близо и дори над 10% - двойно над обичайната доскоро.

Киносалоните

В САЩ приходите от филмова дистрибуция са спаднали с 80% и всички опити за възстановяване до момента пропадат, защото студиите отлагат премиери за 2021 и дори по-нататък. Или пък прехвърлят новите си продукции от екраните към стрийминг услуги, както стана със Soul, новия филм на Pixar, който излиза по Disney+.

Филмовата индустрия се сблъсква с класическия въпрос за яйцето и кокошката: киносалоните не са склонни да отворят, докато студиите не потвърдят пускането на нови заглавия; в същото време студиите задържат, докато не забележат признаци на възстановяване. Перспективата става по-мрачна не само защото публиката е разколебана дали да се върне по кината, но и заради екзистенциални тревоги покрай тенденцията киностудиите да преосмислят цялата си стратегия. Ключовият въпрос е дали салоните ще оцелеят и ще бъдат в състояние да отворят, когато студиите и зрителите са готови да се върнат.

 

м.л.

Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки