Начало
 
 

Рожденичката Снежана Тодорова прие днес много поздравления

16.11.2020 /20:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова получи много букети и приветствия за рожденя си ден на 16 ноември. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

На 16 ноември рожден ден празнува председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Много колеги, както и представители на различни организации, институции и посолства дойдоха в СБЖ да я поздравят или изпратиха свои приветствия. Кабинетът й се изпълни с букети.

Сайтът на СБЖ също честити на Снежана нейния „половин” юбилей, както понякога се наричат годините, завършваши не на 0, а на 5. Да е здрава и все така сърцата и човечна в своята отдаденост на каузата СБЖ!

Снежана Тодорова, която е свързана професионално със СБЖ вече над 40 години, е родена в София. Ранното си детство прекарва в квартал Лозенец, около площада, който днес се казва „Журналист”. Тръгва на училище в Белград, Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Като студентка заминава да учи руски език и литература в тогавашния Ленинград, днес Санкт-Петербург. Там намира и любовта на живота си - студента по изтокознание, родения в Новосибирск син на ленинрадчани Александър Федотов.

Женят се, а като завършват, Саша идва с бългаската си съпруга в родината ѝ. У нас той се посвещава на научна работа в СУ „Св. Кл. Охридски”, изпъквайки като един от най-ярките изтоковеди, създавайки и оглавявайки Центъра за източни езици и култури. Уви, проф. Федотов изненадващо си отиде от този свят през 2018-та, оставяйки огромна празнина и в науката, и в сърцата на всички, които го обичаха - преди всичко на своята любима и неутешима Снежана...

Съюзът на българските журналисти е не просто работното място на Снежана, а и нейна кауза, олицетворяваща ценностите, в които тя вярва и които отстоява - свободата на словото, солидарността между журналистите, защитата на журналистическия труд и на журналистическите права.

Снежана започва работа в международня отдел на СБЖ още през 1979 г. По-късно оглавява този отдел, а през 1998 г. става секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през 2015 г. е избрана за председател на УС на СБЖ. Преизбрана бе отново начело на Съюза и през 2020 г.

През всичките си години, отдадени на СБЖ, Снежана влага цялата си енергия и човечност в пряката си работа с хората от колегията. Всеотдайна и принципна е и в отстояването на интересите на Съюза, станал, за съжаление, през годините обект и на различни нечистоплътни интереси.

Въпреки всички трудности, СБЖ продължава да е най-старата - на 125 години, най-голямата и най-авторитетна творческо-синдикална организация, обединяваща българските журналисти. Като колективен член на Межународната и на Европейската федерация на журналистите, СБЖ има и силна международна позиция, за което важен принос има и дългият опит на Снежана Тодорова в международните контакти на Съюза. 

Нека ѝ пожелаем здраве, енергия и сили и за новия ѝ мандат начело на СБЖ!

Сподели в
 

Когато получих книгата на нашия колега Живодар Душков от най-красивия български град на Дунав – Русе, да си призная останах изненадана. Без да проявявам стремеж да го хваля, ще кажа само, че наистина „Нашият град днес“ се оказа нестандартна, но същевременно и вълнуваща книга.

16.01.2021/12:56

Дружеството на практикуващите „Връзки с обществеността“ при СБЖ в партньорство с Комисията за защита на личните данни организира уебинар „Предизвикателства пред защитата на личните данни” на 22 януари 2021 г., от 10.00 до 12.30 часа

16.01.2021/09:24

Интересна дописка публикува на 4 февруари 1859 г „Цариградски вестник“, основан и редактиран от Иван Богоров. Новината е, че в Свиленград сгодените българи не бързали да се женят . За да понапълни кесията си обаче, Одринският епископ Хрисант ги принуждавал да побързат да застанат пред олтара.

12.01.2021/09:03

Премиерата бе в Клуб „Журналист” на СБЖ при спазване на всички предпазни санитарни мерки

29.12.2020/08:29

Н. Пр. Фам Куок Бао, който представляваше страната си в София до 2009 г., написа в чест на 70-годишнината от установяването на българо-виетнамски дипломатически отношения книгата „Земята на розите България”

27.12.2020/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки