Начало
 
 

Рожденичката Снежана Тодорова прие днес много поздравления

16.11.2020 /20:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова получи много букети и приветствия за рожденя си ден на 16 ноември. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

На 16 ноември рожден ден празнува председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Много колеги, както и представители на различни организации, институции и посолства дойдоха в СБЖ да я поздравят или изпратиха свои приветствия. Кабинетът й се изпълни с букети.

Сайтът на СБЖ също честити на Снежана нейния „половин” юбилей, както понякога се наричат годините, завършваши не на 0, а на 5. Да е здрава и все така сърцата и човечна в своята отдаденост на каузата СБЖ!

Снежана Тодорова, която е свързана професионално със СБЖ вече над 40 години, е родена в София. Ранното си детство прекарва в квартал Лозенец, около площада, който днес се казва „Журналист”. Тръгва на училище в Белград, Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Като студентка заминава да учи руски език и литература в тогавашния Ленинград, днес Санкт-Петербург. Там намира и любовта на живота си - студента по изтокознание, родения в Новосибирск син на ленинрадчани Александър Федотов.

Женят се, а като завършват, Саша идва с бългаската си съпруга в родината ѝ. У нас той се посвещава на научна работа в СУ „Св. Кл. Охридски”, изпъквайки като един от най-ярките изтоковеди, създавайки и оглавявайки Центъра за източни езици и култури. Уви, проф. Федотов изненадващо си отиде от този свят през 2018-та, оставяйки огромна празнина и в науката, и в сърцата на всички, които го обичаха - преди всичко на своята любима и неутешима Снежана...

Съюзът на българските журналисти е не просто работното място на Снежана, а и нейна кауза, олицетворяваща ценностите, в които тя вярва и които отстоява - свободата на словото, солидарността между журналистите, защитата на журналистическия труд и на журналистическите права.

Снежана започва работа в международня отдел на СБЖ още през 1979 г. По-късно оглавява този отдел, а през 1998 г. става секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през 2015 г. е избрана за председател на УС на СБЖ. Преизбрана бе отново начело на Съюза и през 2020 г.

През всичките си години, отдадени на СБЖ, Снежана влага цялата си енергия и човечност в пряката си работа с хората от колегията. Всеотдайна и принципна е и в отстояването на интересите на Съюза, станал, за съжаление, през годините обект и на различни нечистоплътни интереси.

Въпреки всички трудности, СБЖ продължава да е най-старата - на 125 години, най-голямата и най-авторитетна творческо-синдикална организация, обединяваща българските журналисти. Като колективен член на Межународната и на Европейската федерация на журналистите, СБЖ има и силна международна позиция, за което важен принос има и дългият опит на Снежана Тодорова в международните контакти на Съюза. 

Нека ѝ пожелаем здраве, енергия и сили и за новия ѝ мандат начело на СБЖ!

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

Изложбата по повод 150 години от издаването на „Периодическо списание“ е разположена в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и може да бъде видяна до 30.11.2020 г.

03.11.2020 /14:02 | Източник: nationallibrary.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки