Журналисти с поклон пред паметта на д-р Емил Илиев

21.11.2020 /09:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поклон пред паметта на д-р Емил Иванов

Журналисти, години наред формиращи пресцентъра и отразяващи Международния джаз фестивал в Банско, споделиха пред сайта на СБЖ дълбоката си покруса от кончината на 15 ноември т. г. на създателя, организатора и вдъхновителя на фестивала - д-р Емил Илиев. Той бе покосен от Covid-19.

Ето посланието, което журналистите отправят до семейството на д-р Емил Илиев и  което помолиха да бъде публикувано на сайта на СБЖ:

Скъпо семейство,

Приемете дълбоки съболезнования в този миг на раздяла с д-р Емил Илиев – с Доктора, с Емо, с обичания от всички нас всеотдаен поклонник на джаза и деловия организатор, който с отдадеността си на това изкуство заплени журналистическата колегия, всички нас с идеята за Международния джаз фестивал в Банско.

Двадесет и три години участвахме в неговата мечта, която той с последователност,  концепция, с безброй контакти и контактност, с изключителна енергичност и комбинативност, упоритост, амбициозност и максимализъм в идеите си, изграждаше и направи реалност! Умееше да увлича около себе си хората, макар да правеше всичко сам, затова и ние се чувствахме потопени в съкровения  празник, който промени атмосферата на града. А идеята за Алея на музикантите пазим в сърцата си, за да се превърне в реалност. 

Той даде сцена на българските джазмени и надежда Фестивалът да се нареди по значимост до световните образци – помним репликата му: Трябва да стане като Монтрьо!; покани световни знаменитости, които носеха ореола си на звезди,  но топлотата на публиката стопи дистанцията и всяка година от 8 до 13 август те пееха и танцуваха насред площада, обгърнати от любовта на почитателите си.

За Банско Фестивалът беше  стихията, която го завихряше във фойерверк от емоции, а внезапният  дъжд се появяваше като знамение, че всичко ще върви по вода...

Вярваме,  че ще чуваме гласа на д-р Илиев в хора на ангелите-пазители на големите мечти.

Вярваме, че душата, която е вдъхнал на Международния джаз фестивал, е безсмъртна като самото изкуство.

ПОКЛОН!

Пресцентър и екип журналисти:

Августа Манолева, Галина Рулева, Радиана Карагьозова; Албена Безовска, Емил Георгиев, Златна Костова, Вилиана Семерджиева, Бояна Андреева, Людмила Панайотова, Николай Захариев, Николай Панайотов, Димитрина Кюркчиева, Райна Ванчева, Светослав Николов, Мария Митева, Виктор Викторов, Антоанета Титянова, Стефан Марков, Валери  Бобенков, Евгени Димитров, Ваня Иванова, Ани Петрова, Кристиян Бояджиев, Цвета Герчева, Людмила Първанова, Борис Панкин, Анастасия Шонева, Жени Георгиева, Анастасия Манлихер, Веселина и Донко Филипови, Десислава Бернд, Лили Големинова, Ина Георгиева, Ивайло Кицов, Елиана Захариева, Зорка Милева, Сибила Лилова, Светослав Дерменджиев, Цветослава Бахариева, екипът на OFFNews, Мая Райкова, Мария Райчева, Даниел Димитров, Антоанета Ненкова, Ивана Иванова.

Сподели в
 

Премиерът на България публикува на Фейсбук-страницата си българския превод на интервюто, което е дал пред германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". То е публикувано под заглавието "Политикът, пистолетът и парите". Борисов е пуснал и факсимиле от оригиналната страница с интервюто му на немски.

29.11.2020/14:53

Известната поетеса и журналистка Елка Няголова разказа във Фейсбук за новия брой на списанието за литература, изкуство и общество "Знаци" - издание на Славянска академия.

29.11.2020/14:34

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

29.11.2020/11:58

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков се похвали в ефира на уикенд предаването „Денят започва с Георги Любенов“ с подобрена програма и засилен зрителски интерес.

29.11.2020/11:41

Известният журналист Минчо Тунев, работил навремето във вестниците "Кремиковски металург", "Вечерни новини", "Дружба", ни напусна завинаги. Поклон!

28.11.2020/20:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки