Ликвидират федералните агенции по печата, масовите комуникации и връзки в Русия

22.11.2020 /12:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С указ, подписан от президента Владимир Путин, се ликвидират Федералната агенция по печата и масовите комуникации и Федералната агенция за връзки. Според документа, публикуван на сайта на президента, решението е взето с цел оптимизиране на правомощията на федералните изпълнителни органи и броя на държавните служители, както и за подобряването на публичната администрация в сферата на масовите комуникации и връзки.

Функциите на двете федерални агенции ще поеме Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации на РФ, съобщава kommersant.ru. За целта правителството се задължава да определи броя на държавните служители, които ще продължат да работят в тази сфера в рамките на министерството, а така също то трябва да реши и организационните и финансовите въпроси при тази реформа.

Според премиера Мишустин вливането на агенциите в рамките на Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации ще позволи по-рационално да бъдат използвани техните ресурси, и то без да бъдат нанесени някакви щети нито на количеството, нито на качеството на извършваните дейности.

Така Федералната агенция по печата и масовите комуникации отговаря за книжния пазар, премахването й може да доведе до намаляване на подкрепата, са опасенията на президента на най-голямата издателска група "Ексмо-АСТ" Олег Новиков. Той е на мнение,че ще е трудно да си представят, че литературни награди и ключови изложби ще могат да се подкрепят в същия размер, както е било досега. Според Новиков статутът на отдел в министерството, който сега ще наблюдава отрасъла, няма да позволи решаването на особено важни въпроси да става на правителствено ниво, а само в рамките на министерството, което има и други приоритети.

Съюзът на журналистите на Русия в лицето на своя президент Владимир Соловьов също коментира административните реформи, съобщава ria.ru. Според него ликвидирането на Федералната агенция по печата и масовите комуникации е малко вероятно да засегне медийната индустрия, тъй като за това се е знаело отдавна и сега е важно да се разбере как ще бъдат преразпределени функциите на организацията и кой ще ги изпълнява.

"В Роспечат работят много опитни специалисти и всяка година агенцията участваше, наред с другото, и в  разпределянето на държавни помощи и субсидии за голям брой печатни медии - твърди Владимир Соловьов. - Всяка година около половин милиард рубли се разпределяха за различни печатни медии, сред които голям брой бяха за медии, излизащи на национални езици в различни региони на страната ни. И точно благодарение на това те можеха да оцеляват. Надявам се тази функция да бъде запазена, макар и под друга форма, в  Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации."

Според запознати с предстоящата реформа, тя се извършва във връзка с настъпилите усложнения с пандемията на К-19,  която доведе до редица икономически усложнения. 
 

 

    

Сподели в
 

Обединеното кралство планира създаването на нова агенция за регулиране на техногигантите като Google и Facebook, съобщи Engadget.

28.11.2020/11:16

Датската национална информационна агенция Ритцау съобщи в Копенхаген, че днес е била подложена на кибератака, предаде ДПА.

24.11.2020/15:12

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Магдалена Адамович - автор на доклада за свободата на медиите - призова да се основе постоянен европейски фонд в подкрепа на независими журналисти и медии.

24.11.2020/10:16

По повод предстоящата 60-годишнина на журналистиката в Далечния Изток предстоят не само много и разнообразни тържества, а и откриване на Музей на журналистиката във Владивосток.

23.11.2020/13:55

Младият журналист от нидерландската телевизия RTL Nieuws Даниел Верлаан се възползва от нехайството на военната министърка Анк Бейлевелд, оставила видим кода за срещата по време на друга нейна онлайн изява, и грейна на екрана вкупом с шефовете на отбраната от всички страни членки на ЕС. Конференцията беше секретна и репортерът побърза да я напусне по съвет на Жозеп Борел, „преди да се намеси полицията”.

22.11.2020/19:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки