Начало
 
 

Прокараха промените в ЗРТ, СЕМ слага ръка и на сайтовете

27.11.2020 /09:00 | Автор : Екатерина Панова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Парламентът прие единодушно с 88 гласа "за" промени в Закона за радиото и телевизия (ЗРТ) на първо четене. Промените са внесени от Министерския съвет и предвиждат прилагане на европейска директива за аудиовизуалните медийни услуги.

Въвеждат се регулаторни правила за подобряването на защитата на потребителите и децата.

Засилват се мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, се посочва в мотивите на вносителя.

Предвиждат се условия на равнопоставеност, съхраняване на целостта на вътрешния пазар и засилване на правната сигурност. Регламентира се по-голяма гъвкавост в регламентирането на телевизионната реклама.

Създават се възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30 процента дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Въвеждат се правила за разширяване на обхвата на задължението за защита на гражданите, освен към линейните услуги и услугите по заявка, и към платформи за споделяне на видеосъдържание. Заложено е и постепенно повишаване нивото на защита на хората с увреждания.

С цел по-голяма прозрачност относно действителните собственици на медиите СЕМ ще включи в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, достъпна в Търговския регистър.

Заложени са и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти и по отношение на всички видове медии. Разпоредбите относно защитата на личния живот и защитата на тайната на източниците са прецизирани с оглед развитието на стандартите в международното право.

В становища Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРТО) и Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) подкрепят законопроекта, като предлагат допълнения и изменения в него.

В становищата на Съюза на глухите в България, фондация "Глухи без граници", фондация "Заслушай се", фондация "Взаимно" се посочва, че текстът за постепенно повишаване на достъпа до съдържание от страна на хората с увреден слух и зрение е по-скоро с пожелателен характер.

По време на дискусия в Комисията по културата и медиите представителите на СЕМ, БНР, БНТ и АБРО са подкрепили промените, се посочва в доклада на комисията.

Според приетите промени СЕМ вече ще контролира и сайтовете с аудио-визуално съдържание, което може да бъде намерено чрез търсачка, тъй като това по същество е видео по заявка (video on demand). Причината е, че новият закон обхваща не само видеоплатформите за споделяне, но и видеото по заявка, както и аудиовизуалните търговски съобщения в сайтовете. Писаният текст в тях обаче остава извън медийния закон и няма да бъде регулиран.

Същевременно законовите разпоредби, по които СЕМ контролира електронната среда, ще важат и за сайтовете с видеосъдържание. Затова те също ще трябва да се съобразяват какво да е съдържанието на рекламата, както доставчиците на медийни услуги.

Така например са забранени рекламите на цигари, като промените включват вече и електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене. Законът изисква и ефективно намаляване на търговските съобщения, които предлагат на децата "храни и напитки, по-специално съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол или натрий и захари, чийто прекомерен прием в хранителния режим не е препоръчителен". За видеоплатформите вече ще важат и етичните правила за рекламата, като при нарушение СЕМ ще може да им налага финансови глоби.

Също така медиите ще трябва да се придържат към етични кодекси за саморегулация, като в закона е включен етичният кодекс, написан от фондация “Национален съвет за журналистическа етика”. 

Според друга промяна журналистите ще могат да крият източниците си и от съда. Досега действащият закон изискваше източниците на информация да бъдат разкривани пред съда, което доведе до обвинения към България от европейските институции, че така се застрашава свободата на словото.


 

Сподели в
 

Има отричане на реалността, властта не си признава грешките´´. Това каза журналистът Димитър Кенаров в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

16.01.2021/12:16

Мариана ван Зелер е кореспондент и разследващ журналист, отличаван с престижни награди за работата си (Peabody", отличие на Телевизионната академия и номинация за "Еми").

15.01.2021/12:00

Върховният съд на Словакия осъди бизнесмена Мариан Кочнер, обвинен в убийството на разследващия журналист Ян Куцяк, на 19 години затвор по друго дело - за измама, предаде ДПА.

14.01.2021/12:00

Изказването на лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу по повод отбелязвания в Турция на 10 януари Ден на работещите журналистизаради било накърнило "правата на личността" на турския президент. Искът е за 1 млн. турски лири (110 00 евро).

13.01.2021/09:00

Турски съд постанови над 1075 години затвор за телевизионен проповедник, обвиняван, че е ръководел престъпна организация, предаде Анадолската агенция.

12.01.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки