Начало
 
 

Загубихме Ян Морис – журналиста, съобщил за първото изкачване на Еверест

02.12.2020 /09:03 | Автор : Анелия Никифорова | Източник: 360mag.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ян Морис (в средата) говори за книгата си „Загадка“

На 20 ноември планинската общност отбеляза края на една епоха, като загуби пионера на приключенията и новаторското писане – Ян Морис.

Журналистът бе последният жив член на Британската експедиция на Еверест през паметната 1953 г., която бе първата успешна експедиция, достигнала до хималайския първенец.

Забележителен живот

Животът на родения като Джеймс Морис през 1926 г. е поредица от непредсказуеми събития, разказва авторката в 360mag.bg:

На 17-годишна възраст се присъединява към Британската армия, като служи в Палестина в последните години на Втората световна война. В края на войната се завръща в родната Великобритания и записва журналистика в Оксфорд.

През следващите няколко години работи за престижния The Times, спечелвайки си репутацията на трудолюбив и талантлив писател. Въпреки факта, че не е бил алпинист никога, е избран за съпровождащ Британската експедиция на Еверест през 1953 г.

Животът на журналиста придобива драматичен, но неизбежен – поне за него – прелом през 1972 г., когато Джеймс става Ян. Той се подлага на операция за смяна на пола, една от първите такива по онова време, и става жена. По-късно, Морис щеше да каже публично, че през целия си живот е искал това, но най-накрая е било възможно.

В началото на 70-те години подобна операция е шокираща и обезпокоителна за мнозина, което се оказва голямо предизвикателство за близките на Морис.

За да подпомогне възприятието за себе си, той пише книга, озаглавена „Загадка“, която описва неговото дълго и предизвикателно пътуване от това да се роди мъж, но да чувства себе си като жена. Книгата се превръща в световен бестселър, спечелвайки още по-голямо признание на Ян Морис.

Журналист сред алпинистите

В следвоенната ера на 50-те години надпреварата за достигането на най-високия връх на планетата е доста сериозна. По онова време Тибет е затворен за чуждестранни посетители, а Непал предлага само едно разрешение за изкачване на свещения му връх. С много усилия, британците успяват да устоят позициите си, за да имат право да осъществят експедицията си. На 29 май 1953 г. Едмънд Хилари и Тенцинг Норгей стават първите мъже, застанали на върха на света.

Новините за първото изкачване на Еверест достига до британската преса на 2 юни 1953 г. Това се случва в същия ден, в който коронясвават кралица Елизабет II, което го прави наистина исторически момент за британците.

Новината се съобщава от Ян Морис, която става почти толкова известна, колкото самите Хилари и Норгей. Преди да тръгне с експедицията, Морис не се е катерилa никога. Въпреки това, тя успява да достигне до Лагер 2 от южната страна на Еверест и да отрази едно от най-значимите събития на 20-и век.

Кариера след Еверест

След успеха на Еверест, Морис се превръща в автор на свободна пратика, като не само продължава да допринася с истории за британската преса, но и публикува редица книги, включващи исторически и културни събития от Южна Африка и Близкия изток. Пътеписът й за Венеция се радва на голям успех и я подтиква да продължава да разказва за пътешествията си по света, увличайки читателите по нов и непознат до този момент, начин.

Най-удивителният аспект от историята й остава фактът, че докато все още беше мъж, Морис се жени за Елизабет Тъкъни през 1949 г. Заедно имат 5 деца и създават връзка, която продължава през целия живот на Ян.

Ян и Елизабет остават двойка, напук на британското правителство, което забранява брака между две жени, и през 2008 г. най-накрая сключват граждански съюз. Ян умира на 94-годишна възраст, а с Елизабет са заедно над 60 години, което само по себе си е забележително за целия свят..


 

Сподели в
 

Децата на възраст 7-14 години в България скоро ще имат безплатен достъп до качествена журналистика, създадена специално за тях.

23.01.2021/17:06

Темата дали БТА трябва да е с безплатно съдържание, доколко и къде би трябвало да има кореспонденти на агенцията извън страната, както и как да бъде издържана агенцията, бяха сред акцентите на изслушването на кандидатите за генерален директор на медията в комисията по култура и медии на НС.

22.01.2021/09:05

Сп. "Вог", което отнесе критики заради снимката на Камала Харис за корицата на февруарския си брой, ще пусне нов тираж с различна фотография, считана за "по-достойна" за новата вицепрезидентка на САЩ, предаде АФП.

21.01.2021/09:04

На 81 години почина един от най-големите спортни журналисти на България Хайк Вахрам, съобщиха от семейството му.

19.01.2021/10:02

След като "Нова телевизия" придоби "Канал 3" и го прекръсти на "Нова нюз", от програмата му изчезна предаването на Илиана Беновска - "Беновска пита", в което всяка неделя гостуваха министри и управляващи политици, а водещата му често атакуваше опозицията.

18.01.2021/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки