Франция: Законът „За глобална сигурност“ посяга на свободата на словото

02.12.2020 /12:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/snjcgt.fr Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По призив на френския профсъюз на журналистите SNJ-CGT и с подкрепата на МФЖ и многобройни организации за защита на правата на човека, няколко хиляди демонстранти излязоха в центъра на Париж близо до Айфеловата кула, за да защитят правата на гражданите и свободата на словото.

Многохилядната демонстрация осъди  и решението на френското правителство, и по-специално на министъра на вътрешните работи Жерал Дарманин, относно въвеждането на закона „За глобалната сигурност", който забранява на журналистите да излъчват изображения на полицията и жандармерията, съобщи на сайта си Националният съюз на журналистите на Франция -snjcgt.fr.

Влизането в сила на закона „За глобалната сигурност“, който в момента се разглежда от Националното събрание, предвижда до 1 година затвор и до 45 000 евро глоби за разпространение на „изображения на лица или друг идентифициращ елемент“ на полицаи или жандармеристи, заснето по време на изпълнение на служебни задължения.

Независимо от сложната епидемиологична обстановка, във Франция бяха организирани многохилядни протести, като много от протестиращите изразиха загрижеността си относно грубо посегателство върху обществените свободи, съдържащи се в закона. Сред протестиращите бяха и синдикални организации, асоциации и редакции на медии, автори на документални филми, както и членове на семейства, станали жертви на полицейско насилие, сдружения за правата на човека, граждани и парламентаристи от различен политически произход.

Защитниците на човешките права във Франция, Консултативната комисия по правата на човека и специалните докладчици на ООН по правата на човека се противопоставиха на законопроекта на френското правителство.

В края на протеста пред Националното събрание в Париж силите за сигурност употребиха и груба сила срещу участниците в протеста, като попречиха и на журналистите, отразяващи събитието, да си свършат работата.  Най-малко шестима репортери с отличителни знаци "Преса" са били подложени на насилие, като трима от тях са били жестоко пребити с полицейски палки. Други двама са заплашени с арест и възпрепятствани да снимат под предлог за липса на акредитация.

Сред пострадалите е и сирийският фоторепортер Амер ал Халби, който е акредитиран от AFP в Париж да отразява марша на свободата. Ал Халби е бил брутално пребит от полицията и се наложило спешно да бъде хоспитализиран.

Националният съюз на журналистите на Франция (SNJ-CGT) е изразил своята солидарност и възмущение срещу грубото посегателство срещу сирийския фоторепортер.

Нашият съюз е силно възмутен от грубото посегателство срещу сътрудници на AFP, изпълняващи професионалните си задължения във Франция – се казва в обръщение на SNJ-CGT. - Срам за онези, като префекта на Париж  Лалеман, които са издали заповеди да се използва насилие срещу журналисти, които са се идентифицирали по време на протеста. По ирония на съдбата нашият колега Амер ал Халби, отразявал с риск за живота си трагичната ситуация в Сирия, се оказа жертва в Париж на полицейските служители, чието задължение, на теория, е да защитават протестите. Чашата преля г-н Дарманин, това ново насилствено действие на Площада на Бастилията вече е добавено към вече дългия списък на полицейските злоупотреби: арести и нанасяне на побой на журналисти пред Националното събрание по време на протеста, до скандалната репресия срещу мигрантския лагер на Площада на Републиката, до нападението на музикален продуцент от четирима полицаи,  да не говорим за многобройното полицейско насилие в опит да се заглуши и социалното движение на „жълтите жилетки”. Вече не е достатъчно да кажете, че сте „шокирани“, а да „осъдите насилието“.

Към грубото посегателство върху журналисти и свободата на словото във Франция не остана безразличен и Съюзът на българските журналисти. За сайта на СБЖ неговият председател Снежана Тодорова заяви: "Съюзът на българските журналисти е обезпокоен от състоянието на свободата на словото във Франция. За нас е непонятно как тази страна, която се гордее в верността си към демократичните традиции и ценности, е готова да ограничи свободата на словото - основополагащ принцип на всяко демократично общество. Потъпкването на правата на журналистите, ограничаването на свободата на словото създава невъзможност за изпълнение на професионалните задължения на журналистите, което нарушава и правото на обществото да получава достоверна информация.

СБЖ е солидарен със справедливите искания на Синдиката на френските журналисти!“

Междувременно стана ясно,че правителството на Еманюел Макрон ще се опита да задържи позицията си по отношение на полицейското насилие, докато шефът на френската полиция е изправен пред кръстосани разпити в Сената, предава bloomberg.com. Правителството обяви, че ще пренапише член 24 от „Закона за глобалната сигурност“, което би превърнало в престъпление, наказуемо с една година затвор и глоба от 45 000 евро (54 000 щатски долара), публикуването на лицето или каквато и да е друга отличителна характеристика на полицай, с намерение да му се причини „физическа или психологическа вреда“.

Сподели в
 

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

14.01.2021/16:15

Основаната от "руския Зукърбърг" Павел Дуров платформа за съобщения, известна с акцента си върху поверителността и сигурността на потребителите, увеличи рязко потребителите си миналата седмица

13.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки