Петиция разобличава съдебните издевателства над журналисти

03.12.2020 /10:30 | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пресцентърът на Европейския съвет в Брюксел някога гъмжеше от журналисти. Снимка: "ЕЮ Обзървър

Над 60 неправителствени организации и медии подписаха призив за ново европейско законодателство, което да обуздае съдебното издевателство над журналисти от богати и овластени хора, които завеждат злонамеррени дела, за да запушат устата на медиите, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър".

Практиката, известна в САЩ като "стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността" (Slapp - Strategic lawsuits against public participation), се разпространява все по-широко в Европа.

В Хърватия бяха регистрирани към края на 2019 г. над 1100 висящи дела срещу журналисти, заведени от политици, обществени фигури и корпорации. В Малта семейството на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция продължава да бъде ответник по над 40 дела срещу нея, които съдът не прекрати след смъртта й.

Във Франция Венсан Болоре, предприемач милиардер, заведе над 20 Slapp дела срещу журналисти и НПО, които са правили опити да разследват неговия бизнес в Африка.

В Белгия, която е домакин на много международни организации и на един от най-големите прескорпуси, зачестиха до такава степен съдебните дела - включително и срещу "ЕЮ Обзървър", - че застрахователните фирми отказват да дават защита на журналистичеиските синдикати, които застават срещу съдебния тормоз на техните членове.

"Преследвани от адвокатски фирми от името на влиятелни лица и организации, които се стремят да избегнат обществен контрол, целта е жертвите им да бъдат изтощени финансово и психически и да се смразят критичните гласове", пишат авторите на петицията. "Евентуалното европейско законодателство за силна и постоянна закрила срещу Slapp дела би представлявало решителна стъпка да се сложи край на тази злоумишлена практика", продължава документът. "Тъй като демокрацията и върховенството на закона страдат от засилващ се натиск, една анти-Slapp директива на ЕС би защитила обществените контрольори, които помагат да се държат отговорни овластените и богатите".

Сред подписалите НПО са "Репортери без граници" и "Трансперънси интернешънъл", а сред медиите е групата на "Гардиън".

Новото законодателство би трябвало да даде право на европейските съдилища бързо да отхвърлят очевидно недобросъвестни дела да глобяват злонамерени податели на искове. То ще гарантира по-силна защита на авторите на коментари, сатира, карикатури, инициаторите на протести и призоваващите за бойкот, по информация на Сега.

Европейската комисарка за правосъдието Вера Юрова утре ще огласи план за защита на демокрацията в Европа. В него се очаква да спомене и Slapp делата, описани от европейски източник като "гореща тема" в Комисията на ЕС. Този феномен бе обект на специално проучване по-рано през годината.

Ако Юрова пропусне тази възможност, инициаторите на петицията възнамеряват да подложат на натиск Белгия или регионалните власти в Брюксел да покажат по-голяма загриженост за медийната общност там. Така ще се създаде остров на свободата на печата в Европа и модел за другите страни в ЕС, коментира британският експерт по медийно право Алън Райли.

 

м.л.

Сподели в
 

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

14.01.2021/16:15

Основаната от "руския Зукърбърг" Павел Дуров платформа за съобщения, известна с акцента си върху поверителността и сигурността на потребителите, увеличи рязко потребителите си миналата седмица

13.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки