ЕК се заема със собствеността на медиите и политическата реклама

03.12.2020 /16:12 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия представи в четвъртък своя План за действие за укрепване на европейската демокрация, който ще адресира проблеми като непрозрачната собственост на медиите, политическата реклама и дезинформацията.

Обещанието на ЕК е, че няма да бъдат пропуснати онлайн платформите, политическите рекламодатели и политическите консултанти. Комисията също така ще преразгледа правилата за финансиране на европейските политически партии, пише в публикацията си mediapool.bg.

Медийни босове и сигурността на журналистите

ЕК ще предложи мерки в подкрепа на медийния плурализъм, които ще са свързани с разкриване на действителните собственици на медиите и мониторинг върху държавната реклама. Това ще се случи чрез специална европейска процедура по обзор на собствеността върху медиите. Това са два от основните проблеми на медийния пазар в България – установяване на контрол върху редица медии чрез разпределяната от държавата реклама и непрозрачната медийна собственост.

Комисията обещава да предприеме и мерки, свръзани с безопасността на журналистите, както и да започне инициатива за тяхната защита от съдебни дела, чиято единствена цел е запушване на устата на медии и журналисти.

"С развитието на цифровата революция гражданите трябва да могат да правят своя избор по начин, който им позволява да изразяват мнението си свободно. Фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците, а свободните медии и гражданското общество трябва да могат да участват в открит дебат без злонамерена намеса", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Медиите не са просто икономически сектор. Те са един от стълбовете на демокрацията. Журналистите продължават да са атакувани и имат нужда от защита", коментира заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова. Комисията ще обърне специално внимание на заплахите срещу жени журналисти.

По отношение на делата за сплашване на журналисти, Йоурова разказа, че е разбрала за тях от дъщерята на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Приживе срещу нея са били заведени 47 съдебни дела, които са имали за цел да я накарат да млъкне. Комисията ще предвиди финансиране за оказване на правна помощ на журналисти, срещу които има заведени такива дела.

"С плана ще се предложат действия за повишаване на защитата на журналистите и за борба с дезинформацията, като същевременно се защитава напълно свободата на изразяване", коментира Йоурова.

Честни избори

През Европейската мрежа за сътрудничество в областта на изборите ЕК ще лансира нов оперативен механизъм за гарантиране на честността и сигурността на изборите.

Планът за действие предлага да се подобри съществуващият инструментариум на ЕС за противодействие на чуждата намеса в изборите. Ще се разработват нови правни процедури, които ще позволяват налагането на финансови санкции на извършителите на подобни злонамерени намеси.

"Да направим така, че сайтовете да не могат да правят пари от дезинформация", каза Йоурова.
Комисията трябва да изпълни своя план за действие за подкрепа на европейската демокрация до 2023 г.,което е година преди изборите за Европейски парламент.

Сподели в
 

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

14.01.2021/16:15

Основаната от "руския Зукърбърг" Павел Дуров платформа за съобщения, известна с акцента си върху поверителността и сигурността на потребителите, увеличи рязко потребителите си миналата седмица

13.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки