Начало
 
 

„Хоризонт” защити Силвия Великова от нападки на Александър Йорданов

07.12.2020 /20:11 | Източник: БНР/24 часа/Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В своя позиция редколегията на "Хоризонт" изразява подкрепа за журналистката от програмата Силвия Великова след отправени обиди от евродепутата Александър Йорданов по неин адрес.

"Журналистите в „Хоризонт“ не задават удобни въпроси и не работят с „опорни точици“, пише в позицията на редколегията на  „Хоризонт“, публикувана на сайта на БНР. "Верни сме на слушателите си, а не на силните на деня. Нашият стил е смелата и свободна журналистика, а коректив ни е единствено истината.

Категорично отхвърляме опитите на недоволния от интервюто си в „Политически НЕкоректно“ евродепутат Александър Йорданов да дискредитира водещата Силвия Великова. За съжаление, той не е единственият, който иска удобни въпроси и ПР-ски монолози в ефира.

На него и на всички, които смятат, че медиите трябва да са послушни и късогледи, напомняме, че макар и на 111-о място по свобода на словото, българска журналистика е кучето пазач на обществения интерес, а у нас той все по-рядко съвпада с политическия", се посочва в позицията.

Позицията е изразена по повод груб коментар на Александър Йорданов след дадено от него интервю на 6 декември пред Силвия Великова в предаването "Политически НЕкоректно". Йорданов, който не харесал въпросите, заяви след това следното:

„Дадох интервю на крайно невъзпитана журналистка, за което съжалявам. Повтаряше като развален грамофон няколко опорни точици. Поведението й бе на махленска клюкарка. Но няма как, уважавам Националното радио и заради неговите слушатели приех да отговарям на тъпите й въпроси…"

Интервюто може да се чуе в звуков файл на сайта на БНР, а вестник "24 часа" пусна и разпечатката му.

„Аз не успях кой знае какви въпроси да му задам, тъй като неговото участие беше опит за монолог в рамките на 30 минути. Но мога да кажа, че той е имал опорни точки, защото всичко, което каза в ефира, съм го чела в постовете му в социалните мрежи, защото очевидно не е най-каненият събеседник в медиите“. Така Силвия Великова, цитирана от "24 часа", отговори на критиките на Александър Йорданов по отношение на интервюто му пред нея. Нямам опорни точки, просто добре се бях подготвила за интервюто, категорична е Великова.

„Иначе какво да ме обиди? Този човек не формира професионалните ми стандарти. Той каза в ефир, че като евродепутат не се е изявявал, защото не му стига 1 минута, в която да си изкаже тезата, защото такива са изискванията там. Какво повече да му кажа? Не ми е обидно, жал ми е за нас“, казва тя.

А ето и част от коментарите на колегията във Фейсбук:

Арман Бабикян:

Дълго време мълчах за обидите излезли от устата на лицето Александър Йорданов. Личните драскотини по мен не са важни, но когато си позволяваш да маскариш действащ журналист от БНР в лицето на Silvia Velikova е прекалено. Ако не искаш - не даваш интервю! Или не ставаш публична личност. Ако искаш да обучаваш журналисти и да задаваш стандарти - не ставаш евродепутат, а редактор, програмен директор или каквото си искаш подобно. В 18 годишната ми журналистическа практика единственият нагъл политик, който ми е звънял, за да уволня репортер, защото "въпросите не му харесвали", бе един председател на Народно събрание! Разбира се не го направих, но името му удивително съвпада с това на днешния потиснат евродепутат!

Велизар Енчев:

„Дадох интервю на крайно невъзпитана журналистка, за което съжалявам. Повтаряше като развален грамофон няколко опорни точици. Поведението й бе на махленска клюкарка. Но няма как, уважавам Националното радио и заради неговите слушатели приех да отговарям на тъпите й въпроси…"
 
Това изявление на евродепутата от ГЕРБ заслужава остра реакция. Защото мълчанието пред наглостта е капитулация пред посредствената арогантност, изживяваща се като последна инстанция на истината.
Всеки, слушал това „уникално“ интервю и имащ елементарна култура на диалога, ще възкликне с омерзение:
 
Истината е точно обратната! Невъзпитаният бе гостът, а не радиоводещата!Разваленият грамофон бе не Силвия Великова, а демонстриращият отблъскваща логорея евродепутат.Никога не съм слушал радиоинтервю, в което гостът упорито отказва да влезе в диалог с водещия и демонстративно го надговаря като дефектна латерна.Дързостта му стигна дотам, че обиди водещата като неинтелигентна, а всъщност той се държеше като случайно докопал се до ефира примат.
 
Какво ли би му се случило, ако се държеше така и в Европарламента? Сигурно е едно: на втората минута щяха да му изключат микрофона, а на третата минута от монолога му евроквесторите щяха да го изведат от залата със сила!
Ако „Политически некоректно“ се слуша от един милион интелигентни люде, в този ден ГЕРБ изгуби един милион избиратели.
 
 
Ал Йо е преди всичко един крайно невъзпитан човек. С обидите си по адрес на Силвия Великова той за пореден път потвърди тази истина. Много е жалко, че тъкмо такъв човек представлява България в Европарламента. С годините Ал Йо се превърна в олицетворение на най-елементарния келепирджилък. Готов е на всичко в името на изгодата. Чест прави на редколегията на програма "Хоризонт", че реагира толкова бързо и адекватно на грубостите на Ал Йо. Разбира се, той нито ще се засрами, нито ще се извини. И все пак е добре, че с поведението си за пореден път показа истинското лице на "синята идея" и на "евроатлантизма".


Свързани:   Силвия Великова: Година след спирането на „Хоризонт“ информационна мъгла обвива делото

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.
Дата: 18.09.2020

Сподели в
 

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

21.02.2021/17:15

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

19.02.2021/16:55

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

18.02.2021/16:50

Най-голямата българска медия в чужбина - BG VOICE, отбеляза 10-ата си годишнина. Тя ще бъде отпразнувана и с виртуален концерт на 20 февруари, съобщиха от медията.

17.02.2021/15:25

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. На 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер.

16.02.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки