Начало
 
 

ЕК проследява унгарски покупки на медии в Северна Македония и Словения

10.12.2020 /15:25 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Става дума за сделки на компании, свързани с управляващата в Будапеща партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан, извадени наяве от Балканската мрежа за разследваща журналистика (БИРН).

Европейската комисия отговаря на въпросите, породени от придобиването на медии от компании, свързани с унгарската упръвляваща партия "Фидес", в Северна Македония и Словения в момент, когато те, макар да трупат приходи в региона, не ангажират толкова внимание, колкото местни конкуренти на пазара. Това разкрива Балканската мрежа за разследваща журналистика (БИРН) в публикувано наскоро разследване, цитирано от dnevnik.bg

Последната такава сделка бе купуването на държавно контролираната словенска "Планет ТВ". За новия собственик, TV 2 Média Csoport Zrt, се твърди, че е със съиздател Йожеф Вида - един от най-богатите унгарци, описван като част от бизнес кръга около управляващата "Фидес".

В Словения експанзията започва с покупката на на словенската "Нова24ТВ" от 3 компании от Будапеща - "Ридикул", "Рипощ" и "Модърн медия груп". Година по-късно други 2 компании придобиват акциите им, след като са създадени в същия ден от същия адвокат. Сред собствениците им са Петер Шац и Агнеш Адамик (по-късно сменил името си на Агнеш Ковач), работили за унгарската държавна радио- и телевизионна компания, в същия бизнес участва Арпад Хобон, съсобственик на "Модърн медиа груп". 

Става дума за телевизия, в която съсобственици са членове на управляващата Словенска демократическа партия. Премиерът Янез Янша, който оглавява партията, е сред главните съюзници на унгарския премиер Виктор Орбан. За същата инвестиция има данни, че е станала с поддръжката на Карой Варга, милиардер, чиито строителни компании са сред получилите най-много обществени поръчки от унгарското правителство през последните години.

След тази сделка Петер Шац получава чрез своя компания мажоритарен дял в "Нова обзоря", компанията, издаваща "Демокрация" - политически седмичник, също на управляващите в Словения. 

"Върхът на айсберга"  

Междувременно Шац и Адамик инвестират в медии на приближени до бившия премиер Никола Груевски в Северна Македония - Груевски, избягал в Унгария, също е съюзник на Орбан.

Сайтове като "Денешен весник", "Курир", "Вистина", "Република", "Нетпрес" и телевизия "Алфа" също се оказаха унгарска собственост. Някои наблюдатели са притеснени, тъй като в Унгария "Фидес" е враждебна към независимите медии и се опитва да заглуши критичните гласове. 

Това бе и причината четирима евродепутати - Кати Пири, Таня Файон, Тонино Пикула и Андреас Шнайдер - да изпратят списък с въпроси до Европейската комисия за тези медийни инвестиции и дали те представляват вмешателство в демократичния процес на Балканите.

На дебат в пленарната зала на Европарламента заместник-председателят на комисията Вера Йоурова каза, че Брюксел следи ставащото в Северна Македония и в доклада от 2020 г. призовава за по-голяма прозрачност за медийната собственост заради риска от незаконната ѝ концентрация.

Родената в Унгария Кати Пири обаче отиде по-далеч и заговори за международна операция за намеса в други държави в подкрепа на медии, поддържащи Янша и Груевски. По думите ѝ ситуацията в двете държави е "върхът на айсберга" и, дали в Брюксел, Любляна или Скопие, Орбан иска само да работи срещу единството на ЕС. 

Евродепутатът Балаж Хидвеги от "Фидес" обаче опроверга това с думите, че инвестициите на унгарски компании са само с търговска цел и се основават на възможността за свободно движение на капитали в ЕС. Според редактора на словенската "Демокрация" унгарските инвеститори действително "са тук само заради парите".

Разследването на БИРН потвърждава, че приходите им в двете държави са над 10 млн. евро (3 млн. в Северна Македония и 7.3 млн. - в Словения), но влиянието им, изследвано от консултанската компания "Бакамо", е по-малко от това на конкуренцията по теми като ЕС, Русия, Китай или за самия Орбан. Единственият относителен успех е в историите, свързани с миграцията и ЛГБТ общността. 

Работата на "Бакамо" показва, че читателите на "свързаните с Орбан медии" (това понятие се използва условно за унгарските инвестиции) са по-малко ангажирани със съдържнието им в социалните мрежи от това на останалите медии. "По-високата степен на ангажираност означава, че статиите в "несвързаните с Орбан медии" получават повече харесвания и са по-споделяни в социалните мрежи" въпреки усилията на унгарските медии, заявяват от "Бакамо". 

"Свързаните с Орбан медии произвеждат много повече съдържание от несвързаните с Орбан. Действат почти като спам в опит да си осигурят видимост," показва изследването.

В Словения все пак тези медии предизвикват много по-разпален дебат в мрежите, посочва анализът. 

Сериозна печалба    

Промяната в печалбата на "унгарските" медии е лесно установима.  Македонската "Алфа" е с печалба около 27 400 евро през 2017 г. и 485 000 през 2019 г. За сравнение, най-гледаната телевизия "Сител" бележи спад - от 770 000 през 2017 г. до 462 000 през 2019-а. Увеличават се и приходите на компанията, собственик на "Курир", "Денешен" и "Вистина" - 3-кратно през 2018 г. в сравнение с предходната.

Това се забелязва и в Словения - NTV24 почти е удвоила резултата, от 778 000 през 2017 г. до 1.76 млн. през 2019-а. "Планет", която до 2018 г. е словенска собственост с много повече зрители от NTV24, губи милиони през същата година.

Издателят на "Демокрация" "Нова обзоря" достига приходи през 2018 г., каквито не е имал от 20 г., а е купен от Петер Шац година по-рано. Главният редактор на "Демокрация" Йоже Бишчак защитава антиимиграционната, антимюсюлманска и антилевичарска редакционна политика, пораждаща дискусиите, описани от "Бакамо", просто като начин да "се продават списания и кликове". 

Откъде са парите   

Според предишни публикации на БИРН обаче има въпроси за източниците на тези средства. Например малки компании като унгарската "Оливери", продаваща зехтин, или "Бонярт", продаваща домашна украса, както и "Скин дилайт", козметична компания, са сред най-големите рекламодатели в "унгарските" медии в Северна Македония, макар да не продават нищо в страната.

В резултат на рекламните договори се породи и интересът на полицията в Словения и Северна Македония, пише още БИРН.

Освен че от 2018 г. (когато Янша не бе на власт) се разследват "определени медийни компании" в Любляна, предишното правителство създаде специална парламентарна комисия, разследваща твърденята за нелегално унгарско финансиране на кампанията на Демократическата партия за изборите през същата година.

Коалицията около Янша, поела властта през март тази година, обаче замени председателя на комисията и тя не е особено активна оттогава. Според словенската полиция към 23 ноември разследването продължава. 

Междувременно македонската финансова полиция е предявила обвинения срещу Петер Шац за укриване на данъци. По данни на БИРН има информация за незаконно обогатяване и то включва и компанията му, мажоритарен собсвеник на "Алфа".

Шац не е декларирал приходи в размер около 190 000 евро и е нанесъл вреда на бюджета на Северна Македония в размер 19 000 евро. Разследването продължава, подаден е и иск за замразяване на активи на друга негова компания по подозрения, че прехвърля потенциално незаконно придобити средства от Словения и Унгария, макар официалната молба да не е удовлетворена.

Според полицията въпросната втора компания, "Таргет медия", се използа "само за да бъдат прехвърляни към "Алфа"средства директно от чуждестранни юридически лица" без служители и със съмнителни източници на приходи. 


 

Сподели в
 

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

21.02.2021/17:15

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

19.02.2021/16:55

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

18.02.2021/16:50

Най-голямата българска медия в чужбина - BG VOICE, отбеляза 10-ата си годишнина. Тя ще бъде отпразнувана и с виртуален концерт на 20 февруари, съобщиха от медията.

17.02.2021/15:25

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. На 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер.

16.02.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки