Начало
 
 

А. Балтаков: БНР трябва да създаде и 10-а регионална радиостанция

12.12.2020 /16:05 | Автор : Давид Калпачки | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Андон Балтаков

Новата ефирна магистрала "Е79", създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, тази седмица e посветена на мястото, ролята и значимостта на регионалните радиостанции.

На 11 декември Радио Благоевград празнува своя 47-и рожден ден и по този повод първи гост в съвместното предаване "Е79" бе генералният директор на БНР Андон Балтаков, с когото разговаря Давид Калпачки от Радио Благоевград:

“47 години е една възраст на зрялост, на уседналост, но и на младост. Мисля, че успявате ежедневно и всяка една минута, когато звучи програмата на Радио Благоевград, да предавате този младежки дух и усещането за енергия и безграничност, колеги в Радио Благоевград”, каза Андон Балтаков.

“Мястото на регионалните радиостанции е да бъдат близо до хората, да отразяват регионалните проблеми. В БНР сме щастливи да имаме 9 регионални радиостанции, които в момента, особено сега, успяват да бъдат близо до хората и да им предоставят информацията такава, каквато трябва да бъде, за да могат те да взимат решенията на местно ниво”, коментира Балтаков. 

През последните години информацията от регионален характер и достъпът до нея стана единствено приоритет на БНР, предвид развитието на медийната среда в България. Хората обичат регионалните станции, защото са близо до тях и до техните проблеми.

“Успяваме да отразяваме палитрата на общностите, които населяват съответните области и региони. И Радио Видин, и Радио София са едни от най-младите ни регионални радиостанции. Това, което за мен, и за всеки един от слушателите е важно, е, че всъщност ние сме това, което слушателите са, и това, което слушателите искат от нас.

Било то по отношение на информацията, било то по отношение на развлечението, защото имаме 3 функции, които трябва да изпълняваме, и мисля, че го правим успешно - да информираме, да забавляваме и да образоваме нашите слушатели”, отчете Андон Балтаков и добави:

“Да, националните програми са важни и отразяват живота и събитията от гледна точка на националната им значимост, но без регионалните радиостанции мисля, че дори развитието на демокрацията в България няма да бъде на ниво.

В динамичния, пандемичен период, в който живее днешното общество, регионалните програми успяват да вплитат различните информационни линии, които отразяват не само ситуацията около пандемията, но и начина, по който живеят българите, и това е от значителна важност".

Генералният директор на БНР изрази желание да бъде създадена и 10-а регионална радиостанция, която да обхваща областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч.

Това са единствените 4 области, които в момента нямат присъствие на регионална журналистика. Това намерение е заложено и от следващата година може да започне работата по създаването на проекто-плана и на самата регионална радиостанция.


 

Сподели в
 

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

21.02.2021/17:15

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

19.02.2021/16:55

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

18.02.2021/16:50

Най-голямата българска медия в чужбина - BG VOICE, отбеляза 10-ата си годишнина. Тя ще бъде отпразнувана и с виртуален концерт на 20 февруари, съобщиха от медията.

17.02.2021/15:25

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. На 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер.

16.02.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки