Начало
 
 

Мария Цънцарова описва идеалния свят за журналистика

25.12.2020 /17:15 | Автор : Даниел Ненчев | Източник: Капитал Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Цънцарова е отличена от СБЖ като най-добър "Млад журналист"

Тази година разследващата журналистка от bTV Мария Цънцарова стана популярна и с работата, и с лицето, и с името си. И се отличи като един от важните примери как подписаната журналистика може да е полезна на обществото.

Разследването ѝ на платформата HelpKarma оповести смущаващи факти за управлението на дарителски кампании, пише авторът в очерк в "Капитал":  

Ярката си журналистика Мария прояви и като водеща на "Тази сутрин" и на "120 минути".

Завършила е журналистика в Софийския университет и мениджмънт в Нов български. Носител е на различни отличия, а през 2020 г. беше наградена като най-добър "Млад журналист" от СБЖ, "Репортер на годината" на bTV и "Журналист на годината" от БХК.

Заслужени отличия, най-вече за способността на Мария да отнема на събеседниците си "радостта да отговарят на въпроси, които им позволяват да развиват предварително подготвените си тези".

Неудобните въпроси си струват   

За неудобните въпроси тя казва - "Неудобство носят въпросите, които изискват конкретика и не могат да се заобиколят с политическо говорене по посока на Луната и общи приказки. Лесно е да коментираш, когато отговорността е на някой друг, но съвсем не е така, когато те питат за собствените ти действия и решения".

Решението да продължава с професията, Мария обяснява така: "Оказа се единственото нещо, което мога. Усещам удовлетвореност и вярвам, а и виждам, че има смисъл от това, което правя. Силно мотивирана съм, защото журналистиката ми е на сърцето". 

Мария е доволна, когато успява да стигне до информация, която не е била публична. Или да даде възможност на хората "да видят отвъд официалните прессъобщения" - "А в случаите, когато властите или някой друг искат да скрият информация или да я представят по определен начин и тези опити бъдат изобличени - трудът на журналистите е с добавена стойност", казва тя. 

Такова беше разследването ѝ за HelpKarma. Преди него - това е организация с добър имидж, която привлича дарения и помага. Но експерти направили анализ на дарителските кампании, се обръщат към нея, за да алармират, че нещо не е наред. "Не се заех веднага. Съпротивлявах се да приема, че е възможно някой да злоупотребява или да управлява дарителските пари - по начин, който буди съмнение". 

Мария работи няколко седмици по разследването. Кореспондира си и с институциите, за да се увери, че действително има разминаване между твърденията в някои от кампаниите в платформата и това, което получава като отговори от Здравната каса, например. Така разбира, че докато в HelpKarma се събира голяма сума пари за едно от децата, всъщност лечението му е било поето от здравните власти в България. 

Репортажите имат цена  

Цънцарова взима важното решение, че трябва да направи тези материали в момента на интервютата с представителите на фондацията - "Разчитах, че те ще имат убедителни отговори на въпросите, които произтичаха от проучването ми.

Не просто нямаха такива, ами, за съжаление, дадоха повод за още повече съмнения. Те не ни предоставиха аргументи, а още по-малко финансови документи, които да удостоверят начина, по който харчат парите".

Тогава Мария си дава сметка, че колкото и висока да е цената, която ще се плати след репортажите, трябва да ги направи - "Имах съпротиви, защото допусках, че хората ще са разколебани да даряват. Днес надявам се да са по-бдителни". 

Хората подали сигнала виждат нередностите и търсят Мария Цънцарова. "Те бяха категорични, че аз съм човекът, който може да направи материалите така, че да стигнем максимално дълбоко. Защото беше ясно, че хора, които за 2-3 години са генерирали ресурс от 21 милиона, биха направили всичко възможно, за да защитят интереса и имиджа си. И най-вече - длъжни сме пред зрителите да бъдем максимално коректни".

Дълг, който Мария изпълнява в сложна медийна среда. За нея, тя споделя - "Правя ясно разграничение кое е журналистика и кое е пропаганда. Гледам bTV, защото, за съжаление, не мога да гледам с доверие останалите телевизии. Чета вашата медия и още няколко доказано почтени онлайн издания. Не вярвам на така наречени "жълти" сайтове - "ПИК", "Блиц" и много други, които преписват, разпространяват и мултиплицират невярна информация, откровени лъжи и внушения".

Интервюта й са с широк отзвук  

Според Цънцарова е важно всеки журналист да застава с името и лицето си зад своя материал, защото така хората се ориентират и се информират от онези, на които имат доверие. 

Мария изразява и съжалението си от недоверието в обществото спрямо професията - "Хората са силно разколебани и често слагат под общ знаменател журналистите, медиите. Тези "жълти" издания независимо дали са онлайн, печат, или телевизионен ефир - те постигат в някаква степен целите си - размиват доверието, отвращават хората и правят труден избора им на кого да вярват". 

Интервюта, които Мария прави в сутрешния блок през летните месеци също имат широк отзвук. Тя си обяснява това с изключително чувствителната среда в извънредна ситуация.

Тя прави своите репортажи и разследвания по bTV от 2013-а насам.

От срещата ни разбирам, че журналистката съчетава задълбочената си работа с постоянните задължения на майка. Че популярният и успешен журналистически труд, води със себе си още повече внимание, но и критика.

Предизвиквам Мария, като ѝ цитирам конкретен негативен коментар към работата ѝ - споделен във Фейсбук от публична личност. Например, че прекъсва гостите си. Конкретно - обвиняемите бизнесмени братя Бобокови.

На което, изненадващо за мен, свикнал с хладнокръвния ТВ образ на Цънцарова, тя споделя, че много я боли от критиката. Особено, когато я критикуват хора, които са ѝ симпатични и харесва.

Работата й е важна за обществото  

"А най-често те ме критикуват. Толкова е болезнено, че всеки път го преживявам като най-страшен провал, честна дума. Но вече откривам тенденция - когато правя интервюта с хора, които се радват на обществено одобрение, тогава винаги аз съм човекът, когото обвиняват, че прекъсва, не изслушва, или е преднамерен и слуша себе си. Когато по същия начин правя интервюта с хора, които аудиторията не харесва, следва "Супер, браво, много е хубаво".

Мария Цънцарова знае, че работа като нейната е от първостепенна важност за обществото. Особено в година на пандемия, протести и писане на конституция - "През 2020 имаше много събития, които изискваха да има и журналистика" - казва Мария и споделя:

"Обичам работата си много. Мотивирана съм, защото усещам, че има смисъл по реакциите след мои материали и интервюта. Това е смисълът на журналистиката - да даваме повече знание на хората за реалната ситуация на събития или на процеси, да им помагаме да видят под повърхността". 

Представя си и идеалния свят за правене на журналистика - "Свят, в който се обаждам в правителствената пресслужба, каня премиера за интервю и получавам конкретен отговор. Свят, в който и главният прокурор може да бъде открит и питан. Идеалният свят за правене на журналистика е този, в който можеш да задаваш въпросите си към всички, които има какво да попиташ". 

Свързани:   Мария Цънцарова зададе едни от най-неудобните въпроси през 2020-а

В края на тази турбулентна година "Дойче Веле" разговаря с журналистката Мария Цънцарова за най-силната й история, за уроците от пандемията, за ролята на журналистиката.
Дата: 11.12.2020


 

Сподели в
 

Говорителката на президента Джо Байдън даде първата си пресконференция, в която обеща да има професионален и цивилизован обмен с медиите, предаде Ройтерс.

21.01.2021/15:25

Финансовият министър Брюно льо Мер се възмути от решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

12.01.2021/16:25

Пред кого и как отговарят за действията си Великите сили? Превърнаха ли се волно или неволно Джулиан Асандж и Уикилийкс в геополитическо оръжие? Донесе ли свръхинформациннотата епоха повече свобода на словото или историята на Асанж свидетелства за обратното? Репортаж на БНР търси отговорите.

10.01.2021/16:55

В новогодишното си слово директорът на Китайската медийна група (КМГ) Шън Хайсюн за пореден път призова западните медии да се откажат от предразсъдъците и изопачаването на истината при отразяването на Китай, да поемат медийна отговорност и повишат професионалния морал.

03.01.2021/16:37

Американското сп. „Тайм“, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“.

29.12.2020/09:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки