Начало
 
 

„Между пясък и пяна“ - в галерия-книжарница „София Прес“

07.01.2021 /16:40 | Автор : Олимпия Даниел | Източник: Галерия – книжарница „София Прес“ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 11 до 15 януари галерия-книжарница „София Прес“ отваря врати, при строго спазване на противоепидемичните мерки, за едно супер интересно събитие - изложба от лендарт пленер „Между пясък и пяна“ от проект „АRTгументи“ на СУ, „Св. Климент Охридски“.

В края на лятото, когато то още не си беше отишло, и в началото на ненастъпилата есен, се състоя лендарт пленерът „Между пясък и пяна“ в гр. Китен. Той е част от проекта „АRTгументи“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания, СУ.

Тази художествена форма (лендарт) е избрана неслучайно. Освен с различните си сривове, катаклизми и пандемия, тази година, уви, ще се запомни и с раздялата ни със световно име в лендарта – Христо Явашев – Кристо, както и с изкуствоведа Димитър Грозданов, който създаде фестивала „Процес-Пространство“, включващ и лендарт.

Проектът се реализира от катедра „Визуални изкуства“ към Факултет за науки за образованието и изкуствата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ръководител е проф. д-р Бисера Вълева и със съдействието на галерия – книжарница „София Прес“.

В лендарта художниците „аргументират“ своите ефимерни усещания, материализирани сред природата, запечатани на цифров носител, провокирани и създадени от неуловимите човешки емоции и разчитащи на „съавторството“ на стихиите... Творците се фокусират върху „ненужните“, изхвърлените, маргинализирани предмети, които нямат утилитарно приложение, но са открити и „разпознати“ като важни за процеса на правене на художествена творба.

Концепцията на този пленер е обвързана с философията на Халил Джубран, по специално със сентенцията му от едноименното издание (Пясък и пяна) „Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната….“

Арт-събитието има за цел да срещне различни артисти, от различни страни, с различна художествена концепция. Да събере традиционни художници с концептуалното изкуство, да провокира у различните хората определена артистична реакция, да срещне случайните плажуващи с неслучайно направените инсталации, да реализира различните произведения като овеществената визуална емоция.

В лендарт пленера взеха участие: доц. д-р Анна Цоловска, доц. д-р Ана Милованович (Белградски университет), проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, ас. д-р Красимира Дренска, докторант Марина Александрова, проф. д-р Орлин Дворянов, ас. д-р Цвета Петрова.

Техните работи овеществяват ефимерността и узаконяват илюзията, опитват се да установят персонални артистични граници в амалгама от спомени, сънища и пясък. Част от реализациите иронично намигат към обекти на вдъхновение или с донкихотовски устрем заявяват гражданска позиция, донякъде осъзнат в обречеността си бунт.

Инсталациите създадени по време на пленера „Между пясък и пяна“ напълно се вписват в определението на Умберто Еко за „отворената творба“, тъй като под въздействие на състоянието на природата и намесата на хората претърпяват промени. Но, съгласно началото на цитата от Халил Джубран, краят подсказва създаването на нова среда за нов лендарт: „Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната…Ала морето и брегът ще пребъдат вовеки.“

Сподели в
 

Френската актриса Натали Делон, бивша съпруга на актьора Ален Делон, почина в Париж на 79-годишна възраст от бързопрогресиращ рак, съобщи АФП.

21.01.2021/20:08

Стартира 11-то издание на национален конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев, който се организира от Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-кукления театър (ДКТ) "Иван Радоев" в Плевен, съобщиха от театъра.

21.01.2021/16:34

Глобус и пъстри корици приканват читателите на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград да научат нови неща за пътуват екзотични места. „Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива на книгохранилището , адаресирана до любознателната аудотирия. От всички възрасти.

20.01.2021/16:24

Читателската аудитория у нас получи ново издание на "Тристахилядна София и аз между двете войни" от легендарния водещ на някогашното предаване "Минаха години" по БНТ Драган Тенев, който, уви, си отиде през 1999 г. на 80-годишна възраст.

18.01.2021/19:09

Студия "Млад художник" към РКИЦ, със съдействието на Национален фонд ”Култура“ обявява конкурс за деца от 4г до 14г. "Нарисувайте любим герой от български анимационен филм".

18.01.2021/14:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки