Уебинар на ЕФЖ "Как да си върнем доверието и етиката в журналистиката"

11.01.2021 /09:01 | Източник: ЕФЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Онлайн семинарът, координиран от Брюксел, ще се проведе днес, 11 януари, от 11.00 до 12.30 ч. брюкселско време, което е 12.00-13.30 ч. българско време. Ще участват и евродепутатките Петра Камереверт, Рамона Стругариу и Александра Гийз.

Онлайн уебинар „Медийните съвети в дигиталната ера: как да си върнем доверието и етиката в журналистиката“ ще се проведе днес, 11.01.2021 г., като продължение на стартирал още миналата година и подкрепен от ЕС проект на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), за което се съобщава на сайта на ЕФЖ.

Днешният дистанционен семинар ще се състои от 11.00 до 12.30 ч. брюкселско време, което е 12.00-13.30 ч. българско време. Ще участват и евродепутатките Петра Камереверт, Рамона Стругариу и Александра Гийз.

ЕФЖ е координационният партньор, който обединява в осъществяването на този проект няколко европейски съвета за преса и два университета. Лекторите и техните съответни теми са изброени по-подробно в дневния ред, публикуван по-долу. Заместник-ръководителят на отдела за дигитална връзка Аудриус ​​Перкаускас ще направи встъпително изказване.

Общата цел на проекта е да открои, че съветите за пресата и медиите играят значителна роля в Европа при справяне с новите предизвикателства на дигиталната ера. По-конкретно, целите са да се информира по-добре международната общност за това, как функционират медийните съвети, да се осигури достъп и контакт със съветите за външни участници, да се подпомогне създаването на нови медийни съвети и да се допринесе със съответната експертиза за глобалния диалог по етични въпроси и професионални журналистически стандарти.

Друг акцент е върху значението на саморегулацията за осигуряване на доверие в журналистиката на фона на дезинформацията. В тази връзка Съветът за масови медии във Финландия публикува доклад, в който се посочва, че пренасочването на вниманието към автоматизацията и персонализирането на новините е много необходимо днес в контекста на етичните проблеми.

„Достоверността в новините е може би най-важният въпрос за бъдещето на журналистиката, а тази достоверност намалява. Макар да знаем, че в днешната сложна дигитална система не само журналистическото съдържание е от значение, а и политическите и културни критерии, както и обществената оценка за представянето на новини, все пак ролята на саморегулацията в дигиталната ера не е достатъчно проучена и откроена. Изключително сме благодарни, че този проект ни помогна да се задълбочим в ролята и по-нататъшното развитие на медийните съвети на фона на дезинформацията и алгоритмичното производство на новини ”, казва Ренате Шрьодер, директор на ЕФЖ.

Който желае да участва в уебинара на 11 януари 2021 г. от 11:00 до 12:30 ч. брюкселско време, трябва да изпрати имейл на laura@europeanjournalists.org , посочвайки като тема на писмото „Участие в уебинара за медийните съвети 11/01“.

Дневният ред на уебинара, чийто модератор ще е директорът на ЕФЖ Ренате Шрьодер, е следният:

11:00 - 11:20 - Приветствени и встъпителни думи от:

Аудриус ​​Перкаускас - заместник-ръководител на отдел „Политика за аудиовизуални и медийни услуги“ в Генералната дирекция на Европейската комисия за комуникационни мрежи, съдържание и технологии (CONNECT);

Петра Камереверт - член на Европейския парламент;

Рамона Стругариу - член на Европейския парламент;

Александра Гийз - член на Европейския парламент.

11:20 - 12:00 - Панел: "Саморегулиране на медиите в Европа: модел за защита на свободата на медиите и насърчаване на професионализма в журналистическата етика в дигиталния свят"

Рикардо Гутиерес - генерален секретар, Европейска федерация на журналистите: "Възвръщане на доверието в медиите";

Лаури Хаапанен - преподавател по журналистически изследвания, Университет в Ювяскюла: "Медийни съвети и саморегулация в нововъзникващата ера на автоматизацията на новините и роботизираната журналистика";

Александър Варзилек - председател на Австрийския съвет по печата: "Медийна грамотност за младите хора в ерата на дезинформацията".

Давид Доминго - Департамент по информационни и комуникационни науки, Université Libre de Bruxelles (Свободен университет на Брюксел): "Младите журналисти и техните етични предизвикателства и възприятия".

12:00 - 12:30 - Въпроси и отговори и перспективи.

Това събитие се провежда в рамките на пилотния проект „Медийни съвети в дигиталната ера“, финансиран от Европейската комисия (DG CONNECT) и ръководен от европейски консорциум, обединяващ няколко европейски съвета за преса (Австрия - OP, Германия - TDP, Ирландия - PCI, Белгия - RVDJ и CDJ, Финландия - JSN, два университета (ULB в Белгия и Ramon LLull-Blanquerna в Испания), координирани от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ).

Сподели в
 

Майкъл Пак - личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио „Свободна Европа" и радио „Свобода", подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

21.01.2021/18:57

СБЖ подкрепя напълно и се присъединява към призива на ръководството на ЕФЖ за подпомагане на пострадалите хърватски колеги. Апелираме към всички наши членове да допринесат според възможностите си за реализирането на тази инициатива за журналистическа солидарност.

21.01.2021/16:30

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

Законите позволяват цензура от частните социални медии. Въпросът е дали тя се прилага избирателно или ограниченията важат за всички. Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

19.01.2021/10:14

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки