След щурма в САЩ Европа бърза с промяна на онлайн правилата

11.01.2021 /16:37 | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Анна Кавацини

На евродепутатите им предстои да се заемат с трънливия въпрос за регулиране на съдържанието в социалните медии след безредиците в Капитолия миналата седмица, каза председателят на комисията по вътрешния пазар на Евроарламента пред EURACTIV.

В коментар за бунта на поддръжници на Доналд Тръмп миналата седмица, евродепутатът от “Зелените” Анна Кавацини заяви, че “очите на света са отворени” за предизвикателството да се справи с онлайн дезинформацията и разпространението на омраза по интернет, съобщава euractiv.bg.

“Това, което видяхме във Вашингтон, беше ужасяващо“, каза Кавацини. “Но това е кулминацията на години допускане на онлайн омраза и фалшиви новини. Не е нищо ново.”

Тя отбеляза също, че действията на платформите след размириците повдигат някои “сериозни въпроси“ за ролята на социалните медии.

Задачата за ограничаване на този тип съдържание онлайн все още не е ясна за законодателите на ЕС, които скоро ще започнат серия от дебати по забележителния Закон за цифровите услуги на Европейската комисия, представен през декември.

“Tуитър и Фейсбук реагираха строго, едва като стана ясно, че Тръмп вече няма да бъде президент на Америка”, каза Кавацини, позовавайки се на решението на двете платформи да блокират потребителските акаунти на Доналд Тръмп.

“Винаги има тънка граница между премахването на вредното съдържание и блокирането на легитимни изявления, идващи от политици.“, смята тя.

“Това са въпроси, които ще трябва да разгледаме като част от дебата по Закона за цифровите услуги“, обясни евродепутатът.

Съгласно Закона за цифровите услуги, предложен от ЕК, платформите ги грозят милиарди евро глоби, ако не спазват новите правила за прозрачност на рекламите, незаконно премахване на съдържание и достъп до данни. Санкциите за нарушения включват глоби до 6% от годишния доход на компанията.

Мярката, която заедно със Закона за цифровите пазари, който ще се справи с нелоялната конкуренция в цифровата икономика, е временно възложена на комисията за вътрешен пазар в Европарламента.

Кавацини е убедена, че и двата текста ще се отнасят до компетенциите на комитета по вътрешния пазар, и разглежда регулирането на цифровата икономика като един от двата най-големи приоритета, както и готовността вътрешния пазар да отговори на амбициите за зелената сделка.

Комисията ще проведе дебат по двата текста в понеделник (11 януари).

Германският евродепутат също така заяви, че Комисията е приела правилния подход, като подчертава важността на запазването на основните права, включително свободата на изразяване, като част от Закона за цифровите услуги.

“Предложението на закона конкретизира основните права и се фокусира предимно върху незаконното съдържание, а не върху вредното. Това е добра отправна точка.”, подчерта тя.

“Вредното съдържание, като това, което видяхме, преди и след бунтовете в Капитолия, е много по-неясно.“, допълни Кавацини.

Преди представянето на Закона за цифровите услуги миналата година, Комисията се дистанцира от подкрепата за идеята за въвеждане на строга регулация по отношение на свалянето на законно, но вредно съдържание.

Това се случи след видео разговор между Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията за ценности и прозрачност, и изпълнителния директор на Tуитър Джак Дорси. По време на разговора Йоурова обясни, че бъдещите правила няма да принуждават платформите да премахват вредно съдържание или дезинформация, а ще фокусират върху това как това съдържание се разпространява онлайн.

“За да се справим с дезинформацията и вредното съдържание, трябва да се съсредоточим върху начина, по който това съдържание се разпространява и показва на хората, вместо да настояваме за премахване“, каза Йоурова след разговора.

Сподели в
 

Майкъл Пак - личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио „Свободна Европа" и радио „Свобода", подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

21.01.2021/18:57

СБЖ подкрепя напълно и се присъединява към призива на ръководството на ЕФЖ за подпомагане на пострадалите хърватски колеги. Апелираме към всички наши членове да допринесат според възможностите си за реализирането на тази инициатива за журналистическа солидарност.

21.01.2021/16:30

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

Законите позволяват цензура от частните социални медии. Въпросът е дали тя се прилага избирателно или ограниченията важат за всички. Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

19.01.2021/10:14

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки