„Ранобудното петленце“ по БНР вдъхновява детската аудитория

11.01.2021 /18:08 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължава с историята на „Ранобудното петленце“ - рубриката за детски приказки, възпитала поколения деца в любов и добродетелност.

Това наследство е съхранено и до днес, като продължава да въздейства, образова и забавлява съвременните деца.

„Ранобудното петленце" стартира по „Хоризонт“ през 1975 година, когато доайенът на българската електронна музика Симо Лазаров създава емблематичния радиосигнал, разпознаваем и до днес. Той вече 45 години неизменно звучи по Българското национално радио.

„Детската рубрика за приказки продължава да радва малките слушатели всяка делнична сутрин в 6.50 часа - вече по вълните на програма „Христо Ботев“, разказва в „Преди всички“ Ирина Вълчанова, ръководител на Детската редакция в БНР:

„Последните четири години то е по „Христо Ботев“, към днешна дата се опитваме да разкажем всички най-любими и добри приказки, като в четвъртък се изявяват деца, които пишат. Това са деца, които традиционно участват в Националния конкурс за детско литературно творчество „Искри“ на БНР“.

Стремежът децата, които редовно слушат радио, да откриват познати гласове, е запазен и до днес. Едно от основните действащи лица в приказните минути е актьорът Ицко Финци, привлечен като разказвач. 

„Ранобудното петленце“ не поставя началото на детските рубрики в ефира на БНР. Всъщност реализацията на предавания за деца е сред първите дейности в организираното радиоизлъчване в България“, припомня още Ирина Вълчанова. Създавани от най-утвърдените имена на културния елит на България, детските радиопредавания изпълнявали своята образователно-патриотична мисия.

Днес Детското БНР се подготвя от четири дами, които работят всеотдайно, за да покрият интересите на най-вярната, но и най-критична аудитория - детската. В екипа влизат Калина Колева, Виолета Димитрова, Ани Маринова и отговорният редактор Ирина Вълчанова. Освен „Ранобудно петленце“, детската редакция създава обогатеното радиосъдържание, което призовава и към развитие на въображението и креативността на малките слушатели.

В своята дългогодишна история детските радиопредавания се открояват като високо професионален медиен творчески продукт с възпитателна и образователна функция. Чрез тези кратки форми десетилетия наред и все още радиото провокира към размисъл, дарява на своята аудитория радост и вдъхновение, както и среща със свободата на мисълта и смелия порив на въображението.

 

м.л.

Сподели в
 

Главният редактор на новините в Би Ти Ви Гена Трайкова напуска телевизията, потвърдиха пред "Дневник" от медията. Това се случва месец, след като шефът на дирекция "Новини и актуални предавания" Венелин Петков също напусна, а на негово място беше назначен водещият на сутрешния блок Антон Хекимян.

21.01.2021/21:59

Известната актриса и тв водеща, носителка на награда на СБЖ Искра Ангелова коментира в offnews.bg състоянието на медиите, културата и обществото ни по повод участието на голямата актриса Сашка Братанова в предаването "120 минути" на водещия Светослав Иванов по bTV

20.01.2021/16:43

"ФЖМК открива факултативен курс по художествена гимнастика", известява в свой фейлетон ("фейк бюлетин") саркастичното перо на в. "Сега" Иво Балев, представящ се с псевдонима Фалшимент Петров.

20.01.2021/09:02

Управителят на „Нова броудкастинг груп" Ива Стоянова обяви във вторник, че напуска Нова телевизия, заедно с предишните собственици братя Кирил и Георги Домусчиеви. Съобщението идва ден след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на „Нова" на „Юнайтед груп".

19.01.2021/15:59

Освен изпитание за националните здравни системи, кризата с коронавируса бе и тест за здравината на гражданските права и свободата на словото във всяка държава. За съжаление, България не издържа този тест, пише "Сега" в своя коментар на данни от проучване.

19.01.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки