Мадуро пита защо Туитър не е блокирал и профила на Хуан Гуайдо

12.01.2021 /18:52 | Източник: baricada.org/twitter/youtube Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дейк Анджели (вляво) в кадър от видеопосланието си до венесуелската опозиция и Николас Мадуро по време на пресконференцията си. Снимка: YouTube

Президентът на Венесуела пусна на своя пресконференция и видео с Джейк Анджели - „бизона” от Капитолия, в което американският екстремист учи венесуелската опозиция как да взима пример от феновете на Доналд Тръмп, за да смени властта в страната си

Визирайки блокирания профил на Доналд Тръмп в Туитър и в други социални мрежи, венесуелският президент Николас Мадуро попита на своя пресконференция в Каракас защо същия този Туитър досега не е блокирал профилите на самообявилия се за „временен президент” на Венесуела Хуан Гуайдо, на ментора му и беглец от венесуелското правосъдие Леополдо Лопес и на „други превратаджии”. „Когато става дума за Венесуела, нямат проблем да лансират профили, призоваващи за държавен преврат, за убийство на президента, за щурм,” заяви венесуелският президент, цитиран в публикация на baricada.org.

Мадуро също така излъчи по време на пресконференцията шокиращ клип, който тези дни се върти в медии, социални мрежи и YouTube. Той е записан на 6 януари т. г. - в деня на щурма на Капитолия във Вашингтон от привърженици на американския президент Доналд Тръмп.

На записа нашумелият ултрадесен активист Джейк Анджели, когото всички запомниха с неговите кожи, рога и татуировки от кадрите в превзетия Конгрес, нахъсано напътства венесуелската опозиция със следната тирада: „Дадохме ви пример, възстановявайки властта на нашия президент. И вие можете да си върнете страната, да свършите с комунизма и глобализацията”.

Междувременно „бизонът” от Капитолия, както вече често наричат Анджели, беше арестуван от американската полиция по обвинение в „незаконно нахлуване на забранена зона и нарушение на обществения ред”.

Видеосъветите му към венесуелската опозиция бяха засегнати в коментарите на Мадуро по повод събитията в САЩ. Венесуелският президент нарече тези събития „гражданска пред-война”. Той посочи, че превзелите американския Конгрес хора са представители на американската крайна, агресивна и расистка десница, подкрепяща и нахлуването във Венесуела. За доказателство пусна на пресконференцията си кадрите с Анджели, които нарече „перла”.

Мадуро разказа, че за първи път ги видял в телевизионно предаване вечерта на 6 януари - датата, когато бе щурмуван Капитолия. И бил изумен, че „този господин”, тръгнал да превзема Конгреса, се е спрял по пътя, за да направи такъв запис още преди атаката. Венесуелският президент попита кой му е подал идеята за такова „трагикомично” изказване и кой го е записал. Според Мадуро клипът демонстрира „докъде може да стигне лудостта на онези, които искат да наложат расистката амбиция за надмощие на екстремистката десница”.

Президентът коментира, че събитията от 6 януари тепърва ще дават своя силен откат в САЩ и върху политическото бъдеще на Доналд Тръмп, като посочи, че тъкмо Венесуела най-силно е изстрадала от „лудостта, жестокостта и омразата” на Тръмп. Мадуро каза още: „Ако трябва да дам съвет на Съединените щати, той ще е следният: действайте навреме преди да е станало късно и фашизмът да завземе тази страна. Тази вълна се надига и носи опасност за целия свят”. Той добави още: „Едно е да си си с десни убеждения и да отстояваш консервативни идеи, а съвсем друго е да искаш да ги налагш с насилие, да мачкаш с жестокост и омраза своя опонент. И да използваш властта така, както видяхме, че я използват - срещу Куба, Никарагуа, Венесуела, с държавния преврат в Боливия... Светът трябва да се замисли за бъдещето си.”

Сподели в
 

Според министъра на културата "нещо неприятно става в СЕМ" и "това е странно създание, задължено да работи в името на управляващите, в името на тези, които стоят на политическия връх". Идната седмица министерството на културата организира дискусия за държавата и медиите в НДК.

13.06.2021/18:15

18-годишната Дарнела Фрейзиър, която засне момента на ареста и убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис, получи специална награда "Пулицър", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

12.06.2021/08:13

Международната НПО “Репортери без граници” (РБГ) посочва два случая, в които ключови фигури от съдебната система са се намесвали в производства по дела, свързани с разследващи журналисти в Сърбия и Черна гора. Според РБГ целта на магистратите е била да предотвратят взимането на справедливи решения по делата.

11.06.2021/15:22

"Не можем да ядем престиж" и "Честно заплащане", пише на плакатите на членовете на журналистическия синдикат в престижното американско издание, които демонстрираха пред дома на шефка от издателския холдинг Conde Nast.

11.06.2021/12:01

Папа Франциск иска да унижи Унгария, защото планира да посети страната само за три часа и не е пожелал да се срещне с министър-председателя Виктор Орбан и с президента Янош Адер, коментира главният редактор Андраш Бенцик от близката до управляващата партия Фидес медия "Демократа".

10.06.2021/14:19

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 48 гости

Бързи връзки