Мадуро пита защо Туитър не е блокирал и профила на Хуан Гуайдо

12.01.2021 /18:52 | Източник: baricada.org/twitter/youtube Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дейк Анджели (вляво) в кадър от видеопосланието си до венесуелската опозиция и Николас Мадуро по време на пресконференцията си. Снимка: YouTube

Президентът на Венесуела пусна на своя пресконференция и видео с Джейк Анджели - „бизона” от Капитолия, в което американският екстремист учи венесуелската опозиция как да взима пример от феновете на Доналд Тръмп, за да смени властта в страната си

Визирайки блокирания профил на Доналд Тръмп в Туитър и в други социални мрежи, венесуелският президент Николас Мадуро попита на своя пресконференция в Каракас защо същия този Туитър досега не е блокирал профилите на самообявилия се за „временен президент” на Венесуела Хуан Гуайдо, на ментора му и беглец от венесуелското правосъдие Леополдо Лопес и на „други превратаджии”. „Когато става дума за Венесуела, нямат проблем да лансират профили, призоваващи за държавен преврат, за убийство на президента, за щурм,” заяви венесуелският президент, цитиран в публикация на baricada.org.

Мадуро също така излъчи по време на пресконференцията шокиращ клип, който тези дни се върти в медии, социални мрежи и YouTube. Той е записан на 6 януари т. г. - в деня на щурма на Капитолия във Вашингтон от привърженици на американския президент Доналд Тръмп.

На записа нашумелият ултрадесен активист Джейк Анджели, когото всички запомниха с неговите кожи, рога и татуировки от кадрите в превзетия Конгрес, нахъсано напътства венесуелската опозиция със следната тирада: „Дадохме ви пример, възстановявайки властта на нашия президент. И вие можете да си върнете страната, да свършите с комунизма и глобализацията”.

Междувременно „бизонът” от Капитолия, както вече често наричат Анджели, беше арестуван от американската полиция по обвинение в „незаконно нахлуване на забранена зона и нарушение на обществения ред”.

Видеосъветите му към венесуелската опозиция бяха засегнати в коментарите на Мадуро по повод събитията в САЩ. Венесуелският президент нарече тези събития „гражданска пред-война”. Той посочи, че превзелите американския Конгрес хора са представители на американската крайна, агресивна и расистка десница, подкрепяща и нахлуването във Венесуела. За доказателство пусна на пресконференцията си кадрите с Анджели, които нарече „перла”.

Мадуро разказа, че за първи път ги видял в телевизионно предаване вечерта на 6 януари - датата, когато бе щурмуван Капитолия. И бил изумен, че „този господин”, тръгнал да превзема Конгреса, се е спрял по пътя, за да направи такъв запис още преди атаката. Венесуелският президент попита кой му е подал идеята за такова „трагикомично” изказване и кой го е записал. Според Мадуро клипът демонстрира „докъде може да стигне лудостта на онези, които искат да наложат расистката амбиция за надмощие на екстремистката десница”.

Президентът коментира, че събитията от 6 януари тепърва ще дават своя силен откат в САЩ и върху политическото бъдеще на Доналд Тръмп, като посочи, че тъкмо Венесуела най-силно е изстрадала от „лудостта, жестокостта и омразата” на Тръмп. Мадуро каза още: „Ако трябва да дам съвет на Съединените щати, той ще е следният: действайте навреме преди да е станало късно и фашизмът да завземе тази страна. Тази вълна се надига и носи опасност за целия свят”. Той добави още: „Едно е да си си с десни убеждения и да отстояваш консервативни идеи, а съвсем друго е да искаш да ги налагш с насилие, да мачкаш с жестокост и омраза своя опонент. И да използваш властта така, както видяхме, че я използват - срещу Куба, Никарагуа, Венесуела, с държавния преврат в Боливия... Светът трябва да се замисли за бъдещето си.”

Сподели в
 

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

14.01.2021/16:15

Основаната от "руския Зукърбърг" Павел Дуров платформа за съобщения, известна с акцента си върху поверителността и сигурността на потребителите, увеличи рязко потребителите си миналата седмица

13.01.2021/12:04

Президентът на Венесуела пусна на своя пресконференция и видео с Джейк Анджели - „бизона” от Капитолия, в което американският екстремист учи венесуелската опозиция как да взима пример от феновете на Доналд Тръмп, за да смени властта в страната си

12.01.2021/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки