Какво е Parler и защо съди Amazon?

14.01.2021 /16:15 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

Онлайн магазинът предлага и клауд услуга - Amazon Web Services, където се помещаваха сървърите на Parler, докато от компанията на Джеф Безос не решиха, че социалната мрежа нарушава условията за ползване и не прекратиха договора, пише в публикацията си clubz.bg.

Какво е Parler?

Става дума за нова микроблогинг платформа, подобна на Twitter - в голяма степен създадена и като алтернатива на по-голямата социална мрежа.

Parler твърди, че е социална мрежа, която поставя свободата на словото на първо място - нещо, което привлече много консерватори към нея от началото на съществуването й.

Основателят на компанията Джон Мац описва себе си като "либертарианец". От гледна точка на тези си политически принципи през 2018 г. създава Parler (от фр. - "говоря") като алтернатива с по-малко модериране на съдържанието.

Единственият друг известен инвеститор в социалната мрежа е Ребека Мърсър, републиканка, един от донорите на Доналд Тръмп през 2016 г., акционер и в консервативната медия "Брайтбарт." Именно семейство Мърсър запознава Тръмп със Стийв Банън, основател на "Брайтбарт" и основен стратег за избирането на бизнесмена за президент на САЩ.

През последните две години потребителите на Parler нарастваха постепенно до солидните, но и скромни 2 млн. души - поне в сравнение с гигантите.

Истинска експлозия обаче предизвика "банването" на президента Тръмп от Twitter. Милиони консерватори решиха да потърсят алтернатива и от декември 2020-а до януари 2021-ва потребителите на Parler нарастнаха с 13 млн. души.

След спирането на профилите на Тръмп в големите социални мрежи, Parler стана за кратко и най-сваляното приложение - както в андроидския магазин Google Play Store, така и в магазина на Apple - App Store. Скоро след това приложението бе премахнато и от двете места.

Защо Parler съди Amazon?

Сървърите на Parler работят върху облачната (клауд) компютърна инфраструктура на Amazon Web Services (AWS). Според договора на компанията, ако е налице някакъв проблем, Amazon трябва да даде 30 дни за отстраняването му. 

На 9 януари обаче, три дни след щурма на Капитолия, Amazon директно спира хостинг услугата си за Parler - след по-малко от денонощие. Така на практика Parler изчезва от интернет пространството. 

Като обяснение за решението компанията на Джеф Безос изтъква множеството призиви за насилие в платформата - срещу демократи, републиканци, ЛГБТ хора, активисти от Black Lives Matter, изпълнителни директори на техногиганти. 

От Parler обаче обявиха, че ще търсят правата си по съдебен ред. И отвръщат, че подобни заплахи са налице във всички социални мрежи, включително в Twitter - основен конкурент. Kill Mike Pence ("Убийте Майк Пенс") е популярен хаштаг в Twitter буквално от ден преди спирането на Parler, подчертават от фирмата.

В добавка само месец преди спирането на Parler, Twitter и Amazon подписват тригодишен договор за пренасяне на сървърите на оригиналната микроблогинг платформа в клауда AWS.

По този начин Amazon на практика злоупотребява с господстващото си положение на пазара, подкрепя една социална мрежа и разрушава друга, въпреки факта, че и двете имат спорно съдържание, става ясно от съдебния иск на новата социална мрежа срещу компанията на Безос.

Подчертава се и фактът, че Amazon не спазва договорения срок за спиране. От Parler подчертават, че кодът на услугата е написан и пригоден за AWS и преминаването към друга платформа ще отнеме много време и ще нанесе унищожителни щети на компанията.

От Amazon твърдят, че са предупредили Parler седмици по-рано за притеснителното съдържание, но то се е увеличило, вместо да намалее.

Parler ли е новата платформа на Тръмп?

Доналд Тръмп всъщност няма профил в младата социалната мрежа. Голяма част от потребителите ѝ са консерватори, избягали от Twitter и други социални мрежи.

Според множество наблюдатели в Parler действително се толерират език на омразата и призиви за насилие. Други обаче твърдят, че това важи само за част от потребителите на новата социална мрежа, като същото е факт и за установените гиганти като Twitter, Facebook и други.

Сподели в
 

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

Фоторепортерът на френския регионален всекидневник L’Union Кристиан Лантеноа е в реанимцията в Реймс. Той бе намерен в безсъзнание край редакционната си кола в квартал Кроа-Руж, където бе пристигнал да отразява скочилото напрежение заради повишена младежка престъпност. Френските журналистически съюзи, както и ЕФЖ и МФЖ, осъдиха нападението като остро посегателство срещу свободата на информиране.

03.03.2021/09:01

Социалната мрежа „Туитър” обяви намерение да засили борбата срещу дезинформацията за ваксините, като трие профилите на потребители, които извършат пет нарушения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

02.03.2021/14:12

Водещи журналисти от трите закрити в началото на февруари с указ на украинския президент и с политическа мотивация телевизии се обединиха, за да стартират нов, „Първи независим” тв канал. Но само един час след началото на излъчването му то беше спряно. Удивително обяснение даде представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

01.03.2021/16:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки