Начало
 
 

Марианa ван Зелер: Разследващата журналистика е по-важна от всякога

15.01.2021 /12:00 | Автор : Лора Филева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марианa ван Зелер

Мариана ван Зелер е кореспондент и разследващ журналист, отличаван с престижни награди за работата си (Peabody", отличие на Телевизионната академия и номинация за "Еми").

Мариана ван Зелер е кореспондентка и разследваща журналистка, отличавана с престижни награди за работата си (Peabody", отличие на Телевизионната академия и номинация за "Еми"). Родена е в Каракас, Венецуела, но по произход е португалка. Омъжена е за американския журналист Дарън Фостър, неин колега от следването ѝ в Колумбийския университет, САЩ.

Осъществявайки своите разследвания, журналистката общува с основни играчи в различни нелегални дейности - от трафиканти на тигри през международните измамници и фалшификатори до търговци на оръжие и фентанил. Тя се среща с редица служители на службите за сигурност, бивши затворници, колеги журналисти и местни жители, повлияни по един или друг начин от престъпната дейност. За работата си и с възгледите си за журналистиката тя разказва в интервю за dnevnik.bg

Каква беше вашата мотивация да влезете толкова навътре в света на трафика?  

Може би фактът, че това е един отделен свят, който има толкова силно отражение върху нашия ежедневен живот, но за който знаем толкова малко. Може би и фактът колко трудно е да влезеш в този свят, да получиш достъп.

Но аз съм упорита и съм обградена от екип професионалисти, които също не се отказват лесно. Знаехме, че ще е предизвикателно и беше наистина. Моята цел беше не само да вляза в тези пазари, но и да се срещна с хората, които участват в тях - да видя лицата на замесените и да разбера какво може да научим за тях.

Видяхте ли човешкото лице на трафикантите?  

Да, това е едно от предимствата на поредицата. Ние много често гледаме на света през черно бяла призма, това е една удобна гледна точка, от която хората са или добри или лоши.

Но трафикантите, хората, които движат тези черни пазари, с които се срещнах, и се надявам зрителите да видят същото, са много повече хора като нас, много повече отколкото сме способни да признаем. Те са бащи, майки, имали са цели и мечти, обичат близките си.

Мисля, че това е важна част от поредицата - да покажем човешкото лице и история на хората, които движат тази огромна сива икономика, на тези, коитo са отхвърлени от обществото. Надявам се, че зрителите ще могат да се свържат с тях така, както аз.

Има много лоши хора около нас, но в много от тези случаи става въпрос за липса на възможности или пропуснати такива, заради които тези хора са стигнали до този избор. Никой не става престъпник по желание. Никой не е роден такъв. 

Докато снимахте, попаднахте ли в опасни ситуации?  

Разбира се, имаше много опасни и неудобни моменти. Всичко се случи - бяхме гонени от нарколаборатория в Перу, бяхме в сложни ситуация в Мексико. Но снимахме всичко, защото искахме да дръпнем завесата и да покажем това, което се случва в тези сиви зони. 

Бяхте ли в позиция, в която си мислихте, че трябва да се откажете? 

Не. Абсолютно не. Изразът "отказвам се" не е в моя речник.

Част от сериите са снимани в държави, които не са известни със своята медийна свобода и добра медийна среда. Това оказа ли някакъв ефект върху вашата работа и какъв? 

Живеем във времена, в които журналистите са под постоянна заплаха - има убийства на журналисти в Мексико, на други места журналистите са цензурирани, заплахата може да е и като вербална агресия, какъвто е случаят в САЩ.

Затова разследващата журналистика е по-важна от всякога. Но за да я има, трябва да ги има и истинските невидими герои на тази професия - това са местните журналисти. Те са нашите гидове в подземния свят, нашия ключ към източници и контекст. Те са и тези, които поемат най-големия риск, защото всички трафиканти, с които снимахме, ще тръгнат след тях, ако не са доволни от нещо. 

Какъв е вашият съвет към младите хора, които искат да бъдат журналисти?  

Да бъдат упорити, да не се отказват от това, което искат да разследват, колкото и да е трудно, да не приемат "Не" за отговор. Ние имаме нужда от още журналисти, има необходимост от още очи в обществото, които да следят за това какво се случва.


 

Сподели в
 

Беларуски съд постанови наказание от 6 месеца затвор за журналистка по обвинения в разкриване на медицински тайни, след като тя оспорила официални изявления за убийството на демонстрант, който според властите бил пиян, предаде Ройтерс.

03.03.2021/17:13

Хатидже Дженгиз, годеница на убития саудитски журналист Джамал Хашоги, заяви, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде наказан незабавно, след като доклад на американското разузнаване установи, че той е одобрил убийството, предаде Ройтерс.

02.03.2021/12:00

Германската фондация "Конард Аденауер" е спряла финансирано от нея издание, защото в него се съдържали критични текстове срещу правителството и ГЕРБ.

01.03.2021/12:00

Филм-портрет на Максим Минчев „МаксимУмът” ще бъде представен на 1 март в мултимедийния център на БТА, който от тогава ще носи и неговото име.

27.02.2021/16:36

Полицията в Хърватия повдигна обвинение срещу двама бивши бунтовнически сръбски полицаи за убийството на двама руски журналисти по време на войната в страната през 90-те години, отнела живота на над 20 репортери, информира АФП.

24.02.2021/15:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки