В Русия докторите от тв екрана се радват на висока популярност

17.01.2021 /14:06 | Автор : Ксения Кривотулова | Източник: lenta.ru Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от предаването по руския Първи канал "Да живееш здраво"

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

Пандемията от Covid-19 превърна лрекарите от телевизионния екран в знаменисотсти, а към думите им се прислушват без никакви съмнения. На  феномена се спира публикация на lenta.ru.

Практически всяко изказване на докторите, участващи в популярни предавания по руските телевизии през 2020 г. се превръщаше в цитат, тиражиран многократно в социалните медии. Заради коронавирусната пандемия руснаците се вкопчват в лекарсските думи като в истина от последна инстанция. 

Традицията по телевизията да се третират здравни теми се появява още по съветско време. Първото издание на програмата "Здраве" по Първи канал тръгва още през 1960 г. Почти 10 години водещта е журналистката Алла Мелик-Пашаева. През 1969 г. водеща става докторката Юлия Белянчикова. След разпадането на бившия СССР предаването е спряно, но решават да го възстановят през 1997 г. с лодеща докторката на медицинските науки Елена Малишева.

Оттогава се появяват и много други здравни предавания. През сезона 2010/2011 г. по канала "Россия 1" тръгва медицинското предаване "За най-гбавното".

Междувременно на Първи канал се появяват различни вариации на здравни предавания като "Малахов + Малахов" и "Малахов +" с водещ Генадий Малахов. Неговите предавания се фокусират върхо здравословния начин на живот и народната медицина, а много от съветите на водещия стават всеобщ хит, макар водещия и предаването му често да са критикувани за лъженаучност. В крайна сметка обаче предаването е спряно не заради обвиненията срещу него, а поради искане на самия водещ, който се оплаква, че не му остава врема да си реализира другите проекти.

Съответно пък споменатата Малишева дава старт на свое ново предаване. Наред с неделното "Здраве" тя започва да води и ежедневното "Да живееш здраво", като играта на думи дава възможност заглавието да се разчете и като "Да живееш е страхотно".

Коронавирусната пандемия радикално променя самия подход към подаването на медицинска информация, както и интереса към здравните новини. Водещите-доктори стават особено търсени и авторитетни.

Най-цитиран доктор, който е и телевизионен водещ, става главният лекар на московската болница № 71 и един от водещите на програмата "За най-главното" по канала "Русия 1" Александър Мясников. През 2020 г. за него са публикувани 49 203 медийни текста - седем пъти повече, отклокто през 2019 г.

През април 2020 г. той оглавява информационния център по мониторинг над емипедията от коронавирус в Русия. Като главен говорител на столичния пелативен щаб той е длъжен да информира руските граждан за заплахите на коронавируса, да съобщава за начините на профилактика и лечение, за борбата с лъжливите новини.

Противоречиви и спорни са първите реакции на популярните Масников и Малишева пред настъпанието на коронавируса, както и различни техни коментари при развитието на пандемията. Въпреки всичко екранните доктори са постоянно цитирани и в другите медии. Ако Малишева например през 2019 г. е била цитирана 17 000 пъти, то през 2020 г. на нея се позовават вече 21 000 пъти.
 
Зрителското "откритие" сред докторите от тв предаванията през 2020-та е украинският педиатър Евгений Комаровски. Той води излъчването и в Русия украинско тв предаване "Училището на д.р Комаровски". Той има и совю канал в YouTube. При него статистиката с цитирането му от други медии е следната: 2000 пъти през 2019 г. и 14 000 през 2020 г.
 
Руснаците се отнасят с повшено доверие към него, защото той не е свързан по никакъв начин с руските власти и саответно изглежда на зрителите по-независим. За популярността му допринася и тънкото му чувство за хумор, и разобличаването на "пещерни съвети", уж помагащи срещу коронавируса.
 
Той е толкова известен, че мошеници злоупотребяват с името му, продавайки на доверчиви граждани всевъзможни уж негови "изобретения", поради което Комаровски нееднократно прави оплаквания пред правоохранителните органи. В крайна сметка той открива и собствен сайт, чрез който се стреми да създаде кръг от свои съмишленици.
 

Популярност печелят не само основните водещи на здравните предавания, но и техните партньори като Сергей Агапкин, който води заедно с Мясников "За най-главното", или Андрей Продеус, партниращ на Малишева в "Да живееш здраво".

 

Сподели в
 

Документът разглежда редица теми като въздействието на дезинформацията около Covid-19, новия интернет регламент, положението на хвърлените в затворите журналисти и на журналистите, които в момента са подсъдими.

23.02.2021/14:21

Фейсбук съобщи, че през идните дни ще спре да блокира новинарското съдържание в Австралия.

23.02.2021/12:14

Всички страни членки на ЕС трябва да приемат планове за защита на свободата на словото и свободата на изразяване, настоя по време на онлайн конференция генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес.

23.02.2021/12:04

Канада ще последва пътя на Австралия и ще поиска Фейсбук да започне да си плаща за споделяне на новинарско съдържание.

19.02.2021/17:04

Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви, че правителството му няма да бъде сплашено от "Фейсбук", след като платформата заяви, че ще блокира новините за потребителите от държавата континент. Той определи решението като арогантно и разочароващо.

19.02.2021/12:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки