Начало
 
 

„Закуска на тревата” разказва за „Нощен хоризонт”

18.01.2021 /12:00 | Автор : Станислава Пирчева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едно популярно предаване на БНР подготви репортаж за друго, излъчващо се от 36 години

Началото на предаването „Нощен хоризонт” е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва 6 пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок, разказва Станислава Пирчева в репортажа си за предаването "Закуска на тревата" по БНР.

"Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не, намерих на германското радио "Берлин", в Източна Германия, казваше се "На гости от полунощ", намерих едно нещо, което се казваше мелодията на нощта, пак на Берлин, след това намерих на полското радио "Варшава", много сериозно радио, "Между деня и съня", спомня си проф. Веселин Димитров, който почина през 2009 г.

Константин Тилев прави дебют в "Нощния блок", като залага на провокацията и афоризмите, а Петър Пунчев има слабост към историята и вечните хитове от миналото. Испанският филм „Сами след полунощ“ вдъхновява за нощния ефир.

"И беше задача комсомолска, това трябва да го кажем ясно и гласно. Ние бяхме млади и ни казаха - комсомолската организация да седне и да обмисли едно предаване, идеята беше обща, тя наистина витаеше във въздуха и все пак мисля, че филмът беше в основата. Това беше испанският филм за един водещ на нощно предаване в Испания, беше много интимно, видяхме хора, които живееха един много емоционален начин на живот".

"Той беше един много интелигентен, за самия водещ говоря, изключително интелигентен и много високо ерудиран".

Игор Марковски каза: "Нощен хоризонт", който се казва "мощен хоризонт". Лятно време, когато пътувам нощно време, си пускам "Нощен хоризонт".

Музикантът Момчил Колев подчерта:  "Това спокойно време, вечерта - това са едни от най-любимите часове, радио "Хоризонт" може да прави това време красиво и спокойно".

Журналистът Стоян Сираков разказа: "Може да се каже, че аз съм слушател на нощния блок от първите издания и то е свързано по някакъв начин с младостта ми, това е далечната 1984-а, януари, когато той започна, тогава служех в армията, в едно малко градче, тогава научих за това предаване и го слушах по радиото и останах много приятно изненадан от него". 

Директорът на Радио София Ива Дойчинова: "Нощен хоризонт" беше причината да се влюбя в радиото изобщо като медия, навремето, когато учех в студентските си години, аз учех през нощта, след 3 часа, защото между 12 и 3 слушах "Нощен хоризонт". Това беше първият повей на частното радио в единствената тогава държавна медия - Българското национално радио". 

Генералният директор на БНР Андон Балтаков: "Може би са минали около 20-ина години, когато за последно съм влизал в нощните часове на "Драган Цанков" 4, първите ми изяви директно в ефир са били именно в нощните часове - първо като новинар и после като водещ на "Нощен хоризонт", преди да стана водещ на сутрешните новини".

Своеобразна емблема на предаването е песента „Добрата нощ“ - музика Гриша Трифонов, текст Ваня Тошевска. Песен, написана специално за предаването.

В спомен за своя първи „Нощен хоризонт“- водещите Кармен Манукян, Пламена Бачийска, Ники Атанасов в разговор с Румен Стоичков по случай 30-ия рожден ден на предаването, който беше отбелязан през 2014 г. 

"Първият ми "Нощен хоризонт" беше на 7 август 2006 година, спомням си кой ми гостува, спомням си ден след това в еуфория разказвах на всички колеги", каза водещата на "Нощен хоризонт" Кармен Манукян.

"Началото беше на един Никулден 1997 г. - 6 декември, когато с Ивайло Михайлов влязох в студиото и тогава си говорихме за трите желания и златната рибка", допълни Пламена Бачийска.

"Това е една школа. Толкова интензивно в нощта, като брой предавания в рамките на една година, интересните събеседници, различните теми, непредсказуемите слушатели, всичко това те вкарва в едни дълбоки води, ако не можеш да плуваш, не си за тази игра", допълни дългогодишният водещ на "Нощен хоризонт" Николай Атанасов.
 

Сподели в
 

Полицията в Хърватия повдигна обвинение срещу двама бивши бунтовнически сръбски полицаи за убийството на двама руски журналисти по време на войната в страната през 90-те години, отнела живота на над 20 репортери, информира АФП.

24.02.2021/15:05

Дирекцията по комуникациите на турското президентство е подготвила платформа от ново поколение, която ще следи за достоверността на фактите и ще противодейства на фалшивите новини, съобщава "Хюриет дейли нюз". СБЖ напомня, че в Турция в момента срещу един от всеки шестима журналисти върви текущ съдебен процес.

23.02.2021/15:02

По повод 75-годишнината на хумористичното издание неговият главен редактор прави равносметка на развитието му.

22.02.2021/12:00

Социалната мрежа Фейсбук се е върнала към преговорите с правителството на Австралия, съобщи премиерът Скот Морисън, след като по-рано през седмицата технологичният гигант блокира новинарското съдържание за австралийските потребители, предаде Ройтерс.

21.02.2021/12:17

43-ма граждани на Беларус, замесени в репресиите срещу протестиращи и журналисти, бяха включени в санкционния списък на САЩ. Сред тях са както високопоставени служители, така и обикновени съдии и следователи.

20.02.2021/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки