Фейлетон на в. "Сега" мери гъвкавостта на българската журналистика

20.01.2021 /09:02 | Автор : Иво Балев | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво Балев често подписва фейлетоните си в "Сега" като Фалшимент Петров

"ФЖМК открива факултативен курс по художествена гимнастика", известява в свой фейлетон ("фейк бюлетин") саркастичното перо на в. "Сега" Иво Балев, представящ се с псевдонима Фалшимент Петров.

В частта, посветена на българската журналистика, публикацията на "Сега" се самопредставя като "Мисир-комюникейшънс-конграчулейшънс":

Факултетът по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) създаде нова практическа дисциплина в обучението на бъдещите журналисти, пиари и масови комуникатори. 

Институцията открива факултативен курс по художествена гимнастика с тенденция към организиране на самостоятелна катедра по изящния спорт към факултета.
 
"Целта ни е да отговорим на нуждите на професията по най-адекватния начин - обяви пресцентърът на прес-факултета. - Критикували са ни, че нашите образователни програми изостават от развитието на професията. С този акт показваме, че сме достатъчно прогресивни, гъвкави и адаптивни спрямо съвременните тенденции в журналистиката и комуникациите - гордее се ФЖМК. - С включването на художествената гимнастика в обучението по журналистика ние издигаме целите на факултета на едно по-високо ниво. С тази академична стъпка ние правим един квантов гран батман в комуникациите, както е терминът в класическата хореография. Публицистиката ни ще става все по-гъвкава и изящна" - заричат се законодателите в теоретичната комуникация.
 
"Обществото може би не е наясно колко сложна и все по-сложна професия става журналистиката, и въобще професиите с комуникация - реклама, пиар, шпионаж и така нататък. На Мата Хари да не мислите, че са ѝ лесни комуникациите?" - питат риторично от ФЖМК, които явно припознават като колега Мата Хари.
 
"Нямате представа колко са се повишили изискванията за медиен комфорт - обясняват още от ФЖМК. - В наши дни силните на деня искат за комуникациите си все по-квалифицирани и гъвкави жреци и жрици. Едно обикновено момиче, решено на всичко, за да успее в професията, трябва да умее много и най-различни неща. Силните мъже не се впечатляват вече от просто освободени в комуникацията журналистки и пиарки. Силните на деня вече имат специални и конкретни изисквания. Едно момиче на късмета вече трябва да знае три езика, Кама Сутра, художествена гимнастика и какво ли още не, за да работи наистина удовлетворяващо. Гъвкавостта не трябва да е пасивна и в разрешителен режим. В днешно време от журналиста вече се изисква инициативност, изобретателност, изящество, полифункционалност, преданост, артистизъм, пълно себеотдаване! Това се постига само с преминаване към едно по-високо ниво на предлагане и обслужване."

Публикацията на "Сега" е придружена и с няколко илюстрации, една от които представя как "стажант журналистка прави разследване за обръчи от фирми".

 

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки