Петима журналисти са атакувани в Турция за първите 15 дни на 2021-ва

20.01.2021 /12:04 | Източник: IFJ/EFJ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Турският журналист Орхан Уруглу (вдясно) дава интервю след нападението

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

Петима журналисти са преживели физически нападения в Турция само да първите 15 дни на 2021-ва, известяват с свое общо становище Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ). Те се позовават на данни, предоставени от членуватия и в двете организации Съюз на журналистите в Турция (СЖТ).

Според тези данни, оповестени от СЖТ и в Туитър, между 1 и 15 ануари т. г. петима журналисти и медийни работници са станали обект на физически посегателства в Турция. „Не виждаме нито осъждане на тези актове от страна на правителството, нито санкции от съдебната власт. Това явно цели да насърчи нападателите,” посочва се още в съобщението.

Петимата атакувани журналисти са следните:

Изет Тинмаз, координатор на новините в „Гласът на Анадола”. Той е бил удрян с тояги в Аксарай от двама неидентифицирани мъже, спрели колата му. Тежко ранени са китката му и кръстът му;

Мурат Учкач и Къймет Саръйълдъз са нападнати пред Съдебната палата в Айдън, докато отразяват съдебен процес.

Следващите двама журналисти, критични към турското правителство, са били нападнати пред домовете си в Анкара само в рамките на 24 часа:

Афшин Хатипоглу, телевизионен водещ на телевизия KRT и бивш ръководител на националистическата групировка „Сивите вълци”, е бит през нощта на 14 януари;

На следващия ден авторът от вестник „Йеникач“ и Орхан Уруглу е удрян с тояги от четирима нападатели пред жилището му. Мъжете се опитали да го прегазят с колата си, но журналистът се измъкнал с лека контузия на ръката.

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес заяви: „Тези терористични актове, насочени срещу журналисти, целят сплашване, което трябва да бъде строго осъдено от турските публични власти. Призоваваме за задълбочено съдебно разследване, за да се установят не само извършителите, но и подбудителите на тези побои."

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже заяви: „Несопустимо е журналистите да продължават да се сблъскват ежедневно с насилие. Тези атаки в Турция показват липсата на безопасност за нашите колеги и пълното неуважение към тяхната работа и свободата на печата като цяло. Правителството на Ердоган трябва веднъж завинаги да предприеме стъпки за постигане на напредък в осигуряването на безопасността на журналистите и осигуряване на свободата на медийните работници в страната”.

 

Сподели в
 

Документът разглежда редица теми като въздействието на дезинформацията около Covid-19, новия интернет регламент, положението на хвърлените в затворите журналисти и на журналистите, които в момента са подсъдими.

23.02.2021/14:21

Фейсбук съобщи, че през идните дни ще спре да блокира новинарското съдържание в Австралия.

23.02.2021/12:14

Всички страни членки на ЕС трябва да приемат планове за защита на свободата на словото и свободата на изразяване, настоя по време на онлайн конференция генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес.

23.02.2021/12:04

Канада ще последва пътя на Австралия и ще поиска Фейсбук да започне да си плаща за споделяне на новинарско съдържание.

19.02.2021/17:04

Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви, че правителството му няма да бъде сплашено от "Фейсбук", след като платформата заяви, че ще блокира новините за потребителите от държавата континент. Той определи решението като арогантно и разочароващо.

19.02.2021/12:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки