Начало
 
 

Като журналист в риск Стоян Тончев е под мониторинга на Съвета на Европа

21.01.2021 /12:04 | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стоян Тончев

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

Съветът на Европа, Международен институт за пресата (IPI), Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Асоциацията на европейските журналисти (AEJ) и други организации реагираха срещу тревожните сигнали за организирана “активна разработка” журналистът да бъде поставен под контрол и “профилактиран”, обобщава "Биволъ", цитиран от fakti.bg

В началото на януари 2020 г. Стоян Тончев получава по оперативни канали чувствителна информация, на базата на която започва сериозно журналистическо разследване, за да я валидира и превърне в публикация.

Подложен е на постоянна репресия  

Случаят се отнася за корупция и приемане на подкупи от висш магистрат, предоставени му от достоверни източници за прекратяване и осуетяване на институционални разследвания срещу ключови олигарси, както и за приключване на вече образувани досъдебни производства.

Реализация на информация от подобен род може да се окаже решаваща за установения олигархичен режим в страната.

Месеци след това Стоян Тончев е подложен на перманентна репресия от полиция и прокуратура, която продължава и до днес.

Журналистическата работа на Стоян Тончев от 2016 г. досега е поставена под мониторинга на международни организации за защита на журналистите, както и от Съвета на Европа. Целта е да бъде предотвратено второ покушение срещу него, като е отчетено, че при първото покушение не са открити извършителите и поръчителите на криминалното деяние от българските полиция и прокуратура.

Такъв е резултатът от множество покушения, заплахи, криминални действия и опити за убийство над журналисти в България през последните 15 г.

Стоян Тончев е журналист в риск, предвид опасността от казусите, свързани с властимащи лица, които са обект на работата му и на медиите, за които той работи.

Mapping Media Freedom:  

“Стоян Тончев, редактор на сайта "Либерта" и сътрудник на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", е подложен на продължителен тормоз от полиция и прокуратура заради журналистическата му работа“.

Това отчете с дописка на интернет платформата си на 4 януари 2021 г. Алиансът под егидата на Еuropean Commission – Mapping Media Freedom, ръководен от European Center for Press & Media Freedom (ECPMF) в партньорство с International Press Institute (IPI), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), CCI/ Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) и др.

Съветът на Европа обърна сериозно внимание на подложения под институционални репресии журналист и на 15.01.2021 г. в категорията Harassment and intimidation of journalists (Тормоз и сплашване на журналисти), публикува на официалния си сайт:

Стоян Тончев, редакторът на уебсайта Liberta.bg и сътрудник на разследващия сайт Bivol.bg, твърди, че българската прокуратура и полиция са повдигнали фалшиви обвинения срещу него при неуспешен опит да бъде настанен или „неволно ангажиран“ в институция за психично здраве. Той смята, че опитът е отмъщение за журналистическото му разследване за предполагаемата корупция на висш магистрат и свързаните с това публикации.

Свободната журналистика – главен враг на статуквото  

Действията на официалните институции над свободната българска журналистика и в частност срещу Стоян Тончев могат да се определят като репресивни. Те са характерни за подхода на държавата спрямо независимите медии и журналисти в страната.

Тази порочна практика, заедно с упражняването на цензура по всякакъв начин и икономическо унищожение на неудобните на режима субекти, както и всички свързани с тях лица, са залегнали в многобройни рапорти, доклади и анализи на световни организации, които се занимават с изследване на демокрацията и Свободата на словото по света, като „Репортери без граници” /RSF/ и „Фрийдъм хаус” /Freedom House/.

Поради тази причина България се срина от 34-то на 111-о място за последните 15 г. в световните класации на RSF за свобода на словото и медиите. Така България деградира твърдо и устойчиво на последно място в Европа.

Тук българските власти и институции скрито и открито толерират казионните медии в страната, като това влияние се е разпростряло и над обществените медии, като в същото време преследват онези, които разследват крупната корупция, злоупотребите с обществени средства и връзките между властта и организираната престъпност в страната.

За съжаление преследваните медии и журналисти, както и погромът върху фундамента на демократичното общество в България, остават без очакваната и достатъчна морална подкрепа от Европейската комисия, САЩ и общността на демократичните страни в света, допълва fakti.bg.

Свързани:  Прокуратурата изкключва закана да убият Стоян Тончев

От прокуратурата в Поморие провериха сигнал за заплаха срещу журналиста Стоян Тончев и решиха, че няма закана за убийство, съобщиха от държавното обвинение.
Дата: 24.12.2019


 

Сподели в
 

Полицията в Хърватия повдигна обвинение срещу двама бивши бунтовнически сръбски полицаи за убийството на двама руски журналисти по време на войната в страната през 90-те години, отнела живота на над 20 репортери, информира АФП.

24.02.2021/15:05

Дирекцията по комуникациите на турското президентство е подготвила платформа от ново поколение, която ще следи за достоверността на фактите и ще противодейства на фалшивите новини, съобщава "Хюриет дейли нюз". СБЖ напомня, че в Турция в момента срещу един от всеки шестима журналисти върви текущ съдебен процес.

23.02.2021/15:02

По повод 75-годишнината на хумористичното издание неговият главен редактор прави равносметка на развитието му.

22.02.2021/12:00

Социалната мрежа Фейсбук се е върнала към преговорите с правителството на Австралия, съобщи премиерът Скот Морисън, след като по-рано през седмицата технологичният гигант блокира новинарското съдържание за австралийските потребители, предаде Ройтерс.

21.02.2021/12:17

43-ма граждани на Беларус, замесени в репресиите срещу протестиращи и журналисти, бяха включени в санкционния списък на САЩ. Сред тях са както високопоставени служители, така и обикновени съдии и следователи.

20.02.2021/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки