Байдън смени човека на Тръмп начело на агенцията зад „Свободна Европа"

21.01.2021 /18:57 | Източник: Дневник и други медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Майкъл Пак. Снимка: ЕПА

Майкъл Пак - личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио „Свободна Европа" и радио „Свобода", подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

Само за малко повече от 7 месеца на поста той бе обект на остри критики и призиви за оставка не само заради близостта си със Стив Банън, а и заради безпрецедентно бързото отстраняване на ръководствата на излизащите на няколко езика сайтове и радиопредавания на Агенцията за глобални медии (U.S. Agency for Global Media, или USAGM) и групов протест на служителите през последните седмици, пише Дневник.

Не е известно кога точно екипът на новия президент е поискал оставката му, но тя бе подадена в сряда в 14 часа, само два часа след встъпването в длъжност на демократа.

Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор е Келу Чао, програмен директор на „Гласът на Америка". Постоянното назначение на поста става с гласуване в Сената във Вашингтон. Пак не е длъжен да подаде оставка при изтичане мандата на администрацията на Тръмп. Но смяната на негови назначения може да се окаже по-трудна, тъй като за някои от тях се иска одобрение от Конгреса.

Битката за ръководството на USAGM се води през последните 3 години, като в продължение на две от тях назначаването на Пак бе забавено в Сената заради опасения, че той е твърде идеологически обвързан с възгледите на Тръмп, според когото публичните медии на САЩ трябва да пропагандират визията на президента и доминиращата в парламента консервативна партия за Америка, а не различните гледни точки в американското общество.

В писмото с оставката си Пак казва, че е бил „изключително съсредоточен върху преориентирането на агенцията към нейната мисия". „Пристигайки в USAGM, нямах никаква политическа задача и все още нямам такава", допълва той. Но и нарича искането за оставката му „политически акт", защото ръководството на агенцията "се предполага да е безпартийно и неповлияно от промени в политическия режим".

Но действията му останаха изключително спорни до последно - малко преди Коледа той назначи за ръководител на радио „Свободна Азия" Стивън Йейтс, президент на консултантска компания от Бойз, щата Айдахо, и регистриран лобист за чуждестранни правителства и интереси, сред които и от Украйна, Катар, Мароко и Тайван. Тази част от USAGM покрива Китай, Северна Корея и Югоизточна Азия (Виетнам, Лаос, Камбоджа и Мианмар).

В понеделник държавният секретар Майк Помпео лично посети „Гласът на Америка" по покана на назначения в средата на декември директор Робърт Райли. (VOA и радио/телевизия "Марти" се ръководят от агенцията, но са на федералното правителство на САЩ). Поне 30 журналисти протестираха срещу тази визита и че в разговора той не е бил попитан за щурмуването на Капитолия от екстремистки симпатизанти на Доналд Тръмп само 10 дни по-рано. Освен това Райли е критикуван за спорните си изказвания за исляма и хомофобските си твърдения, че приемането в обществото на еднополовите бракове например било резултат на колективна лъжа.

Пак е отправял критики към служителите на USAGM, че дават дума на чуждестранни шпиони, и отказа удължаване визите на персонал от чуждестранни граждани. За разследване дейността на ръководители в агенцията той нае адвокатска кантора от Ричмънд, щата Вирджиния, и американски медии твърдят, че е платил за това над 2 млн. долара.

Дейвид Клигъран, бивш главен юрисконсулт на агенцията (Пак замрази дейността му през август 2020 г.), коментира за Националното обществено радио (NPR), че ще трябва много да се работи, „за да затворим тази ужасна глава" от историята на USAGM. Използвайки много остри думи в писмен отговор до NPR, той го обвинява в кампания за политизиране на агенцията.

Сред назначените неотдавна членове в борда на медии от USAGM са журналисти и консервативни политически експерти, твърдящи, че начело на атаката срещу Капитолия стояли крайно леви „антифа" екстремисти и че Крим не е анексиран от Русия.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

Фоторепортерът на френския регионален всекидневник L’Union Кристиан Лантеноа е в реанимцията в Реймс. Той бе намерен в безсъзнание край редакционната си кола в квартал Кроа-Руж, където бе пристигнал да отразява скочилото напрежение заради повишена младежка престъпност. Френските журналистически съюзи, както и ЕФЖ и МФЖ, осъдиха нападението като остро посегателство срещу свободата на информиране.

03.03.2021/09:01

Социалната мрежа „Туитър” обяви намерение да засили борбата срещу дезинформацията за ваксините, като трие профилите на потребители, които извършат пет нарушения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

02.03.2021/14:12

Водещи журналисти от трите закрити в началото на февруари с указ на украинския президент и с политическа мотивация телевизии се обединиха, за да стартират нов, „Първи независим” тв канал. Но само един час след началото на излъчването му то беше спряно. Удивително обяснение даде представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

01.03.2021/16:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки