Медийна дипломация? Да, но каква?

24.01.2021 /09:02 | Автор : Иво Инджов | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фейсбук, Инстаграм, Ютюб могат да свършат много по-добра работа от БНТ и македонския й аналог, коментира Иво Инджов в clubz.bg

Да оставим настрана пропагандния момент в инициативата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за общи новини и филми по българската и македонската телевизия, за създаване на "балкански медиен хъб" (в родината на Борисов "хъбовете" са на мода, а покойният Максим Минчев вече се опита да създаде нещо като "хъб" от медиите на българските общности...).

По-интересен ми е отзвукът по темата сред сериозни анализатори, пише в свой коментар във Фейсбук медийният експерт Иво Инджов. Текстът му е препечатан в clubz.bg с негово съгласие. В коментара се припомня още как Ивайло Дичев в "Дойче веле" например подкрепя инициативата на Кошлуков - независимо дали е лично негова или скрита повеля на държавното и партийно ръководство. Дичев ни призовава: Хайде да гледаме македонска телевизия! (Друг е въпросът, че тийнейджърите и младите българска не гледат, та камо ли ще посегнат към дистанционното, за да "цъкнат" някой македонски канал...).

Аргументацията на Дичев за необходимостта от един вид медийна дипломация всъщност е много добра. Защото, както правилно отбелязва той, балканската ни политика катастрофира под натиска на националпопулистите. На мястото на сблъсъка от зададената от експерти и политици "истина" за историята трябва да се възцари обмен на културни идентичности. Този работещ на други места либерален подход обаче надали ще роди плод в конкретния случай.

Какво ще им даде на македонците сериалът "Под прикритие" например? Точно този филм ли отразява нашата идентичност - мутри, мутреси, лимузини, МОЛове и т.н., а за художествените качества на творбата, сравнени с който и да е средностатистически испански или италиански филм - да не говорим... Виж, ако някой кинаджия направи съвременен еквивалент на култов филм като "Топло", а защо не и "На всеки километър"..., ще бъде съвсем различно.

Същевременно дълбоко се съмнявам, че, някой в България ще прояви голям интерес и към македонския "Преспав", въпреки успехите му там. Да се залага само на общия манталитет и сходствата в социално-политически рамки въпреки някои очевидни разлики от двете страни на Деве баир, не е работеща стратегия.

Още повече, че нито ние, нито македонците имаме такова мощно културно оръжие като турските сериали например. Въпреки че са антикино, както казва Теодор Ушев, те твърдо са се настанили в много български домове. Напук на спомените за мрачното "турско робство"... Такива продукции обаче се гледат от по-възрастното поколение в двете страни.

Трябват нови канали за комуникация, които тъй или иначе премахват преградите между младите. Фейсбук, инстаграм, ютюб и другите подобни могат да свършат много по-добра работа от БНТ и македонския й аналог. Например като обличат едно демократично послание в необходимата доза емоционалност, пиперливост и хумор и така го правят достъпно и за македонското, и за българското общество.

Затова в коментарната рубрика по-долу ще постна линк към якия македонски клип "После @бенье нема каенье", чието съдържание и послание можем да разберем без превод. И е актуално каткто тогава, през 2013 г., така и през 2021 г. При това няма да възприемаме липсата на превод като неуважение към отсрещната страна.

Да не говорим какви чудеса могат да постигнат музиката, спортът и сатирата в дигиталното пространство за сближаването между двата братски / братовчески народа.

Сподели в
 

Генералният директор на БНТ обеща "най-тежки наказания за всички виновни" в отговор на възмутени писма от еврейски организации, алармирали за антисемитизъм във фрази на водещия на "Последният печели" Орлин Горанов.

24.02.2021/19:05

"Виваком" продължава да разширява своя дял на пазара на фиксиран интернет и телевизия. В сряда телекомът съобщи, че придобива пловдивския кабелен оператор N3. Сделката идва само 12 дни след като компанията закупи и Net1 и ComNet Sofia.

24.02.2021/18:35

"Протестите искаха оставката на директора на БНТ, не удължаване на мандата му," натякна водачката на "Изправи се.БГ" и настоя премиерът Борисов да оттегли съответния законопроект.

24.02.2021/18:05

Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ у нас, изрази подкрепата си за българския журналист на свободна практика Димитър Кенаров, който бе пребит на 2 септември от полицаи, докато отразяваше гражданските протести в София.

24.02.2021/17:15

Виктор Орбан принуди последното независимо радио в Будапеща да замлъкне.

24.02.2021/16:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки