Начало
 
 

Още двама пловдивски журналисти се приобщиха към семейството на СБЖ

26.01.2021 /09:04 | Автор : Екатерина Кючукова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мариела Хубинова-Събева получава членската си карта от председателя на 61 дружество „Глас“ на СБЖ Наско Начев

Популярното лице на „Новини и актуални предавания“ на БНТ – Пловдив Мариела Хубинова-Събева и фотографът Явор Беров получиха своите членски карти от председателя на 61 дружество „Глас“ на СБЖ Наско Начев

Двама пловдивски журналисти вече се приобщиха към семейството на СБЖ. Те получиха своите членски карти от председателя на 61 дружество „Глас“ Наско Начев.

Популярното лице на „Новини и актуални предавания“ на БНТ – Пловдив Мариела Хубинова-Събева с усмивка прие журналистическата си карта. Тя има повече от 20-годишен професионален опит, стартирал от известната пловдивска телевизия „Евроком България“ (а по-късно Нова българска телевизия).

Близо 12 години Мариела е едно от лицата на медията, където работи като репортер, редактор и водещ в дирекция „Новини и публицистика“ и „Спортна редакция“. Последните 8 години професионалният й път е свързан с БНТ. Няма ресор, в който да не е работила и да не е представяла пред зрителите позициите на своите събеседници.

Разпознаваеми са нейните материали от горещи точки, проблемни обществени казуси и социалнозначими събития. Нейният професионализъм печели доверието на аудиторията. Според Мариела „с открито отношение можем да защитим професионалното си име“ и с гордост прие членството си в най-авторитетната журналистическа организация с повече от 126-годишни традиции.

Явор Беров е познат на аудиторията със своите запомнящи се фотографии от различни събития, но и с информация за културни прояви, с които е богат обществения живот в Пловдив.

От 2009 година отразява събития за различни медии. Работи по визуализацията на проекти, някои от които свързани с наболели за обществото теми, като влиянието на поведението на наркозависимите върху техните семейства и близки, за психологическите травми на съвременното общуване, за отраженията на пандемията от COVID-19 върху хората и др.

„Желанието да се присъединя към СБЖ, е свързано с необходимостта от срещи с колеги професионалисти, за да надградя уменията си в сферата на репортажа. Надявам се с моите качества и възможности да мога да допринеса за развитието на организационната дейност“, споделя Явор.

Според него приемането му в СБЖ ще му даде нови възможности за развитие и изява, които за журналистите на свободна практика в много случаи са недостъпни.

„Вярвам, че СБЖ е институция, която обединява професионалисти и дава стабилна основа на по-младите й членове“, допълва младият журналист. Той продължава да повишава квалификацията си и следва фотография в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, като негов дипломен ръководител е Соня Станкова, която е сред най-популярните художник-фотографи в страната с уникален стил и запомнящи се изложби у нас и по света.

Наско Начев припомни, че сред изявените членове на дружество „Глас“, на което е председател, са емблематични пловдивски журналисти. Сред тях и Станко Стоянов – син на летописеца Никола Алваджиев и създател на Спортните новини в РТВЦ – Пловдив, който е и почетен гражданин на Пловдив.

„Приемаме за свои членове двама чудесни колеги, които ще продължат традицията на пловдивската журналистика“, допълни председателят на 61-то дружество на СБЖ. 

Мариела Хубинова и Явор Беров са сред 55-те нови членове на СБЖ, приети от Организационната комисия на Съюза. Идеята на председателя на комисията Антоанета Титянова да се връчват официално членските карти бе приета от пловдивските журналисти с благодарност и удоволствие, съобразявайки се с противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването. Новите членове изразиха желание да подкрепят каузи, които СБЖ прегръща като мисии в своята дейност.  

Сподели в
 

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се включи в церемониите в София и поднесе цветя пред паметниците на Незнайния воин, на Опълченеца, на Цар-Освободител

03.03.2021/20:01

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки