Светла Петрова: Програма „Хоризонт" е огромна школа

26.01.2021 /14:51 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светла Петрова. Снимка: БГНЕС

„За мен радиото и програма „Хоризонт“ си останаха първата ми голяма професионална любов“, това каза в „Нощен Хоризонт“ известната журналистка Светла Петрова във връзка с 86 годишнината от създаването на БНР.

Тя е родена в София. Завършва специалността Радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1988 - 1995 г. работи като водеща на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ към Българското национално радио. Напуска радиото през пролетта на 1995 година след бунта на журналистите от „Хоризонт“ срещу цензурата и уволнението на седмина от тях.

След това работи като завеждащ отдел „Вътрешна политика“ на вестник „Демокрация“, водеща на предаванията „Денят“ и „Седмицата“ по Дарик радио и предаването „Екип 4“ по БНТ. През 1997 - 1998 г. е директор на програма „Хоризонт“ на БНР, а през 1999 - 2001 г. е програмен директор на БНТ.

Oт 2001 до 2011 г. е автор и водещ на предаването за анализи и полемика на bTV „Сеизмограф“, напуска го със скандални обвинения към медията за упражняване на цензура и манипулации под различна форма. От 2014 г. е водеща на предаването „Полиграф“ по телевизия България он Ер.

 

„Работата в радиото е екипна, макар че вече в новата действителност има още много нови възможности. По мое време в радиото бяха микро - екипи – редактор и репортер, плюс колегите от ефира, това беше достатъчно. Поздравявам специално музикалният редактор Марина Великова, която е с един много изтъчен вкус към музиката.

Иначе другото е работата на водещия – каквото си направил преди да седнеш пред микрофона – си направил – от това зависи дали ще привлечеш на своя страна слушателя." Това отбеляза Петрова. И още:

„Програма „Хоризонт“ е огромна школа. При отпразнуването на 30- ата годишнина на предаването „12+3“ миналата година – те направиха по-късно сборник за предаването, тогава за тях написах един текст, в него посочвам, че за мен „Хоризонт“ е била най-уютната част от журналистическата ми работа – това е спомен не за работа, а за хора-приятели и съмишленици, професионалисти от много висока класа, а също и с висок морал, много от тях.

В тази среда аз създадох стандартите си за професията си. След това с нарояването на многото медии, когато се разми качеството, и аз никъде после не срещнах такъв екип, такива хора, такава атмосфера – такава житейска школа, която беше за мен „Хоризонт“.

Светла Петрова посочи пред БНР, че Гита Минкова е била човекът, който й е подал ръка при започването на работа в БНР, впоследствие като водещ на „Преди всички" по „Хоризонт":

„А аз от всички съм се учила, докато започнеш да светиш със собствена светлина."

„Хоризонт" винаги е била модерна и адекватна програма към променящата се медийна среда, подчерта още Петрова.

 

 

м.л.

Сподели в
 

На 71-годишна възраст е починала известната журналистка и депутатка в 7-о ВНС, 36-о и 37-о Народно събрание Клара Маринова, съобщават много медии. Тя печели популярност с дългогодишната си кариера в БНТ, била е говорител на БСП, а последно работеше в телевиция On Air.

03.03.2021/22:13

Думите "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава" прозвучаха в ефира на БНТ като глас зад кадър в момента, в който по обществената телевизия бе включено извънредно изявление на председателката на парламента Цвета Караянчева от връх Шипка.

03.03.2021/18:15

"Ютюб ще е изненадата като канал за комуникация особено към младите, а Фейсбук ще прегрее по изборите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" по БНР специалистът по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

03.03.2021/14:05

22 партии, коалиции и инициативни комитети подписаха с Българското национално радио Споразумение за отразяване на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

03.03.2021/10:03

България и Унгария се сдобиват със свой представител в социалната мрежа "Фейсбук", който да проверява и маркира фалшивите новини у нас. Това съобщи компанията на Зукърбърг на брифинг днес.

02.03.2021/18:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки