Начало
 
 

Апел срещу разправата с журналисти чрез съдебни дела

31.01.2021 /09:06 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Платформата MFRR ("Бърз отговор на медийната свобода"), наблюдаваща свободата на словото и медиите в страните от ЕС и в кандидатките за ЕС, настоява за механизъм, който да възпрепятства съдебно преследване на "неудобни" журналисти и медии.

На 22 януари 2021 г. Жан Шерител, главен изпълнителен директор на групата Chéritel, търговец на едро с плодове и зеленчуци във френския регион Бретан, оттегли иска си за клевета срещу разследващата журналистка на свободна практика Инес Леро, разказва публикация на сайта на Европейската федерация на журналистите.

Искът срещу Леро бе заради нейно разследване, публикувано в изданието Basta! на 26 март 2019 г. и хвърлящо светлина върху предполагаеми незаконни практики на компанията. Сегашният иск бе оттеглен по подобен начин, както и друг подобен, внесен пак срещу Леро от Кристиан Бусон, собственик на бизнес за селскостопански храни в Бретон. Бусон също се отказва да съди Леро няколко дни преди началото на процеса през януари 2020 г.

Платформата MFRR ("Бърз отговор на медийната свобода"), наблюдаваща свободата на словото и медиите в страните от ЕС и в кандидатките за ЕС, приветства отпадането на иска на г-н Шерител. Но същевременно посочва, че е налице трайна тенденция от сплашващи журналистите правни мерки срещу тях. Известните като SLAPP (Стратегически искове срещу обществено участие) посегателства целят да тласнат журналистите към автоцензура.

В цяла Европа, включително в страни като Франция, Италия, Германия, Албания, Малта, Полша, Хърватия и Унгария, видни бизнес лидери и политици продължават да заплашват журналисти, медийни работници и медии със съдебни искове за високи суми с цел да заглушат критичната и независима журналистика.

Редовнте обвинения са за клевета, нарушена неприкосновеност на личния живот и погазване на законите за защита на данните (въз основа на Общия регламент за защита на данните на ЕС, GDPR). Така публикации в обществен интерес твърде често са уязвими за SLAPP и други правни мерки, целящи да изцеждат правните и финансовите ресурси на журналисти и медии, както и да упражняват психологически натиск и изолират журналиста (особено ясно, ако е на свободна практика). Същевременно така се отправят сигнали и към други журналисти и медии - да не смеят да се занимават с разобличения, за да не ги сполети същото.

Както личи и при двата иска срещу Инес Леро, целта им не е фактите и твърденията да се проверяват в съда. Използва се възможността за потенциално разрушителни съдебни действия, съчетани с продължителни и интензивни досъдебни производства, изискващи специализирана правна подкрепа - всичко това допринася за среда, в която богатите и влиятелни ископодатели да задушат критичната и независима журналистика.

В Полша използването на правни заплахи като тези се увеличава, предизвиквайки нарастване на опитите за маргинализиране и сплашване на независимата журналистика, като същевременно се консолидиране държавното (или продържавно) господство. Една от водещите независими медии - "Газета Виборча", е изправена пред над 55 съдебни иска. А друга медия - OKO.press - от 2018 г. насам е била обект на множество неприятни дела, заведени от богати бизнесмени, компании и политици, включително съдия от Върховния съд, Полската национална фондация и Музея на Втората световна война в Гданск.

Както отбелязва Пьотр Пачевич, основател и главен редактор на OKO.press, правните заплахи са както реактивни, така и активни, като посланието е еднозначно: „Внимавайте, не можете да правите всичко, което искате“.

Съдебните действия не само заплашват подсъдимите, но подтикват и другите да избягват "опасни" теми или влиятелни участници, да се отказват от разследващата журналистика.

Този извод прави и Националният синдикат на журналистите (SNJ), застанал в подкрепа на Инес Леро и Basta !: „Отвъд правния резултат, целта на тези искови дела е да окачат дамоклов меч над нарочения редакционен екип - в съответно да ги  обезкуражи да се занимават с разследвания “.

Това влошава по-широката медийна среда, ограничава количеството информация, която е достъпна за обществеността, и осигурява покритие за процъфтяването на корупцията и злоупотребите с власт.

Малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита преди три години, но все още има 25 активни дела срещу нея в малтийските съдилища. Дори фондацията, създадена да продължи нейната работа, е изправена пред искове, основани на GDPR.

Медийният пейзаж в Малта отдавна е изкривен от заплахи като тези. Между 1 май и 26 юни 2020 г. американската адвокатска кантора Lambert Worldwide и британска адвокатска кантора "Аткинс Томсън" изпраща правни писма за искове доизданията Times of Malta, MaltaToday, Malta Independent, Lovin Malta и The Shift News заради техните публикации и журналистически разследвания за предполагаеми връзки между Тураб Мусаев (бизнесмен с азербайджански произход) и Йорген Фенех (основен обвиняем за убийството на Дафне Каруана Галиция).

Въздействието на правни заплахи от този вид в цяла Европа продължава да оказва неправомерно влияние върху свободата на печата. Това се подсилва от неизвестния мащаб на проблема, тъй като много журналисти, медийни работници и медии не могат да излязат публично и да разобличат заплахите, които са получили, защото се боят от по-тежки последици.

MFRR призовава всички журналисти и медийни работници да бъдат защитени срещу правни заплахи и да се изградят гаранции против злоупотребата с правни механизми, която да води към ограничаване на свободата на медиите. Необходими са общоевропейски законодателни и незаконодателни инициативи за въвеждане на процедурни гаранции и за подобряване на правната защита срещу действията на SLAPP, за подпомагане на журналисти и други хора, които могат да попаднат под такива удари.

Сподели в
 

„Всички пътища водят към „Гарибалди”” е юбилейната десета стихосбирка на известния поет, бард, журналист и душа на Клуб „Журналист” на СБЖ

07.03.2021/15:16

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се включи в церемониите в София и поднесе цветя пред паметниците на Незнайния воин, на Опълченеца, на Цар-Освободител

03.03.2021/20:01

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки