Начало
 
 

Отиват си Журналисти, остават Празнини...

01.02.2021 /22:47 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ/Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


1978 г. Студентска бригада на магистрала "Хемус". Част от един емблематичен курс на Факултета по журналистика...

Размисли около загубата на Стойко Тонев и Добромир Пелов и около една стара снимка на някогашен курс от Факултета по журналистика

Още двама приятели и колеги са поели към звездите почти по едно и също време - неподражаемият Стойко Тонев, за чийто смях през сълзи с подписа на фамозния Тони Филипов, д-р, тъгуват всички четящи и мислещи, и Добри Пелов, не тъй широко известен, защото комай целия си журналистически път извървя в ориентирания към по-специфична аудитория вестник "Българска армия", но също изключителен ерудит, опитен журналист, изкушен и в поезията, просто добър човек. А за мен лично - и скъпо другарче-съкурсниче от безгрижните студентски години във Факултета по журналистика на Софийския университет... Иска ми се да си го спомням винаги такъв засмян и импулсивен, какъвто беше тогава...

Затова се разрових днес и извадих ето тази снимка от есента на 1978-ма. На нея го има и Добри, заедно с част от курса ни по време на тогавашната ни бригада на строежа на магистрала "Хемус" - работехме някъде в участъка около село Йорданкино. Аз съм останала извън този кадър заедно с друга част от компанията, има ни на друга снимка от същата серия с автор, доколкото помня, съкурсника ни Евгени Петров, днес шеф на сайта vevesti.bg.

Добри е вторият отляво - високият и рошав очилатко. А до него, първият отляво, е Валери Тодоров, който десетилетия по-късно оглави БНР за два мандата.

Веднага зад Добри в полупрофил е Данка Василева, днес шефка на сайта на "24 часа".

Зад нея е обърнала главата си назад Диляна Грозданова, която дълго блестя на тв екрана.

В центъра - с лопата в едната ръка и с дамаджана в другата - е Яна Кожухарова, която тръгна по стъпките на баща си Петър Кожухаров и стана кореспондент в Берлин, но после, уви, бе покосена от рак и си отиде съвсем млада още преди много години...

Зад нея наднича Маргарита Кирова, колежка от Пловдив, за която днес нищо не знам.

Най-изявените пловдивчани на фотото са Тодор Божилов - най-високият, с лопата през рамо, и неговата половинка, която му оправя якето - Весето Таранец, днес вече Божилова. И двамата - с ярка следа в пловдивски и национални медии, като Весето сега омайва интернет и с уникалните си плетени кукли, които непременно трябва да се видят...

Между Тошо и Весето се вижда Димитър Златарев - неразбраният гений на курса, полиглот и познавач на Фройд и куп нетипични за соца философи, по-късен основател на издателство "Кибеа" и... да, също отишъл си от нас, при това по най-драматичен начин. Бе запален турист и просто изчезна в Рила в снеговития януари на 2005-та, застигнат от виелица в самотен поход и така и неоткрит никога от спасителите...

Последният вдясно е Ники Кръстев, но не е известният шоумен със същите имена - не знам какво стана с нашия Ники...

От толкова време все си подмятаме като пинг-понг - "Хайде, кога ще се съберем?" - а сега явно ще ни събере Добри на поклонението в сряда от 14 часа...

В същия ден и в същия час, но на друго място ще е и поклонението на Стойко... С него пък съм работила от ноември 2004-та до декември 2005-та в "Монитор", а по-късно станахме част от журито на конкурса в памет на друга наша изключителна колежка - Радостина Константинова...

Много невъзвратими празнини вече зеят в журналистиката... В една от възпоменателните публикации за Стойко колеги припомниха следните му думи: „Много скоро българската журналистика ще се наложи да се създава наново, начисто, а малцината, които помним какво е журналистика, си отиваме един след друг и няма да има кой да ги научи.“
 

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки