Развихря се видеовойна в интернет

27.08.2008 /19:55 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

К огато през 2005 г. в интернет се появява сайтът YouTube.com, надали някой подозира какво ще се случи няколко години по-късно, дори и тримата създатели на сайта , пише днес Христо Ласков в "Пари" с тази въвеждаща илюстрация.

Защото година по-късно Google купува вече най-популярния канал за видеосподеляне в целия интернет за 1.65 млрд. USD. Най-популярен, защото само през 2007 г. YouTube отчита повече трафик от целия интернет през 2000 г.

Р азходите за връзката му с интернет са оценявани на 1 млн. USD на ден, а на страницата може да бъдат намерени над 83.4 млн. видеофайла и 3.7 млн. потребителски канала. И всичко това само заради онлайн видеото.

Това е добре за компанията, автор на Flash технологията, позволяваща лесното гледане на мултимедия в интернет браузър Macromedia, която е собственост на друг гигант - Adobe. Именно с тях ще се бори Microsoft, опитвайки се да наложи своята технология, посветена на видеото в интернет - Silverlight.

А пътят пред Microsoft е доста трънлив - над 80% от видеото в интернет се гледа през конкурентния продукт.

Предимств а

Именно на предложенията на редмъндския гигант се спря американският канал NBC, който излъчваше игрите от Пекин както по телевизията, така и в интернет. В сайта на медията и в момента са поместени над 2200 часа видеоматериали, които са били видени от над 40 млн. американци.

Защо обаче Silverlight, а не Flash? Както винаги, Microsoft е скрил няколко коза в ръкава си, които му дават предимство пред конкурента Adobe, чийто софтуер е много по-разпространен и използван от потребителите именно заради страници като YouTube.

Първо, на сайта на NBC може да се гледат до 4 клипа едновременно. Технологията позволява и паралелно слушане на онлайн коментари на живо, придружаващи случващото се в конкретното състезание. И всичко това заради Silverlight, чиято втора версия би трябвало да се появи до края на октомври.

Състезание

И докато Microsoft има още много дълъг път пред себе си в изграждането на потребителската база, компанията вече се опитва да спечели на своя страна програмистите. Защото именно за тях технологии като Silverlight и Flash дават възможност да предоставят качествено съдържание на посетителите на страниците в интернет и да ги отличават от конкуренцията.

А под качествено съдържание далеч не се раз бира само онлайн видео - лидерът на този пазар Flash вече се е наложил и сред брокерите с възможностите си във визуализирането на графики на акции например .

С усъвършенстването на технологиите и вграждането на AJAX в тях се увеличават значително и възможностите, които Silverlight и Flash предоставят - например следене на движението на цени на акции в реално време, без да е необходимо непрекъснато да се натиска Refresh на браузъра.

Лидер
Adobe Flash

Adobe Flash е мултимедиен софтуер, създаден от Macromedia и впоследствие минал в ръцете на Adobe.

От представянето си през 1996 г. до днес той се превърна от метод за обогатяване на съдържанието на иначе статични и скучни уебстраници в най-популярната медия за разпространение на видео и аудио през мрежата и в момента е използван от над 80% от потребителите.


Същност
Microsoft Silverlight

Microsoft Silverlight е програмируем плъгин (допълнителен софтуер) за браузър (софтуер за сърфиране в интернет), който дава възможност за гледане на анимации, векторни графики и аудио-видео файлове, характеризирани с името „ богати уебприложения”. Така се определя технологията на софтуерния гигант в най-популярната онлайн енциклопедия Wikipedia. Silverlight е в директна конкуренция с продукти Adobe Flash, Flex и Shockwave, както и Gears и JavaFX.

Втората версия на плъгина, която се тества в момента, би трябвало да дойде с подобрена интерактивност и поддръжка на .NET езици за програмиране и средства за създаване на приложения. Окончателният й вариант трябва да е готов до края на октомври 2008 г.

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки