PR колежка: С 1 въпрос в интервю постигаш повече от 1000 изявления...

27.08.2008 /22:00 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

В практиката си на журналист ка осъзнах един много прост факт – че най-добрите въпроси са тези, които остават без отговор. Или поне не получават смислен отговор. По-късно, минавайки в позицията PR, това впечатление се потвърди , споделя днес Галена Иванова, сега PR Manager at Apeiron Communication , в сайта си http://galq.com .

Да пропуснеш да отговориш обаче на журналистиески въпрос е като да пуснеш духа от бутилката. Незадоволеният журналист почва да пита – отново и отново. Подобна „журналистическа арогантност” не винаги е практика, даже по-скоро е рядкост, но мисълта за нея парализира усмивките на тези, които планират среща с медиите и не се чувстват подготвени за това.

Психологическият синдром „ с тях зле, без тях още по-зле” се настанява в отношенията между медиите и онези, дръзнали да потърсят тяхното внимание и любов , и подкопава всяка форма на бъдещо сътрудничество (вероятно щастливо изключение прави столичният кмет). А губещият в случая е един… и това не са журналистите.

Що за птици са журналистите?

Отново докато бях журналист ка , непрекъснато се сблъсквах с негативната оценка на хората , първо за работата на гилдията, и второ – за морала й. Най-често винят медиите, че са развалили чистотата на българския език и че заради сензацията са готови да се заровят в интимните тайни на всеки го .

Може би , като отзвук от миналите социалистически времена, на медиите се приписват неоправдано възпитателни или морални функции. Медиите обаче не могат и не трябва да изземат ролята на БАН, на семейството или на църквата.

Следователно проблемът е по-скоро в това как другите институции си вършат работата в обществото, а не как медиите ги заместват.А медиите … като всички нас и те са пазарен субект и продават това, което се търси. Така че каквото обществото, такива и медиите.

За да разберем що за птици са медиите, трябва да разберем техния начин на работа. Ще използвам една добра метафора - сравнение между работата на журналиста и на пощальона. Като пощальона, и журналистът пренася съобщения и послания.

И също като него може да откаже да вземе „ пратката” ви ако тя не съответства на неговите професионални изисквания и стандарти на работа. Дали ще предаде нечие съобщение журналистът, зависи от това дали то има потенциала да стигне до неговите зрители, слушатели, читатели.

Журналистът нито е срещу Вас, нито е Ваш приятел… той е на страната на своята аудитория

Това просто правило трябва да бъде разбрано не само от специалистите по комуникация и връзки с медиите. То трябва да бъде разбрано и от техните клиенти – тези, които ще застанат очи в очи с медийните представители.

Ако най-големият кошмар за клиента е „полудял журналист с натрапчив въпрос”, за PR консултанта това е уплашен клиент, който настойчиво напомня, че иска да види предварително всички журналистически въпроси. Каква феноменална памет трябва да има този човек, за да наизусти отговорите на всички възможни журналистически питания?!

Тази практика не само че е порочна, тя може да се окаже супер непродуктивна и в крайна сметка срещата или интервюто да се превърнат в пълен провал. Това не значи, че не можем да се подготвим за среща с медиите.

Най-добрата импровизация е подготвената импровизация

Погрешно схващане е, че подготовката на клиента минава през отговора на: Какви въпроси да очаквам от медиите? Подготовката се състои в това да отговорим на въпроса: Какви отговори ще им дадем?

Казано с други думи – какво от това, което имаме за казване , ще бъде чуто от аудиторията на журналиста, с ко гото разговаряме?

Това простичко правило има много по-голяма тежест сега заради промените, които Интернет наложи в комуникациите. Все повече причината да говориш е за да споделяш информация, а не толкова, за да информираш.

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки