"Дневник": Джеймс Мърдок - улегналият бунтар, ще наследи империята

28.08.2008 /15:39 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Четвъртото дете на Рупърт Мърдок ( вляво на снимката ) ще наследи медийната империя на баща си, пише "Дневник" и представя жизнения път на Джеймс ( вдясно ) . Смята се, че има огромно медийно влияние във Великобритания. Вероятно негова е идеята да се предложи за продан bTV .

Джеймс Мърдок е четвъртото от общо шестте деца на милиардера и медиен магнат Рупърт Мърдок. Роден е на 13 декември 1972 г. във Великобритания. Отскоро е председател и главен изпълнителен директор за Европа и Азия на "Нюз корпорейшън" - империята, създадена от баща му. Джеймс ръководи и издаването на британските вестници "Таймс", "Сънди Таймс", "Сън" и "Нюз ъф дъ уърлд".

Освен това е председател на телевизионната компания на Мърдок на Острова BSkyB (British Sky Broadcasting). Според официалните отчети на "Нюз корп." основната му годишна заплата е 1.7 млн. долара. "Гардиън" твърди, че Джеймс Мърдок се превръща в доминираща фигура в Обединеното кралство, след като баща му е прехвърлил отговорността за развитието на семейната империя.

Всъщност Джеймс в момента ръководи доста малка част от компанията - бизнесът във Великобритания генерира само 15% от приходите, около 70% от идват от САЩ. Въпреки това и според преценката на британския "Телеграф" Джеймс Мърдок е най-влиятелният човек на Острова, който формира общественото мнение. Затова британската преса неведнъж подчертава връзките му с различни политици и близостта му с Бил Клинтън и Ал Гор.

Преди десетина години малко хора биха заложили, че тъкмо Джеймс ще заеме челни позиции в семейната империя. Самият Рупърт Мърдок неведнъж е подчертавал силата на интелекта на третия си син, но доскоро Джеймс бе по-известен като бунтар, който преследва единствено своите собствени планове. Преди 2 години обаче по-големият му брат Локлън, който беше директор на "Нюз лимитид", напусна компанията след шумен скандал. Така от черната овца на семейството Джеймс се превърна в основен претендент за позицията на прословутия си баща.

Снимките му от 1995 г. с нищо не подсказват за коренната промяна, която ще настъпи буквално след години - брадясал, с об е ца на веждата и разпокъсани младежки дънки, в пълен контраст с тузарските костюми, които сега облича. Наблюдателите припомнят, че Джеймс напуска "Харвард" в третата година на 4-годишното си обучение, за да се захване с издателството за хип-хоп музика Rawkus. Тъкмо тогава всеки го отписва като

надежден наследник на семейната империя


Рупърт Мърдок обаче не се отказва да възбуди интерес у сина си към сериозните делови начинания и се опитва всячески да му угажда. В началото Джеймс е натоварен с развитието на интернет услугите на компанията. Отговорностите му обаче стават още по-сериозни, когато през 2000 г. Мърдок-младши е назначен на директорския пост в "Стар тв" - азиатския т в канал на "Нюз корп" .

Това е първият явен сигнал, че баща му оценява положително мениджърските му умения и че синът не го е разочаровал. На Джеймс му трябват само 2 години, за да преобърне развитието на канала и да излезе на печалба, след като поема медията с натрупани загуби от 63 млн. долара. Успоредно успява да вземе и черен колан по карате.

Въпреки успехите му обаче критиците на Мърдок изразяват явно недоволство, когато бащата решава да направи сина си директор на BSkyB. Тогава магнатът е обвинен, че толерира единствено наследниците си и че никой извън фамилията няма шанс да оглави компанията.

Игнорирането на тези твърдения от Мърдок-старши се оказва напълно основателно, след като при управлението на Джеймс платената телевизия успява да прибави нови 1.6 млн. абоната. Той постига резултата, като прави големи инвестиции в нови технологии - програмите на "Скай" първи започват да се разпространяват в цифровия широк формат.

Освен с бизнес успехите си Джеймс Мърдок прави впечатл ение и с отношението си към околната среда. Оказва се, че

загрижеността му за природата


не е просто поза, защото той се отказва от луксозната си лимузина и я заменя с хибрида на "Тойота", която се движи както с гориво, така и на батерии. В една област обаче е сигурно, че Джеймс е абсолютен последовател на баща си - също като Рупърт той е яростен противник на регулаторните режими и неведнъж публично е наричал британския регулатор Ofcom авторитарен.

Според приятелите му неговата представа за почивка е чаша бърбън и цигара в края на 18-часов работен ден. По техните обяснения съревнованието е в кръвта му и всеки път, когато някой се опита нечестно да се конкурира с него или с бизнеса му, на място и с хъс оборва противника си. А практиката показва, че в повечето случаи Джеймс е прав. Според анализаторите той има изключителен усет за бизнес и за управление на медии.

Дебютът му в медийния свят

е на 15-годишна възраст, когато става стажант в Sydney Daily Mirror. По-късно се прехвърля в конкурентното издание Sydney Morning Herald, след като е заснет да спи по време на пресконференция. Образованието си получава в Horace Mann School в Ню Йорк, което завършва през 1991 г.

После постъпва в "Харвард", за да учи история и филмово изкуство, но така и не завършва. Усетът му към медиите си личи и в "Харвард" - там издава апокрифно списание и прави комикси с истории за колежа, които публикува в списанието Harvard Lampoon.

Назначаването му на челни позиции в европейските дела на "Нюз корп." вече се отразява върху медийното развитие на корпорацията в целия континент, включително и в България. През юли компанията обяви, че подготвя за продажба всичките си телевизионни компании в Централна и Източна Европа, сред които е и Би Ти Ви.

Идеята за евентуална продажба на източноевропейски активи вероятно е част от цялостна стратегия за оптимизиране на тв бизнеса на корпорацията. През юли "Нюз корп." вече направи сделки и за американските си тв канали, като продаде 8 от 35-те, които притежаваше.

Промените в политиката на "Нюз корп." се случват малко след като Джеймс Мърдок бе на обиколка в региона и 6 часа остана в Би Ти Ви. Първият знак, че в тв бизнеса тук ще има промени, бяха рокадите в мениджмънта. След като над 8 години ръководи бизнеса на компанията в Европа и Русия, през май тази година Мартин Помпадур се оттегли от т ози пост .

Името му е познато на участниците в българския медиен пазар, тъй като по времето, по което той пое управлението на бизнеса на "Нюз корп." в Европа, едно от завоеванията му стана спечелването на лиценза за първата частна национална телевизия в България - Би Ти Ви.

За нов главен изпълнителен директор на "Нюз корп." за Европа след преместването на Помпадур бе избран досегашният изпълнителен директор на Sky Italia Том Мокридж, който е пряко подчинен на Джеймс Мърдок.

Сподели в
 

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

06.03.2021/16:30

Артист, журналист, писател, логопед - какво ли не е била тя през живота си.

06.03.2021/15:16

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

06.03.2021/13:37

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в отговор на тежката икономическа ситуация в медийния сектор. Това съобщи в сряда, на март, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV. Тя има готовност да подкрепи инициативи в сектора.

06.03.2021/12:05

Получавам съобщения, но няма от какво да се страхувам, споделя в интервю за "Клуб Z" Андон Балтаков

06.03.2021/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки