Начало
 
 

Антифашистко шествие припомни завета на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!"

13.02.2021 /20:46 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

"Хора, бдете!", "Никога вече фашизъм!", "Фашизмът не е мнение, а престъпление!" - тези и други настоятелни предупреждения днес отново бяха скандирани из улиците на София по време на традиционното антифашистко шествие.

То е известно и като Анти-Луков марш, защото започва да се провежда през 2003 г. като протест срещу ултрадесните факелни възпоменания за фашисткия генерал Луков. Генералът, водач на фашисткия "Съюз на българските национални легиони" и апологет на Хитлер, е застрелян на 13 февруари 1943 г. от участничката в антифашистките бойни групи Виолета Якова, убита на 18 юни 1944 г. след залавянето ѝ от полицията .

След над десетилетие и половина (от 2003 г. насам) упорити антифашистки протести и остри реакции включително на международни организации, настояващи официалните български власти да прекратят публичното славене на фашиста Луков, едва миналата година за първи път Столична община най-после се засрами и забрани провеждането на Луков марш. Тази вечер, полицията се е намесила, за да възпре неразрешеното сборище, което въпреки всичко се е опитало отново да демонстрира в прослава на генерала фашист.

"Хора, бдете!" - това е заветът на големия чешки антифашист и журналист Юлиус Фучик, екзекутиран на 8 септември 1943 г. от нацистите. С тези думи завършва разтърсващата му книга, написана от него в затвора - "Репортаж, писан с примка на шията". В памет на Фучик 8 септември е обявен за Ден на международната журналистическа солидарност. Естественият дълг на всеки журналист, отговорен пред обществото, е винаги да го държи непримиримо срещу всякакви прояви на фашизъм.

Фашизмът не е химера от миналото - той се промъква във всеки процеп, във всяка пукнатина на демокрацията и хуманизма, във всеки опит за дискриминация по расов или етнически признак, във всяко озлобление срещу "различния", във всяко залитане към национализъм, расизъм, ксенофобия.

Днешното антифашистко шествие спря и пред Дирекция "Миграция" на МВР на бул. "Мария Луиза", за да изрази възмущение от необосновани депортации от България на хора, потърсили убежище у нас от войни и преследвания, застрашаващи живота им. Конкретно бе изразен протест срещу нашумелия случай с предаването на турски опозиционер на режима на Ердоган.

Лютият студ днес не спря стотици хора да се включат в антифашистката проява, която премина под надслова "Без нацисти по улиците ни!". Тази година липсваше традиционното международно участие на антифашисти от страни като Гърция и Германия заради сложностите с пътуванията покрай пандемията. Но все пак се чу достатъчно силно и ясно: Фашизмът не е мнение, а престъпление! Никога вече фашизъм! Хора, бдете!

Снимки: авторката
 

Сподели в
 

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова и други членове на СБЖ днес поднесоха съвместно цветя пред паметника на създателите на Азбуката Св. Св. Кирил и Методий в София по повод най-светлия български празник.

24.05.2021/21:17

Децата, съпроводени от родители, баби и дядовци и стиснали в ръце цветя за Светите братя Кирил и Методий, са лъч светлина и надежда в тъмата на опростачването и бездуховността на съвременното ни.

24.05.2021/21:10

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки