Австралия обяви, че няма да допусне сплашване от Фейсбук

19.02.2021 /12:03 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви, че правителството му няма да бъде сплашено от "Фейсбук", след като платформата заяви, че ще блокира новините за потребителите от държавата континент. Той определи решението като арогантно и разочароващо.

Компанията "Фейсбук" реагира на предложения закон, който ще накара технологичните гиганти да плащат за новинарско съдържание на своите платформи, пише offnews.bg.

От четвъртък страниците във "Фейсбук" на всички местни и глобални новинарски сайтове са недостъпни. Хората извън страната също нямат достъп до австралийски новинарски публикации в платформата.

Блокирани бяха и няколко правителствени страници за здраве и спешни случаи. По-късно "Фейсбук" заяви, че това е грешка и много от тези страници вече са отново достъпни онлайн.

"Гугъл" и "Фейсбук" се противопоставят на закона, защото смятат, че той не отразява начина, по който работи интернет, и несправедливо „наказва“ платформите им.

Въпреки това, за разлика от "Фейсбук", "Гугъл" наскоро сключи договор за заплащане с три големи австралийски медии.

Действието на социалната мрежа стана няколко часа след като "Гугъл" се съгласи да плаща на News Corp на Рупърт Мърдок за съдържание от новинарски сайтове в цялата му медийна империя.

Какъв е отговорът на забраната?

В изявление, публикувано във "Фейсбук", Морисън каза, че големите технологични компании може да променят света, но това не означава, че трябва да го управляват.

"Действията на "Фейсбук" за "разприятеляване" на Австралия, прекъсване на основните информационни услуги на здравните и спешните служби, бяха както арогантни, така и разочароващи, каза той. - Редовно контактувам с лидерите на други държави по тези въпроси. Просто няма да бъдем сплашени".

Г-н Морисън призова "Фейсбук" да работи конструктивно с правителството, "както наскоро "Гугъл" добросъвестно демонстрира".

Министърът на финансите Джош Фрайденбърг заяви, че забраната за новинарска информация има "огромно въздействие върху общността". Около 17 милиона австралийци посещават социалната медия всеки месец.

Други високопоставени лица бяха по-малко дипломатични. Премиерът на Западна Австралия Марк Макгоуън обвини компанията, че "се държи като севернокорейски диктатор".

Някои предполагат, че вакуумът за новини може да бъде запълнен от дезинформация и теории на конспирацията. В своя публикация в "Туитър" редакторът на The Sydney Morning Herald Лиза Дейвис определи този ход като „истеричен изблик“.

Защо Facebook прави това?

Австралийските власти изготвиха закона, за да "изравнят условията за конкуренция" между технологичните гиганти и издателите в борбата за печалба. От всеки 100 австралийски долара (77 щатски долара), похарчени за дигитална реклама в австралийските медии в наши дни, 81 отиват за "Гугъл" и "Фейсбук".

Според "Фейсбук", законът се стреми "да накаже компанията за съдържание, което не е взето или поискано", каза местният управляващ директор на компанията Уилям Истън.

"Фейсбук" заяви, че е помогнал на австралийските издатели да спечелят около 407 млн. австралийски долара (316 млн. щатски долара) през миналата година чрез препратки, но "печалбата на платформата от новините е минимална".

Новините обаче са третата най-голяма причина, поради която хората посещават социалните медии, според доклад за дигиталните новини на "Ройтерс".

"Фейсбук" е най-важната социална платформа за новини. В Австралия около 36% от хората я използват за това. Едновременно с това само 14% от австралийците плащат за онлайн новини.

Също така, медийните компании отчитат дългосрочен спад на приходите от реклама, докато тези на "Гугъл" и "Фейсбук" са нараснали през последните години.

Съгласно забраната австралийските издатели също нямат право да споделят или публикуват каквито и да е връзки на своите страници във "Фейсбук". Националната телевизия ABC и вестници като The Sydney Morning Herald и The Australian имат милиони последователи.

Какво ще стане със закона?

Консервативното правителство на Австралия се придържа към закона, който долната камара на парламента прие в сряда. Той има широка междупартийна подкрепа и вероятно Сенатът ще го приеме следващата седмица.

"Ние ще приемем този закон. Искаме цифровите гиганти да плащат на традиционните медийни бизнеси за генериране на оригинално журналистическо съдържание", каза г-н Фрайденбърг, който добави, че "очите на света наблюдават какво се случва тук".

Той посочи, че "Фейсбук", подобно на "Гугъл", е договарял сделки с местни организации. Според него забрана е дошла не навреме и е навредила на репутацията на сайта.

Сподели в
 

В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на Европейския парламент в понеделник, 19 април, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на Европейски закон за свободата на медиите.

21.04.2021/14:03

Водещият на британското сутрешно телевизионно предаване Good Morning Britain, Ноел Филипс, беше принуден по време на директно включване от протест в американския град Минеаполис, предградието му Бруклин център, да се скрие в убежище заради стрелба.

14.04.2021/13:37

От електронното издание съобщават за нахлуване на органите на реда и извършване на обиск.

14.04.2021/13:35

След хаплива забележка на говорителката на руското МВнР във Фейсбук американската телевизия махна от своя сайт оспорените кадри

14.04.2021/08:30

Министерството на информацията на Беларус реши да спре излъчването на телевизионния канал Euronews в републиката, съобщи уебсайтът на ведомството в понеделник.

12.04.2021/18:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки