И Канада може да поиска Фейсбук да плаща за местни новини

19.02.2021 /17:04 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Канада ще последва пътя на Австралия и ще поиска Фейсбук да започне да си плаща за споделяне на новинарско съдържание.

Страната ще се включи в медийната битка с технологичните гиганти и обещава да не отстъпи, ако Фейсбук изключи новините за потребителите в страната, както направи в Австралия, предаде Ройтерс.

Преди ден социалната мрежа блокира цялото австралийско новинарско съдържание заради предложения закон, който предвижда големите интернет платформи да си плащат за авторски права на издателите (медиите), когато се споделят линкове към техни новини.

Министърът на канадското културно наследство Стивън Гилбо е натоварен да изработи сходен законопроект в идните месеци. Гилбо заклейми действията на Фейсбук в Австралия и каза, че това няма да откаже Канада.

Канада е на предния фронт в тази битка... Ние сме в първата група страни, които го правят", коментира министърът пред репортери.

Миналата година канадски медии предупредиха за потенциален срив на пазара, ако правителството не предприеме действия. Те посочиха, че австралийският подход би върнал на издателите 620 милиона канадски долара от авторски права. Това прави около 490 млн. американски долара. Ако правителството не се намеси, Канада ще загуби около 700 работни места от 3100 наети в печатните медии, посочва Ройтерс.

Гилбо добавя, че Канада ще се стреми към австралийския модел, който изисква от Фейсбук и Гугъл да постигнат споразумения как да плащат на медиите, чиито линкове генерират активност в техните платформи - или да се съгласят на арбитражни решения, ако споразумения не могат да бъдат договорени.

Друг вариант е да се следва френският модел, който изисква големите платформи да започнат преговарят с издателски съюзи за заплащането на новинарското съдържание.

Гилбо казва, че Канада вече разговаря с Австралия, Франция, Германия и Финландия, за да работят в синхрон за постигането на честно заплащане на новинарското уеб съдържание.

Прогнозата на канадския министър е, че скоро поне 10-15 държави ще се включат в процеса и ще приемат сходни правила. Фейсбук ще прекъсне ли връзката си с Германия или Франция, пита Стивън Гилбо, иснформира Ройтерс, цитиран от OFFNews.bg.

Пред агенцията професор Меган Боулър от Университета на Торонто прогнозира, че коалицията от няколко държави ще се окаже по-мощна от монопола.

Тази седмица Фейсбук съобщи, че новините са едва 4% от съдържанието, което хората виждат на платформата, a oсвен това споделянето на новини е генерирало 407 млн. австралийски долара (около 319 млн. американски долара) печалба за австралийските издатели миналата година.

Компанията Гугъл е подписала 500 договора за около 1 млрд. долара за последните три години с издатели по света за новата си услуга News Showcase и вече преговаря с канадски медии. Въпреки това Гугъл също ще бъде включен в готвения проектозакон.

 

м.л.

Сподели в
 

В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на Европейския парламент в понеделник, 19 април, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на Европейски закон за свободата на медиите.

21.04.2021/14:03

Водещият на британското сутрешно телевизионно предаване Good Morning Britain, Ноел Филипс, беше принуден по време на директно включване от протест в американския град Минеаполис, предградието му Бруклин център, да се скрие в убежище заради стрелба.

14.04.2021/13:37

От електронното издание съобщават за нахлуване на органите на реда и извършване на обиск.

14.04.2021/13:35

След хаплива забележка на говорителката на руското МВнР във Фейсбук американската телевизия махна от своя сайт оспорените кадри

14.04.2021/08:30

Министерството на информацията на Беларус реши да спре излъчването на телевизионния канал Euronews в републиката, съобщи уебсайтът на ведомството в понеделник.

12.04.2021/18:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки