Начало
 
 

Напусна ни големият журналист от Враца Илия Борисов

19.02.2021 /17:19 | Автор : Тодор Коруев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълбок поклон пред паметта на Илия Борисов!

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

В памет на големия журналист Илия Борисов колегата Тодор Коруев написа в своя профил във Фейсбук следното:

Починал е бай Илия Борисов, няколко месеца не му стигнаха да стигне до 90-те. Няколко думи за него:
 
Илия Борисов е роден на 10 юли 1931 г. в ломското село Брусарци (сега град). Завършил е ломската гимназия “Найден Геров”. Известен врачански журналист, общественик, културен и читалищен деец.
 
Повече от 60 години журналистиката е негова съдба и участ – смисъл на живота му. Работил е в окръжния вестник “Отечествен зов”, бил е кореспондент на в. “Народна младеж” за Врачански окръг, и близо 30 години – кореспондент на “Работническо дело” и “Дума”.
 
Двадесет и пет години Илия Борисов е председател на Врачанското журналистическо дружество, дългогодишен член на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. Отличаван е два пъти с наградата на СБЖ “Златно перо”.
 
В продължение на 15 години е председател на Клуба на дейците на културата във Враца. Носител е на Наградата на Враца за журналистика. Почетен гражданин на Враца от юни 2011 г.
 
Поклон пред човека, журналиста и приятеля! Аз ще си припомня какво написах по повод 80-годишнината му в моите "Животописи" в "Дума" на 13 юли 2011 г.:
 
КОРЕСПОНДЕНТЪТ
Тодор Коруев
 
Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.
 
Първата е, че кореспондентът се докосва до всичко в заобикалящия го свят – от икономиката до спорта, от политиката до бита, от местното самоуправление до културата и пр. и в някакъв смисъл е всестранна личност (ако е личност, естествено).
 
Втората е, че кореспондентът има повече свободно време, защото не е обременен с ръкописи и редакторска работа, и ако използва пълноценно това предимство, може да ври истински в котела на живия живот и от общуването с хора от различен калибър да оплодява непрекъснато творчеството си.
 
Илия Борисов, най-пълно покрива представата, може да река дори „идеала” за кореспондент на вестник, и това няма да са думи на юбилеен възторг, още повече, че бай Илия, както го наричаме, не е от тия, които не знаят цената на похвалата и укора.
 
Той носеше три десетилетия тежкия кръст на кореспондент на „Работническо дело”, опита и от меда и от жилото на партийния орган. Авторитетът си на журналист бай Илия градеше не заради това, че беше човекът на „Дело” във Враца и окръга, а с публикациите във вестника – информациите (това което наричаме помежду си дописки), кореспонденциите (някога имаше и такъв вестникарски жанр), интервютата, репортажите, очерците и пътеписите, в които, дори свързаните с официални събития, той не забравяше хората – неговите съграждани или съселяни.
 
Илия Борисов е човек от оная порода журналисти, които не биха могли да гледат съседите си в очите – ако украсяват, лустросват събитията и явленията, ако злоупотребяват с фактите, ако се доверяват на измислици, ако не търсят истината. Затова неговото журналистическо и публицистично творчество, ако се събере вкупом, би се превърнало в истинска, реална история на Врачанския край в последните петдесет години. Не случайно книгата за 80-годишния му юбилей е онасловена „Врачански летописи”.
 
Спецификата на кореспондентската професия не превърна Илия Борисов в журналист пенкилер. Трудно е едно перо да бъде вещо във всичко, но той успяваше да пише по всички теми компетентно – за атомната централа и „Химко”, за Ботевите празници, за селското стопанство и кметските проблеми, за образованието и културата…
 
Противоядието за това бяха неговият талант и задълбочеността, с която като изследовател подхожда към темата. А още повече, перото му е с писателска осанка. Белетристичната му дарба се прояви най-ярко в пътеписните очерци за Черепишкия манастир (където търси и дирите на Иван Вазов) , за Вратцата, за Рашов дол, за изчезналото селище Коритенград, за Ритлите, за Люти брод и др. Илия Борисов е от тия журналисти, за които казваме, че е роден за занаята. Той и до днес си остана истински, перото му не остава сухо.
 
Май не съм хванал пряка пътека към юбиляря, а съм се залутал по завоите със подробностите около нашия занаят и кореспонденството, вместо да се изправя срещу този светъл, прям, открит, благ, сговорчив, мъдър и трезвомислещ човек и да го прегърна братски от името на неговите колеги в „Работническо дело” и „Дума”, а преди това - от „Граничар”, „Народна младеж” и „Отечествен зов”, а и от името на цялата българска журналистическа колегия и да му благодаря за достойно извървения житейски път и огромното му публицистично и журналистическо творчество.
 
Никой не ме е упълномощавал да правя това, но знам, че за бай Илия няма да се намери човек, който да се противи на моето желание да го поздравя от всички.
 
Стане ли дума за Враца, първото, което ми щуква в акъла, е Илия Борисов. Той беше човекът на този северозападен край в управата на СБЖ - 25 години бе председател на дружеството на врачанските журналисти. Славата на някогашния знаменит Клуб на дейците на културата във града е неотделима от усилията на бай Илия, който 15 години ръководеше този клуб.
 
След „нежната революция”, както изопачено наричат „промяната”, той не загуби своя авторитет и влияние на журналист и общественик, макар че не изостави идеите си, както направиха дори някои партийни велможи. Може би, защото е човек на принципите и винаги е мислел и действал за доброто на своя град и родния си край. И го познава повече от историците и музейните работници. Чувал съм похвални думи за бай Илия от всички кметове, те не бяха от един цвят, от дядо Калиник, от местни общественици, развяващи различни партийни знамена, от врачанските журналисти, от приятелите му, а той е богат на приятелства и почитателите на неговото творчество също са много. А това е богатство, което не се придобива току така.

Свързани:
   Ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов става на 89. Честито!

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".
Дата: 10.07.2020

Кой е сред българските журналисти Илия Борисов?

На 10 юли 2016 г. дългогодишният кореспондент на в. "Работническо дело" и в. "Дума" Илия Борисов навършва 85 години. В предговор към книгата му "Врачански летописи", която излезе от печат през 2011 г., съм писал:
Дата: 10.07.2016

Бай Илия Борисов - да старееш като добрите хора...

Открит, трудолюбив, упорит, честен и добър човек. Това са част от думите, които обрисуват Илия Борисов, според многобройните приятели, които журналистът събра в понеделник във Враца за 80-годишния си юбилей.
Дата: 13.07.2011

Негово величество кореспондентът: Илия Борисов

Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.
Дата: 13.07.2011


 

Сподели в
 

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова и други членове на СБЖ днес поднесоха съвместно цветя пред паметника на създателите на Азбуката Св. Св. Кирил и Методий в София по повод най-светлия български празник.

24.05.2021/21:17

Децата, съпроводени от родители, баби и дядовци и стиснали в ръце цветя за Светите братя Кирил и Методий, са лъч светлина и надежда в тъмата на опростачването и бездуховността на съвременното ни.

24.05.2021/21:10

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки