Начало
 
 

Китайски фенери преобразиха площад „Славейков”

21.02.2021 /09:07 | Автор : Ивета Балевска | Източник: bg.cccsofia.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Светлини над града” e мотото на представената за пръв път на централния софийски площад „Славейков” съвместна българо-китайска изложба. Инициативата е по случай Китайската лунна нова година и ще радва до 14 март всеки, минаващ през площада.

Инициатор на изложбата е посолството на КНР в София, а организатори са Китайският културен център и Столична община. Участват и Китайската художествена академия (Ханджоу, Китай) и Националната художествена академия (София).

Изложбата е част от събитията в рамките на инициативата „Весела Китайска Нова година 2021 г.”. Тя разполага традиционни китайски фенери в градска среда, стопляйки студените софийски зимни нощи със светлината на изкуството и вдъхвайки надежда в трудните времена на ковид-пандемията.

Още от древността изложбите с фенери са били много важен обичай по време на Китайската Нова година. Поклащащите се във въздуха ярко оцветени фенери заедно с околния пейзаж и светлините над града и най-важното - с присъствието на човека - свързват всичко това ведно, зареждайки го с любовта на китайския народ към живота и итънченото художествено творчество.

Изложбата бе подготвяна в продължение на една година съвместно от китайски и български творци. Тяхната цел бе създаването на обща платформа за задълбочено и практическо сътрудничество между висшите художествени и образователни среди на двете страни.

„За да се даде възможност на преподавателите и студентите от Националната художествена академия на България да задълбочат познанията си за традиционната китайска култура на фенерите и те да се включат в създаването на оригинални произведения, специално сме поканили едни от най-известните майстори на изобразителното изкуство от Шъпу в Нинбо, Дзъгон в Съчуан, Хайнин в Джъдзян, Ухан в Хубей и други места”, казват от ръководството на Китайския културен център.

Част от поканените творци са наследили традиционни умения в изработването на фенери. Поканени са и експерти от Китайската академия на изкуствата, Академията за изящни изкуства в Гуанджоу и други културни институции в Китай, които ще проведат онлайн семинари. Те могат да се проследят на сайта на Китайския културен център в София - http://bg.cccsofia.org/

Ще бъдат представени също така и най-новите и непоказвани досега у нас съвременни техники и теории в областта на изкуството на фенерите.

18-те произведения на изкуството, показани в изложбата на столичния площад „Славейков” са от 13 преподаватели-художници и студенти от Китайската художествена академия и от петима преподаватели и студенти от Националната художествена академия на България.

Изложените в градска среда художествени произведения са избрани след конкурс между десетки други, представени предварително, тъй като те отлично интегрират съчетанието на традиционното художествено осветление със съвременните технологии.

Съчетаващ съвременната форма на публичното пространство в изкуството и уникалната хуманитарна визия на площад „Славейков”, този проект очертава  прекрасна градска нощна сцена, потапяйки минаващите под фенерите в неподправено радостно чувство чрез преплитането на светлина и сянка.

Сподели в
 

Днес се навършват 65 години от рождението на внезапно напусналия ни през 2018 г. виден изтоковед, интелектуалец и слънчев човек проф. Александър Федотов

06.03.2021/20:27

Книгата на Георги Дюлгеров „Биография на моите филми“ настойчиво се дистанцира от автобиографията, за да кръстоса в специфична мемоаристика истории за филми и техните създатели през социалистическия период на творчеството на кинорежисьора - от дипломната му работа „Бъчварят“ по Хайтов до „Лагерът“. И понеже става дума за кино, изданието акцентира на визуалния материал - снимки и отделни епизоди, които се активират чрез специален QR код.

03.03.2021/20:19

Актрисата Роси Русева представи в Клуб "Журналист" на СБЖ театрално-музикалния спектакъл "Изповед на една актриса", осъществен с подкрепата на Национален фонд "Култура".

27.02.2021/20:31

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан покани български медии на срещата в посолството с 18-годишната ученичка от Етрополе - една от победителките в конкурса „Посланик за един ден”.

26.02.2021/19:08

Книжният пазар на площад "Славейков" в столицата ще се възражда със седем щанда тип "библиотека". Всеки от ще струва по над 40 000 лева, а общата цена ще е 276 000 лева без ДДС.

26.02.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки