Начало
 
 

Боил Банов не виждал основания за промяна в закона за киното

23.02.2021 /20:05 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Министърът на културата Боил Банов

"Все едно аз да напиша едно писмо, че след като господин Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно". Така реагира в студиото на bTV министърът на културата Боил Банов на въпрос по повод подписката с искания за промени в закона за киното.

Повод за гостуването на министър Боил Банов бе отвореното писмо на кинодейците от вчера, в което се настоява президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, припомня в своя публикация offnews.bg.

„С колегите сме седнали и сме работили две години с цялата гилдия по този законопроект. Едно от ключовите неща са стимулите за тези, които снимат филми. С въвеждането им вдигнахме с 12 млн. лв. парите за кино.

Мисля, че в началото предложените текстове в парламента бяха малко недомислени. Впоследствие текстовете се изчистиха и смятам, че сега са балансирани. Аз не съм в парламента, работя по текстовете, докато се внесат. След това съм контактувал с гилдията, но законодателният процес не е моя работа. Винаги съм вземат позиция от гледна точка на гилдията и съм бил за това да имат възможности за повече работа.

Правихме срещи между четенията с колеги от бранша. Те даваха съображения, много неща се уточниха и изясниха и станаха приемливи за тях. Кое не е добре в закона, кой текст е ретрограден и кой причинява някаква драма в конкретен творец? Законът е много всеобхватен. На президента ще му бъде трудно да върне този закон, защото трябва да има основание, не може да бъде по принцип“, коментира Банов.

Той обаче все пак отбеляза, че не е сигурен дали точката в закона за постигане на определен брой зрители е добра.

"Смущава ме точката за зрителите, защото по принцип европейското кино има по-малко зрители и всякаква постановка за това, че ще трябва да има определен брой зрители, за да се кандидатства пак, е притеснителна. Но зрителите са направени символична бройка, въведоха се и критерии за кандидатстване след участие на фестивали", изрази опасенията си министъра.

15 милиона за базови стимули за кинопроизводство, 26 милиона за производство на българско кино. С това се похвали министърът. И допълни, че не вижда никакво основание президентът Радев да налага вето на закона. Ако все пак се стигне до вето и прегласуване в парламента, Банов не смята да променя нищо в закона.

Относно скандалите около наградите на творци, свързани със "Златния Орфей", Банов заяви, че списъкът вече е разширен, в него са внесени и лауреати на други поп конкурси от миналото като "Мелодия на годината".

Разширеният списък е внесен вчера в деловодството на Министерски съвет.

„За мен е най-важна оценката на държавата към хората от този бранш" - заяви Банов.

Няколко пъти по време на интервюто министърът изрази съмнения, че отвореното писмо на кинодейците съвпада със старта на предизборната кампания. Самият той обаче не отговори на въпроса дали ще бъде кандидат за депутат от управляващата партия ГЕРБ.

Сподели в
 

Днес се навършват 65 години от рождението на внезапно напусналия ни през 2018 г. виден изтоковед, интелектуалец и слънчев човек проф. Александър Федотов

06.03.2021/20:27

Книгата на Георги Дюлгеров „Биография на моите филми“ настойчиво се дистанцира от автобиографията, за да кръстоса в специфична мемоаристика истории за филми и техните създатели през социалистическия период на творчеството на кинорежисьора - от дипломната му работа „Бъчварят“ по Хайтов до „Лагерът“. И понеже става дума за кино, изданието акцентира на визуалния материал - снимки и отделни епизоди, които се активират чрез специален QR код.

03.03.2021/20:19

Актрисата Роси Русева представи в Клуб "Журналист" на СБЖ театрално-музикалния спектакъл "Изповед на една актриса", осъществен с подкрепата на Национален фонд "Култура".

27.02.2021/20:31

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан покани български медии на срещата в посолството с 18-годишната ученичка от Етрополе - една от победителките в конкурса „Посланик за един ден”.

26.02.2021/19:08

Книжният пазар на площад "Славейков" в столицата ще се възражда със седем щанда тип "библиотека". Всеки от ще струва по над 40 000 лева, а общата цена ще е 276 000 лева без ДДС.

26.02.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки