Как се убива радио по унгарски

24.02.2021 /16:04 | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В стузиото на Клубрадио

Виктор Орбан принуди последното независимо радио в Будапеща да замлъкне.

От 00:00 часа в понеделник замлъкна последното независимо унгарско радио, базирано в Будапеща, пише в "ЕЮ Обзървър" Джейми Уайзмън, адвокат към базирания във Виена Международен Пресинститут. Статията е преведена и публикувана от в. "Сега".

Но демокрацията в Унгария не умря внезапно, а бе демонтирана тухла по тухла, докато накрая стълбовете, на които се крепеше, рухнаха, продължава статията.

Тази бавна ерозия на демократичните институции продължава повече от десетилетие в Унгария, където управляващата партия "Фидес" подкопа медийната независимост и плурализъм, за да постигне степен на медиен контрол, безпрецедентен в държава, членка на ЕС (авторът изпуска от погледа си България - бел. пр.).

На 15 февруари бе измъкната поредната тухла на демокрацията в страната с опустошителни последици за свободата на пресата както в Унгария, така и в ЕС. Базираното в Будапеща Клубрадио (Klubrádió) замлъкна на честотата, на която излъчваше от 2000 г. На 9 февруари съд в Будапеща застана на страната на контролирания от правителството унгарски медиен съвет и одобри решението му да не подновява лиценза на последното голямо независимо радио в страната.

По-рано този месец същият съд отхвърли и последното искане на Клубрадио за временен лиценз, за да остане в ефир, докато не бъде разгледана жалбата му срещу решението на първата инстанция на съда.

Двете решения принуждават Клубрадио да излъчва само по интернет и бележат триумф на десетилетната кампания на управляващата партия "Фидес", водена от премиера Виктор Орбан, да заглуши последната радиостанция, която излъчва критични за правителството мнения.

Мнозина в Унгария имат усещане за дежавю

Преди десетилетие подновяването на лиценза на Клубрадио беше блокирано въз основа на подобни тривиални основания от същия медиен съвет, който отдавна е окомплектован с назначени от "Фидес" креатури.

Кампания на местно ниво от повече от 10 000 поддръжници и намеса на чуждестранни политици като тогавашния държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън дадоха възможност на радиото да получи през март 2013 г. дългосрочен лиценз за честота. Разочаровано от този неуспех, правителството на "Фидес" бе принудено да търси алтернативни начини за заглушаване на станцията.

През следващите няколко години натискът върху Клубрадио бе засилен, тъй като станцията бе глобена и включена в черния списък за интервюта, информация и реклама от държавни компании и институции. Междувременно медийният регулатор я лиши от регионални честоти, като я ограничи до столицата. И все пак докато други независими медии в Унгария изчезнаха, Клубрадио се държеше.

Непреклонен натиск

Тази ситуация стана нетърпима за правителството през 2019 г., когато кандидатът за либерална опозиция триумфира над действащия функционер на "Фидес" на изборите за кмет в Будапеща.

Разтърсена от първата си голяма изборна загуба от 2010 г. насам, партията веднага потърси виновните да ги накаже и да гарантира, че поражението в столицата няма да се повтори на парламентарните избори през 2022 г.

Вниманието й се фокусира върху най-влиятелния либерален радиоефир в града. Както през 2011 г., най-удобната възможност за удар бе моментът на подновяване на лиценза на радиото през 2020 г. за отредената му УКВ честота от 92,9 MHz.

Когато дойде време за разглеждане на подновяването на лиценза, контролираният от "Фидес" регулатор си спомни за две незначителни нарушения от 2016 г. и ги квалифицира като „повтарящи се нарушения“, поради което блокира разрешителното. Възраженията на радиото бяха отхвърлени по формални причини, отваряйки дълъг процес на съдебно обжалване.

За да гарантира, че Клубрадио ще остане задълго в правен капан, през 2020 г. правителството използва мнозинството си, за да измени закона за временните лицензи, така че те вече да не могат да бъдат предоставяни по време на текущи съдебни спорове. Опозиционните партии напразно протестираха. 

Упоритият натиск над Клубрадио отразява стратегията на унгарското правителство за овладяване на медиите и регулаторите. Държавните институции са пълни с угодници на "Фидес", които изпълняват нареждания да изкривяват изкуствено пазара и да подкопават устоите на независимите медии.

Това става под носа на ЕС, който досега не е успял да признае сериозността на въпроса или да предприеме подходящи действия. Наказателната процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за ЕС има слаб ефект и освен това все още не е даден отговор на оплакванията от задушаване на конкуренцията чрез изкривяване на пазара.

Резултатът е, че през последното десетилетие стълбовете на унгарската демокрация бяха силно отслабени. Това би било достатъчно тревожно, дори ако бе засегната само една държава от ЕС.

Но успехът на модела в Унгария намери последователи 

През последните пет години правителството на партията Право и справедливостта (PiS) в Полша копира елементи от модела "Орбан" за собствена кампания срещу независимите медии. Словенското правителство на Янез Янша също предприе подобни стъпки.

Неотдавнашното съобщение, че Европейската комисия се ангажира с унгарския казус, е добре дошло. То трябва да накара Будапеща да намери временно решение, за да гарантира, че Клубрадио остава в ефира. Също така е напълно ясно, че решението на унгарския Съвет за медии да блокира подновяването на лиценза не зачита принципите на пропорционалност и недискриминация и следователно противоречи на законодателството на ЕС. Европейската комисия носи отговорност да направи всичко възможно, за да спре премахването на поредната тухла от стената на бързо ерозиращата демокрация в Унгария.

--------------

* Джейми Уайзмън (Jamie Wiseman) е адвокат към базирания във Виена Международен Пресинститут (International Press Institute)

Сподели в
 

Депутатът от ГЕРБ, когото Бойко Борисов номинира за министър на туризма в проектокабинета на Даниел Митов, няма да участва в предстоящите живи концерти на шоуто.

21.04.2021/19:02

180 снимки бяха получени в ученическия фотоконкурс "Природата през моя обектив”, организиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Автори са ученици от 27 училища и клубове в Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали, Джебел и други селища.

21.04.2021/16:23

Авторка е Милена Иванова, с която Милен Цветков сподели последните 379 дни от живота си. Част от приходите от продажбите ще бъдат дарени на фонд в помощ на децата на популярния телевизионен журналист.

21.04.2021/15:05

Няма как някой да освободи нас - журналистите, ако не желаем да бъдем освобождавани, пише Стефан Миланов в clubz.bg.

21.04.2021/12:02

Първият български информационен и общообразователен вестник е създаден от Иван Богоров и излиза на 20 април 1846 г. в Лайпциг, където основателят на изданието следва химия.

21.04.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки