Кошлуков се извини за антисемитски обобщения в предаване на БНТ

24.02.2021 /19:05 | Източник: clubz.bg/offnews.bg/Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Кошлуков

Генералният директор на БНТ обеща "най-тежки наказания за всички виновни" в отговор на възмутени писма от еврейски организации, алармирали за антисемитизъм във фрази на водещия на "Последният печели" Орлин Горанов.

Часове след острата реакция на интелектуалци и на еврейски организации срещу прозвучали в ефира на БНТ антисемитски фрази, генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков поднесе своите извинения и обеща "най-тежки наказания за всички виновни", съобщава clubz.bg.

Поводът Кошлуков да реагира са две протестни писма - от десетки интелектуалци, начело с писателката Леа Коен, и от Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца. Писмата са изпратени до БНТ, СЕМ, прокуратурата, БТА и двете големи частни телевизии. Отправено е настояване отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказание на виновните.

Писмата алармират за антисемитско изказване в телевизионната игра "Последният печели" с водещ Орлин Горанов, припомня offnews.bg. В предаването от 23 февруари водещият задава въпрос "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва против евреите?". След като участник дава отговор "Боби Фишер", водещият цитира приписвано на шахматиста изказване със силно антимеситски контекст.

В писмото на интелектуалците се подчертава, че думите на водещия са недопустими, тъй като не става ясно, че той се разграничава от тях, а ги цитира с патос.

След острите реакции Емил Кошлуков публикува във Фейсбук профила си своята позиция, която бе разпространена и от обществената телевизия. В текста се посочва:

"В предаването „Последният печели“ от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.

Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни."
 
 

Ето и текстът на писмото на интелектуалците, публикувано във Фейсбук профила на Леа Коен:

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ГРАЖДАНИ
 
ДО
ДО ЕМИЛ КОШЛУКОВ, генерален директор на БНТ
ДО СЕМ
ДО ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА
ДО БТА, БНР, БТВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
 
На 23 февруари в предаването “ Последният печели” по Българска национална телевизия прозвуча ( като предварително подготвен по сценарий цитат) антисемитско изказване, от което искаме да изкажем своето възмущение.
 
Ето текстът:
 
“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.
Никога не е имало газови камери. Това са глупости! ( тук Горанов вложи особено чувство !) Но когато отидете в лагера , там има надпис : Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни.Но евреите не вярват на това. Те вярват , че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.Това е проблемът с евреите”.
 
Тиражираните в ефира на националната телевизия антисемитски клишета, не само дълбоко уронват престижа на евреите като общност, но и съдържат отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта!
 
Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно , включително в най- мрачни времена.
 
Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер ( известен с омраза към Америка и евреите) , но е с напълно недоказана автентичност.
 
Ние изразяване своето възмущение от това предаване, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най- широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста.
 
Ние искаме да зададем публично следния въпрос :
 
Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?
 
Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказанието на виновните.
 
Леа Коен, писател
Соломон Бали, вице президент на BBE
Весислава Танчева, журналист
Костадин Бонев, кинорежисьор
Виктор Божинов, кинорежисьор
Дарина Такова, оперна певица
Иво Божков, политолог, общински съветник
Илеана Стоянова, поетеса и преводач
Николай Слатински , политик
Валентина Евтимова, писател
Лина Деген, психолог
Марин Мандил
Нейчо Митев Диков
Проф. Ева Волицер
Лора Йосифова , психолог
Иза Йосифова, фармацевт
Албена Танева, СУ
Петринел Гочев, режисьор и художник
Чавдар Шинов
Татяна Кирякова
Марина Мити, журналист
Веселина Седларска , журналист и писател
Д-р Галина Славеева
Виктор Стоянов, композитор, продуцент, бивш зам. министър на културата.
Румяна Попова, изкуствовед
Рафаел Чичек, психолог
Стела Магрисо- Нанов
Боряна Семерджиева
Владо Руменов, художник
Клер Леви, музиколог
Стефан Гочевски
Ефросина Пумпалова
Ани Леви, преводач
Виктор Марков
Христо Йорданов, градинар
Жана Генова
Искра Цветкова
Елена Алексова , психолог
Мати Коен ,научен работник
Георги Данчев
Кристина Белева
Ваня Михова
Златка Дойчевска
Гергана Николова
Делян Захариев, философ
Галина Лачева, преподавател и социален активист
Емилия Нойком
Мариана Куманова
Ефросина Пумпалова
Галина Василева
Георги Георгиев, психолог
Емилия Юлзари, преводач
Арон Бали
Иво Инджов, медиен изследовател и университетски преподавател
Д-р Милена Статева, социолог и психолог
Георги Калчев, издател
Юлия Моисеева
Зита Митова
Наташа Колевска-Куртева, драматург
Дора Кехайова
Зоя Никова
проф. д-р Людмила Константинова Костова, Великотърновски университет
Даниела Петкова , икономист
Милена Бонева
Деляна Симеонова, преводач
Петър Краевски
Еленко Божков, икономист
Калин Ангелов , преподавател
Аврахам Бенхадор, Израел
Стефан Петков
Станимир Стоев
София Каталан
Соня Иванова Коен
Беки Ашер
Нели Сало
Стела Танева, дигитален художник
Валентина Михайлова
Владимир Николов, проектант
(писмото е отворено за подписи, които можете да оставите като коментар. Благодарим за подкрепата)

 

Сподели в
 

Депутатът от ГЕРБ, когото Бойко Борисов номинира за министър на туризма в проектокабинета на Даниел Митов, няма да участва в предстоящите живи концерти на шоуто.

21.04.2021/19:02

180 снимки бяха получени в ученическия фотоконкурс "Природата през моя обектив”, организиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Автори са ученици от 27 училища и клубове в Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали, Джебел и други селища.

21.04.2021/16:23

Авторка е Милена Иванова, с която Милен Цветков сподели последните 379 дни от живота си. Част от приходите от продажбите ще бъдат дарени на фонд в помощ на децата на популярния телевизионен журналист.

21.04.2021/15:05

Няма как някой да освободи нас - журналистите, ако не желаем да бъдем освобождавани, пише Стефан Миланов в clubz.bg.

21.04.2021/12:02

Първият български информационен и общообразователен вестник е създаден от Иван Богоров и излиза на 20 април 1846 г. в Лайпциг, където основателят на изданието следва химия.

21.04.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки