Щом Байдън се разсейва, „Репортери без граници” пращат на съд саудитския принц

03.03.2021 /12:01 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джамал Хашоги (вляво) и принц Мохамед бин Салман

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

Зловещото убийство и разчленяване на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги, разиграло се в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., вече трета година е един от най-крещящите в света случаи на безнаказаност при брутално престъпление, зад което стоят висши държавни дейци, пише baricada.org.

Още първите разследвания, проведени от турските власти, показаха, че в разправата е замесен лично саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Разбра се, че и американското ЦРУ е стигнало до същите изводи. Но тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп предпочете да засекрети доклада и да си затвори очите за жестокото престъпление, за да не се кара с ценния съюзник Саудитска Арабия, с който година по-рано договори покупка на американско оръжие за рекордната сума от 100 милиарда долара.

Сегашният обитател на Белия дом Джо Байдън не пропусна по време на миналогодишната предизборна кампания в САЩ да размаха сред обвиненията срещу съперника си Тръмп и случая с Хашоги. Байдън се кле из митинги и дебати как, щом стане президент, веднага ще накаже виновните за убийството на саудитския журналист – който, впрочем, бе и колумнист на „Вашингтон пост” – и така ще върне на челно място в американската политика защитата на човешките права, защото е недопустимо тя да се жертва срещу каквито и да е интереси.

И ето, Байдън вече е на власт. Той решително разсекрети доклада на ЦРУ за убийството на Хашоги. Документът напълно очаквано потвърди, че ключова роля за тази жестока разправа има принц Мохамед бин Салман. След което президентът на САЩ заяви, че се обадил на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз, който е баща на уличения принц. Байдън бил казал на краля, че ще държи отговорно управлението му за „посегателства срещу човешките права” и че ще вкара отношенията с Рияд „в различен калибър”…

Последва и уточняване на „калибъра” от страна на държавния секретар Антъни Блинкен. Той обяви визови ограничения за влизане в САЩ за 76 саудитски висши държавни служители, замесени в зловещия случай. Но принц Бин Салман не е сред тях – по никакъв начин не е засегнат дори от тази скромна и мека мярка.

Дойдоха и още уточнявания – вече от говорителката на Белия дом Джен Псаки. Тя заяви пред Си Ен Ен, че САЩ няма да налагат санкции срещу престолонаследника на Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги. Според нея имало „по-ефикасни начини” да се гарантира „това да не се случва отново”, а също така и да се остави „пространство за съвместна работа със саудитците в сферите на взаимно разбирателство, в които са заложени националните интереси на САЩ”. Тя не спомена 100-милиардната оръжейна сделка между Вашингтон и Рияд, но едва ли остана информиран за контекста жител на света, който да не се сети за нея.

Псаки добави: „Исторически не сме налагали санкции срещу лидери на чужди правителства, с които имаме дипломатически отношения, та включително и срещу такива, с които имаме дипломатически отношения”. Тя обясни още, че така функционирала дипломацията и отбеляза: „Не сме направили нищо тайно и бяхме достатъчно ясни, че ще ги (саудитците – б. р.) държим отговорни на международната арена и чрез преки действия”. Нямаше конкретизиране за какви „конкретни действия” става дума.

Позовавайки се на двама неназовани служители от правителствената администрация, Си Ен Ен съобщи, че всъщност в Държавния департамент никога не са били обсъждани варианти със санкции срещу саудитският принц, защото това „би било твърде сложно” и би застрашило американските военни интереси в Саудитска Арабия.

Така на всички стана пределно ясно, че Байдън поне по трепетно отношение към саудитската кралска фамилия с нищо не се отличава от Тръмп. И американските интереси в арабското кралство са с приоритет пред всякакви човешки права и справедливости.

Щом Вашингтон се разсейва, тогава към действие пристъпи международната неправителствена организация „Репортери без граници” (RSF). На 1 март тя подаде наказателна жалба до прокурора на германския Федерален съд в Карлсруе срещу принц Мохамед бин Салман и други високопоставени саудитски служители, към които отправи обвинения за престъпления срещу човечеството. В 500-страничната жалба е описан широко разпространеният и систематичен характер на преследването на журналисти в Саудитска Арабия. Конкретните случаи, посочени като основа за жалбата, са произволно хвърлените в саудитски затвори 34-ма журналисти, както и убийството на Джамал Хашоги.

Защо искът се подава в Германия? Защото още през октомври 2018 г., скоро след убийството на Хашоги, германската канцлерка Ангела Меркел обяви възмутено, че страната ѝ спира продажбата на оръжие на Саудитска Арабия.

RSF обвинява Бин Салман и съучастниците му в престъпление срещу човечеството под формата на широко прилагана и постоянна атака срещу цивилно население – в случая срещу журналисти. Представителите на тази професия според международното право са цивилно население. А въпросната атака, включваща репресивни мерки, заглушаване на критични гласове, изтезания, сексуално насилие, принуда, „изчезване”, незаконно лишаване от свобода и убийство, е извършвана от лица, които са напълно наясно с характера на такива действия. Пълната отговорност за тези деяния е вменена на споменатите пет лица начело с Бин Салман. Посочен е и неговият близък съветник Сауд Ал Кахтани. Другите трима са високопоставени саудитски служители, също замесени в убийството на Хашоги и участвали в разработването на държавната политика за разправа с журналисти. Това са Ахмад Мохамед Асири, бивш заместник-ръководител на разузнаването, който е заподозрян в надзора над убийството на Хашоги, Мохамад Ал-Отайби, генерален консул в Истанбул по време на убийството, и Махер Абдулазиз Мутреб, разузнавач, ръководил екипа, който осъществил разправата с журналиста.

Жалбата е изготвена съгласно германския Кодекс за престъпления против международното право (VStGB). 35-те случая, описани подробно в документа, разкриват система, която застрашава живота и свободата на всеки журналист в Саудитска Арабия – особено на тези, които се обявяват публично срещу саудитското правителство. RSF изтъква, че основната роля на журналистите е да информират обществеността по въпроси от общ интерес, да наблюдават действията на властите и да ги държат отговорни. Затова престъпления, извършени от същите тези власти срещу журналисти, са още по-тежки и належащи за разследване.

„Отговорните за преследването на журналисти в Саудитска Арабия, включително убийството на Джамал Хашоги, трябва да понесат отговорност за престъпленията си. Никой не бива да е над международното право, особено когато става въпрос за престъпления срещу човечеството“, заяви генералният секретар на RSF Кристоф Делоар.

„Официалното започване на наказателно разследване в Германия за престъпления срещу човечеството в Саудитска Арабия ще бъде първо в света“, заяви на свой ред директорът на RSF-Германия Кристиан Мир. „Отправяме молба към главния прокурор да започне анализ на ситуацията с оглед официално стартиране на прокурорско разследване и издаване на заповеди за арест,“ добави той.

RSF сметна, че германската съдебна система е най-подходящата за внасяне на такава жалба, тъй като германските закони упражняват юрисдикция и спрямо основните международни престъпления, извършени в чужбина, а германските съдилища вече са показали готовност да преследват международни престъпници. Освен това германското правителство многократно е изразило своята силна заинтересованост да се постигне справедливост по делата на Джамал Хашоги и на Райф Бадауи (намиращ се в затвора в Саудитска Арабия блогър – б.р.), посочва сайтът на RSF.

Остава да припомним, че от своя страна саудитското външно министерство отхвърля твърдо заключенията на нашумелия вече доклад на ЦРУ за вината на принц Бин Салман, уверявайки, че престъплението било извършено от „група индивиди” и че ръководителите на кралството вече са взели мерки „подобна трагедия да не се повтаря”. Рияд освен това набляга, че съюзничеството му с Вашингтон щяло да продължи да е „солидно и трайно”…

Сподели в
 

В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на Европейския парламент в понеделник, 19 април, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на Европейски закон за свободата на медиите.

21.04.2021/14:03

Водещият на британското сутрешно телевизионно предаване Good Morning Britain, Ноел Филипс, беше принуден по време на директно включване от протест в американския град Минеаполис, предградието му Бруклин център, да се скрие в убежище заради стрелба.

14.04.2021/13:37

От електронното издание съобщават за нахлуване на органите на реда и извършване на обиск.

14.04.2021/13:35

След хаплива забележка на говорителката на руското МВнР във Фейсбук американската телевизия махна от своя сайт оспорените кадри

14.04.2021/08:30

Министерството на информацията на Беларус реши да спре излъчването на телевизионния канал Euronews в републиката, съобщи уебсайтът на ведомството в понеделник.

12.04.2021/18:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки