Най-големият процес срещу Ндрангета в Италия е забранен за камери

04.03.2021 /12:02 | Източник: ЕФЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

Най-големият мафиотски процес в Италия от три десетилетия насам започна след четиригодишно разследване на калабрийския синдикат на организираната престъпност Ндрангета и свързаните с него мрежи в Италия и чужбина. Но на журналистическите камери е забранен достъпът до съдебната зала, пише сайтът  на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ).

ЕФЖ, Италианската федерация на журналистическите съюзи (FNSI) и Съюзът на журналистите от RAI (USIGRai) осъдиха решението на съдиите да забранят работата на камери в залата на съда.

Недопускането на видеозаписи на съдебни производства означава възпрепяттване в предоставянето на възлова информация. Това също така означава да се пречи на съхраняването на паметта за исторически факт в Италия и Европа, посочва ЕФЖ.

Процесът започна на 13 януари в калабрийския град Ламеция Терме. 355 лица, включително политици и държавни служители, са изправени пред съда по искане на Калабрийската областна дирекция за борба с мафията (DDA) по различни обвинения, включително мафиотско обединяване, убийство, изнудване, акулиране на заеми, наркотрафик, злоупотреба с длъжност и пране на пари.

Случаят засяга не само Италия, но и цяла Европа предвид проникванията в други страни. От процеса се очаква да разкрие някои от многото начини на Ндрангета да прониква в политиката, съдебната система и финансовия свят.

Поради тази причина процесът привлече вниманието на много европейски журналисти. Но решението да се въведат ограничения ще попречи на журналистическото отразяване.

ЕФЖ, FNSI и USIGRai призовават за отмяна на забраната. На журналистите трябва да бъде позволено да си вършат работата изцяло и без ограничения. В интерес на европейските граждани е те да бъдат пълноценно информирани.

„Напълно подкрепяме законното искане на FNSI и USIGRai“, заяви генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес. „Журналистите бяха готови да направят компромис, като делегираха правата за запис на звук и изображения на един-единствен журналистически екип, който би предоставил записите на всички медии. Призоваваме италианската съдебна система да преразгледа позицията си и да позволи на дебатите да бъдат публични. "

Сподели в
 

В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на Европейския парламент в понеделник, 19 април, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на Европейски закон за свободата на медиите.

21.04.2021/14:03

Водещият на британското сутрешно телевизионно предаване Good Morning Britain, Ноел Филипс, беше принуден по време на директно включване от протест в американския град Минеаполис, предградието му Бруклин център, да се скрие в убежище заради стрелба.

14.04.2021/13:37

От електронното издание съобщават за нахлуване на органите на реда и извършване на обиск.

14.04.2021/13:35

След хаплива забележка на говорителката на руското МВнР във Фейсбук американската телевизия махна от своя сайт оспорените кадри

14.04.2021/08:30

Министерството на информацията на Беларус реши да спре излъчването на телевизионния канал Euronews в републиката, съобщи уебсайтът на ведомството в понеделник.

12.04.2021/18:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки