С какво вълнуват кратките филми за България на влогъра Даниел Богдански?

06.03.2021 /16:30 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даниел Богдански

В канала си в интернет младият влогър събира хиляди българи от цял свят. Кое придава популярност и емоция на онова, което прави? Интервю с него в "Нощен хоризонт" търси отговора.

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България, пише сайтът на БНР, представяйки интервюто на младия влогър за "Нощен хоризонт".

Даниел започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува.

Роден е в Карлово, завършва средното си образование в Сопот, а след това учи няколко години в Нидерландия. Във видеата му може да разберете повече и за интересните му пътувания, както и какво знаят чужденците за нашата държава. За филмите си получава престижната ежегодна награда на комитет „Васил Левски“ в Карлово за 2016.

"Бях провокиран и от моите преподаватели в професионалната гимназия "Генерал Владимир Заимов" в Сопот, където завърших средното си образование, от учителите ми по литература, по философия, по история. По някакъв начин съм бил провокиран от тях  да мисля по определени теми, да участвам в някои конкурси. Заедно с моя преподавател по литература Христина Томова сме правили няколко проекти, някои филми - за Дъбенското съкровище, още в училище", каза в предаването "Нощен хоризонт" Даниел Богдански.

Той е автор на филма "Българският път". Преди години Даниел Богдански написал есе на тема "Българският път - потенциал, проблеми и перспективи" за конкурс на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той решил да запише есето си на мобилния телефон и след това монтирал записа като използвал кадри от интернет. "Напълно непланирано стана цял филм. Чудех се дали да го пусна".

След като публикувал филма в интернет за един ден е бил изгледан от 100 хиляди души. Филмът е направен в края на 2015, началото на 2016 година и в него Даниел Богдански задава въпроса - "Ти какво направи за България":

"Аз толкова обичам България, че тук за мен, колкото и минуси да има, плюсовете винаги са повече и се опитвам да гледам повече положителните неща и това да ме води напред. Винаги има лоши, негативни неща, но винаги има позитивни и красиви неща и се опитвам да виждам повече доброто, красивото и да го показвам и на моята аудитория". 

За обучението си в университет в Нидерландия коментира: "Аз никога през тези 4 години, в които съм бил там, не съм се почувствал дискриминиран или поставен на друго ниво от другите заради това, че съм от друга държава или че съм българин".

Сподели в
 

Депутатът от ГЕРБ, когото Бойко Борисов номинира за министър на туризма в проектокабинета на Даниел Митов, няма да участва в предстоящите живи концерти на шоуто.

21.04.2021/19:02

180 снимки бяха получени в ученическия фотоконкурс "Природата през моя обектив”, организиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Автори са ученици от 27 училища и клубове в Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали, Джебел и други селища.

21.04.2021/16:23

Авторка е Милена Иванова, с която Милен Цветков сподели последните 379 дни от живота си. Част от приходите от продажбите ще бъдат дарени на фонд в помощ на децата на популярния телевизионен журналист.

21.04.2021/15:05

Няма как някой да освободи нас - журналистите, ако не желаем да бъдем освобождавани, пише Стефан Миланов в clubz.bg.

21.04.2021/12:02

Първият български информационен и общообразователен вестник е създаден от Иван Богоров и излиза на 20 април 1846 г. в Лайпциг, където основателят на изданието следва химия.

21.04.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки