БНТ с най-много програмно време за изборите

06.03.2021 /13:37 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програмa - Избори 2021 #ИзбериВажното.

Обществената телевизия предоставя на тези избори много повече минути в ефира за отразяване на кампанията: участие на кандидатите в повече предавания, нови формати и самостоятелни рубрики в най-гледаното телевизионно време. Друг важен факт е, че през тази кампания безплатните възможности за кандидатите са значително повече от платените и всички участници ще могат да се включат в предизборните диспути. Информацията за изборите ще е достъпна 24/7 в седмицата на специално разработен сайт за изборите, като данните за кандидатите за народни представители на всички партии по райони ще се взимат директно от Централната избирателна комисия. Избирателите ще могат да избират и проследят информацията, която ги интересува за всеки район.

Три отделни студия ще бъдат посветени на парламентарните избори 2021. Сред тях са специалното студио „Гласовете на България“ и ежедневните диспути между кандидатите за народни представители в ефира на БНТ 1, както и диспутите на кандидатите в регионите по БНТ 2.

Зрителите ще имат възможност да проследят цялостно предизборната кампания с идеите, програмите, новините и много полезна информация като как гласуваме по време на пандемия, как гласуваме с машини, кои са кандидатите за депутати, къде са големите битки и всичко най-интересно и важно от предизборните кампании на участниците.

Освен специалните продукции БНТ ще посвети на изборите и публицистичните си предавания. Зрителите ще могат да гледат разговорите с лидерите и ключови участници в предизборната надпревара в предаванията „Панорама“, „Референдум", „Денят започва“, „Денят започва с Георги Любенов“ и ежедневната публицистика и анализи в „Още от деня“.

„Гласовете на България“ ще се излъчва всеки ден в 20:45 ч. след централната емисия новини „По света и у нас“. В предаването ще бъде обобщавана най-важната информация от кампанията, социологически прогнози и какви срокове трябва да се спазват. Партиите и коалициите ще имат възможност да представят своите платформи и кандидати, а зрителите ще научат какви права имат. Всяка делнична вечер освен предизборни репортажи зрителите ще видят и рубриките - „Това съм аз“ - рубрика, която ще представя портрет на кандидати за народни представители; „Новите кандидати“ – репортаж за нов кандидат и „Какво, как, кога“ - анкета с кандидатите. Водещи на предизборното студио ще са Спас Кьосев, Марина Матева и Нора Арсова.

„Диспути“ по БНТ1 ще се излъчва всеки делничен ден от 16:00 до 16:45 ч., в сайта на www.bnt.bg и в специалната Facebook страница за изборите: fb.com/izboribnt. В него ще се включат по 4-ма участници от всички регистрирани партии, като участието им ще бъде определено по жребий. Обществената телевизия е единствената, която дава възможност на всички кандидати, от най-малката до най-голямата политическа сила, да участват в диспут заедно. Водещи на предизборните диспути ще са Аделина Радева, Надя Обретенова, Даниел Михайлов и Марина Матева.

„Диспути“ по БНТ 2 ще се излъчва от 19.00 ч. Предизборното предаване ще се реализира от регионалните центрове на БНТ в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград и идеи ще сблъскат кандидат-депутатите от местните райони.

Стремежът на БНТ за повече онлайн съдържание и достъпност продължава и за предстоящите парламентарни избори, като обществената медия пуска специален интерактивен сайт. Това е първият сайт за отразяване на избори, който събира и обобщава най-важната информация и данни за всички кандидати по райони - партии, коалиции, кандидат-депутатски листи по многомандатни избирателни райони, предизборни програми, ключови кандидати и битки по райони и др.

Всяка от новините ще предлага и иновативната опция „Чуй новините“, при която робот чете новините в аудио формат. Платформата предлага и вградена интерактивна карта, с която може да се филтрира информацията и да се търси по избирателни райони. Информацията ще се получава директно от Централната избирателна комисия (ЦИК), с автоматична актуализация на 4 часа и директен достъп до данните, публикувани според регистрацията в ЦИК.

м.л.

Сподели в
 

Депутатът от ГЕРБ, когото Бойко Борисов номинира за министър на туризма в проектокабинета на Даниел Митов, няма да участва в предстоящите живи концерти на шоуто.

21.04.2021/19:02

180 снимки бяха получени в ученическия фотоконкурс "Природата през моя обектив”, организиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Автори са ученици от 27 училища и клубове в Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали, Джебел и други селища.

21.04.2021/16:23

Авторка е Милена Иванова, с която Милен Цветков сподели последните 379 дни от живота си. Част от приходите от продажбите ще бъдат дарени на фонд в помощ на децата на популярния телевизионен журналист.

21.04.2021/15:05

Няма как някой да освободи нас - журналистите, ако не желаем да бъдем освобождавани, пише Стефан Миланов в clubz.bg.

21.04.2021/12:02

Първият български информационен и общообразователен вестник е създаден от Иван Богоров и излиза на 20 април 1846 г. в Лайпциг, където основателят на изданието следва химия.

21.04.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки