Начало
 
 

СБЖ събра жени посланички за общо отбелязване на 8 март

08.03.2021 /17:57 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Семейна снимка" на част от посланичките, участвали в отбелязването на 8 март в Клуб "Журналист". Снимка: Къдринка Къдринова

Поканени бяха всичките 24 Техни Превъзходителства от нежния пол, представляващи своите държави у нас. Сред откликналите на поканата бе и новата посланичка на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Всички бяха поздравени от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и от доайена на дипломатическия корпус, посланика на Палестина Н. Пр. Ахмед ал Мадбух. Поетите Ивайло Диманов и Мария Радкова поднесоха на гостите букет от стихове и песни.

Вълнуващо отбелязване на 8 март - Международния ден на жената, събра в Клуб „Журналист” на СБЖ интернационална и престижна компания.

За събитието бяха поканени всичките 24 жени посланички, акредитирани в България. Това са посланичките на Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Бразилия, Грузия, Индия, Ирландия, Италия, Куба, Хърватия, Мароко, Нидерландия, Пакистан, Португалия, Русия, Суверенния Малтийски орден, САЩ, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Черна гора и Конфедерация Швейцария.

На поканата откликнаха посланичките на Алжир Н. Пр. Латифа Беназза, на Ирак Н. Пр. Лина Джалал Омар, на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, на Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи, на Пакистан Н. Пр. Мариам Мадиха Афтаб.

Подчертан интерес предизвика и присъствието на новата посланичка на Руската федерация Н. Пр. Елеонова Митрофанова, за която включването ѝ в инициативата на СБЖ се оказа една от първите ѝ публични появи в България.

В срещата участва и доайенът на дипломатическия корпус у нас, посланикът на Палестина Н. Пр. Ахмед ал Мадбух.

Събитието бе открито от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която сърдечно приветства гостите и изрази радостта на УС на СБЖ, че поводът да се съберат заедно толкова авторитетни дами на тъй отговорни позиции е Международният ден на жената - празник на красотата, любовта и цветята, но и на борбата на жените за права, за по-справедлив и хуманен живот.

Снежана Тодорова припомни историята на празника, чиято календарна дата се свързва с първата демонстрация на жени работнички, отстояващи правата си, която се провежда на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. пак в САЩ по инициатива на американската Социалистическа партия. А от 1910 г. празникът става международен след решение на жени социалистки, събрали се в Копенхаген.

В словото си председателката на УС на СБЖ припомни и първото отбелязване на 8 март в Русия с демонстрация на работнички в Петроград през 1917 г., и проникването на инициативата в България - първо с беседи през 191, г., а после и с първото публично честване през 1915 г.

„През 1920 г. българката Ана Маймункова, участничка във Втората международна конференция на жените, препоръчва 8 март за Международен ден на жената,” изтъкна Снежана Тодорова.

Тя продължи: „Българските жени винаги активно са участвали в обществено-политическия, икономическия и културен живот. Много са достойните българки със забележителни постижения и открития в най-различни сфери на нашия живот”.

Председателката на УС на СБЖ специално отбеляза големия принос на жените и за развитието на българската журналистика, припомняйки кобко е феминизирана журналистическата професия. „Днес дълг на жените журналистки е не само да се мобилизират в защита на своите права, но и да отстояват в работата си изобщо женските права във всички социални и професионални сфери, защото само така може да се изгради едно истински демократично и хуманно общество”.

Със свой сърдечен поздрав към всички събрали се дами се обърна и Н. Пр. Ахмед ал Мадбух, изтъквайки изключителната роля на жените и в дипломацията, и в журналистиката, и във всички сфери на обществения живот. Негово превъзходителство лично подари по една красива роза на всички жени, присъстващи в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Поетите Ивайло Диманов и Мария Радкова също поднесоха на гостите впечатляващ букет - той бе от стихове и песни на български, на руски и на английски.

В последвалата неформална част от проявата някои от посланичките прибавиха и свои национални сладкиши към подготвения от СБЖ скромен коктейл. В приятелско общуване се съживиха спомените от многобройни съвместни прояви между СБЖ и включилите се събитието посолства.

Н. Пр. Елеонора Митрофанова получи много пожелания за успешен мандат и за добра комуникация с българските журналисти, а тя изрази топлите си чувства към България, българския народ, българската култура.

Още в ранните часове на днешния ден на Фейсбук-страницата на руското посолство у нас бе качено видеопоздравление на Нейно Превъзходителство към българките и руските съотечественички, към всички „приятелки и сестри” по повод 8 март. Посланичката го отправя на отличен български и от него се разбира, че самата Елеонора Митрофанова съчетава кариерата си с отговорностите и усилията за 4 свои деца и 8 внуци.

На Фейсбук-страницата на посолството на САЩ у нас също има видеопоздравление по повод 8 мар и то също е на български. Произнасят го всички мъже, работещи в американското посолство, които отправят приветствия към скъпите си жени - майки, съпруги, дъщери, а също и към всички българки.

Озадачаващо е, че писмото с поканата към американската посланичка у нас Н. Пр. Херо Мустафа за участие в днешната среща в СБЖ, което бе изпратено по електронната поща, също както и до всички други посолства, се върна като технически неприето.

СБЖ винаги остава отворен за сътрудничество и съвместни културни инициативи с всички дипломатически представителства у нас в името на разбирателството и мирното, хуманно и справедливо развитие на обществата - ценностите, които вдъхновяват и Международния ден на жената 8 март.

 

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки